Det lokale rehabiliteringstilbudet i tettstedet Skibotn (ca. 550 innbyggere) i Storfjord kommune og i Alta kommune (ca. 21 000 innbyggere) er i ny Helse Nord-avtale kuttet ned. Mange pasienter vil nå få kortere reisetid til behandlingsstedet, melder det regionale helseforetaket. Men det hjelper lite – det distriktspolitiske, lokale raseriet når stadig nye høyder. Det reageres mot at folk i de to Troms og Finnmark-kommunene i større grad skal behandles i Tromsø eller Fauske, i stedet for å ta vare på det tilbudet som er etablert lokalt.
Helse Nord RHF har gjennomført en anbudskonkurranse om avtaler med rehabiliterings- og habiliteringsinstitusjoner i helseregionen. Kontraktstildeling kom i november sist, men ble raskt kansellert – og ny konkurranse kom, med kontraktstildeling i slutten av desember. Siden 2015 har Helsepartner Nord-Norge hatt en avtale om rehabilitering av pasienter fra Helse Nord. Fra årsskiftet har Helse Nord kuttet i antall pasienter som skal få dette tilbudet fra Helsepartner Nord-Norge i Skibotn og Alta. Og de lokale reaksjonene har ikke latt vente på seg.
Nordlys, Altaposten og Finnmark Dagblad har bl.a. omtalte denne saken.
Fire regionråd på vegne av 22 medlemskommuner har reagert sterkt på den uventede vendingen. Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen har også støttet desentraliseringen, selv om den utropte vinneren i konkurransen befinner seg i Tromsø.
Flyttes til byen
– Det er viktigere at man kommer nærmere der folk er, sier ordføreren i Storfjord kommune, Geir Varvik. Han reagerer på at man har bygd opp gode tilbud i distriktene, og så flytter man det til byene. Nå vil volumet av pasienter som Helsepartner Nord-Norge har hatt i Skibotn eller Alta flyttes over til Tromsø eller Valnesfjorden i Fauske kommune for å få behandling.
Der heter det at helseforetaket har forutsatt et tjenestekjøp innenfor samme økonomiske budsjettramme som tidligere rehabiliteringsavtaler. Som følge av at flere aktører har satt opp prisene, er samlet volum redusert med ca. 9%. Samtidig er kravet til kompetanse og bemanning økt, sammenliknet med tidligere avtaler.
Tromsø-leverandør
Etter evaluering av tilbudene er omfanget av tjenester redusert for Helsepartner Rehabilitering både for lokalisasjon Alta og Skibotn, henholdsvis med 10,9 mill. kr/år og 4,1 mill. kr./år, mens omfanget av tjenestekjøp hos f.eks. ViGØR Rehabiliteringssykehus i Tromsø er økt. Økningen skyldes blant annet økt antall dagopphold, hvor ViGØR er eneste leverandør av denne typen tjenester i Tromsø-regionen.
I Helse Nords kravspesifikasjon som ligger til grunn for anskaffelsen, informeres det om Helse Nords særlige ansvar for den samiske befolkningen, og det stilles krav om at tilbyderne skal tilegne seg samisk kulturforståelse og ivareta retten samiske pasienter har til å snakke sitt eget språk. Dette er vektlagt som en del av kvalitetsvurderingen.
Kortere reisetid
Avstand til behandlingssted er også vurdert i evalueringen, heter det i Helse Nords redegjørelse. Som følge av vridning i sammensetning av tjenestekjøpet vil flere pasienter i Finnmark fraktes med fly til behandlingssted. For flere av pasientene vil dette gi kortere reisevei i tid.
Bli den første til å kommentere på "Distriktsraseri mot tildeling av rehabiliterings-kontrakt"