Av Jan Ivar Nygårdsvold Ingebrigtsen, direktør markedstilgang, Melanor – bransjeorganisasjonen for medtek og lab i NHO Geneo
Vi kan ikke nå falle tilbake til gamle synder hvor helsevesenet selv resteriliserer og gjenbruker medisinsk engangsutstyr, uten å ha nødvendig kompetanse og kontrollrutiner på plass.
Sykehusinnkjøp tar i en artikkel i Anbud 365 til orde for at de ønsker en lovendring og mulighet for gjenbruk av medisinsk engangsutstyr.
Av de årlige totale kostnadene til spesialisthelsetjenesten utgjør innkjøp av medisinsk utstyr under 7 prosent. Da regnes alt med, fra små plaster til store MR-installasjoner. Det foreslåtte tiltaket hevdes å kunne redusere klimautslipp og kostnader med 30 prosentfor produktene det gjelder, som vesentlig er engangsutstyr innen kirurgi. Altså en mye mindre andel av de 7 prosentene de totale innkjøpene utgjør.
Dersom Sykehusinnkjøp er referert korrekt i artikkelen, så mener de at slikt medisinsk utstyr er dyrt. Spesialisthelsetjenesten total årlige utgifter til medisinsk utstyr er under 7 prosent. SSB viser i konsumprisindeksen-oversikten for tidsrommet 2015 – 2023 (per august) at prisutviklingen for medisinsk utstyr er 50 prosent lavere enn den generelle prisutviklingen i Norge. Det er ikke den viktige innsatsfaktoren medisinsk utstyr som er kostnadsdriveren for helsevesenet.
Vi skal ikke underkjenne at initiativet kan ha signalverdi, men avgjørende betydning for kostnadsutvikling og klimautslipp har den ikke.
Skulle man gå tilbake på og endre loven som regulerer gjenbruk av medisinsk engangsutstyr, vil viktigere hensyn være å sørge for at pasientsikkerheten ivaretas. At man ikke faller tilbake til gamle synder hvor helsevesenet selv resteriliserer og gjenbruker medisinsk engangsutstyr, uten å ha nødvendig kompetanse og kontrollrutiner på plass som sørger for sikkert og trygt medisinsk utstyr, og at dette fungerer som det skal. I høringsrunden før loven ble innført, kom det frem at dette var noe man ønsket seg bort fra. Å sikre pasientene og sørge for at de blir raskest mulig friske, er også bærekraftig.
Bransjen er åpne for å finne gode løsninger. Melanor som medlem av MedTech Europe har fokus på å delta i og utvikle europeiske initiativ for en samlet bransje. Vi kan ikke nå risikere en utvikling hvor vi tar ett lite bærekraftskritt frem og to tilbake.
Bli den første til å kommentere på "Et bærekraftskritt frem og to tilbake"