Engangshanske-saken i Malaysia – Initiativ for etisk handel til aksjon

Anbud365: Engangshanske-saken i Malaysia – Initiativ for etisk handel til aksjon- Mange sitter stille i båten og håper det skal gå over. Det kan være bekvemt, samtidig er det risikosport, og med stor sannsynlighet er det i strid med §5 i LOA. Selv om det er ressursknapphet hos mange oppdragsgivere er det er en dårlig strategi, fastslår seniorrådgiver Magne Paulsrud i Initiativ for etisk handel, i forbindelse med saken om brudd på migrantarbeideres rettigheter i Malaysia.

Skriv ut artikkelen

De alarmerende meldingene om systematisk brudd på migrantarbeideres rettigheter i hanskeproduksjon i Malaysia har gjort at Initiativ for etisk handel (IEH) har gått til aksjon. For å oppnå en reell påvirkning i hele kjeden fra produsent til leverandør er bredt samarbeid nøkkelen, både mellom oppdragsgivere og leverandører – og over landegrensene. Dette er kjernen i de råd og det arbeidet som IEH har bidratt med etter at Malaysia-saken ble kjent.

Siden november 2018 har internasjonale medier rapportert om systematiske brudd på migrantarbeideres rettigheter i selskaper i Malaysia som produserer hansker til helsesektoren og dagligvarebransjen i en rekke land – deriblant Norge. Anbud365 omtalte saken i går.

Spørsmålet er nå hva Initiativ for etisk handel (IEH) for å sette sine medlemmer i det offentlige i stand til å stille og følge opp krav slik at de unngår å kjøpe produkter som er produsert under forhold som her er oppdaget. Seniorrådgiver i IEH, Magne Paulsrud:

Samarbeid med «kollegaer»

– Vi gjør flere ting – på ulikt nivå, og parallelt – fordi det er begrenset hva en enkelt aktør kan gjøre når brudd i stor grad kan tilskrives strukturelle forhold i et land eller system. Vi har hatt møter med bransjeorganisasjoner og leverandører. Ett tema som diskuteres er hva de kan gjøre, alene eller bedre: i samarbeid med «kollegaer» i Sverige og Danmark, og andre land i Europa, overfor arbeidsgiverorganisasjoner i Malaysia og landets myndigheter. Hvis presset kommer fra en betydelig kundemasse øker sannsynligheten for reell påvirkning i leverandørkjeden.

Paulsrud opplyser at de i møtene også har diskutert at det er viktig ikke å generalisere. Det finnes arbeidsgivere i Malaysia som bryr seg mer om migranter enn andre arbeidsgivere. Det betyr at det finnes fabrikker der risikoen for brudd er (vesentlig!) mindre. Det er selvsagt ikke unik for Malaysia. I Norge finnes det også «gode og dårlige arbeidsgivere» for å si det litt enkelt.

Dialog med leverandører

– Vi har også hatt møte med og gitt råd til medlemmer i offentlig sektor. Bergen kommune og Stavanger kommune har iverksatt tiltak overfor leverandørene. Også andre medlemmer er i dialog med sine leverandører. Initiativ for etisk handel har en koordinerende rolle i dette, poengterer han.

I møtene har vi, fremholder Paulsrud, understreket at det er viktig og nødvendig å etablere felles virkelighetsforståelse og –beskrivelse hos leverandører og oppdragsgivere. Det er grunnlaget for selve endringsarbeidet. Dersom oppfatningene av hva saken handler om er ulik, blir det fort «følgefeil» i påfølgende prosesser. Dessuten har vi lagt vekt på det at ulik risiko krever ulik håndtering. Å jobbe for å endre rettigheter for migranter i Malaysia er noe helt annet, og krever en annen tilnærming, enn å jobbe for å få på plass et HMS-system.

Samarbeid er viktig

Han understreker at ikke minst samarbeid er viktig. Mange bedriftsmedlemmer og medlemmer i offentlig sektor ser nytten og verdien i det.  Samtidig vil offentlige kunder reagere på noe ulik måte overfor sine leverandører, akkurat som leverandører vil ha ulike reaksjoner overfor sine produsenter. Dette må vi til en viss grad akseptere, samtidig som vi må jobbe for å tette «gapet» hvis det er slik at leverandører blir møtt med vidt forskjellig krav fra ulike oppdragsgivere.

– Mange sitter stille i båten og håper det skal gå over. Det kan være bekvemt, samtidig er det risikosport, og med stor sannsynlighet er det i strid med §5 i LOA. Selv om det er ressursknapphet hos mange oppdragsgivere er det er en dårlig strategi, fastslår Paulsrud.

Bli den første til å kommentere på "Engangshanske-saken i Malaysia – Initiativ for etisk handel til aksjon"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.