En ny studie viser at anbud på legemidler mot kronisk leddgikt gir besparelser uten at pasientenes helse blir dårligere. Fra 2010 til 2019 har gjennomsnittsprisen på behandling per pasient falt med 47 %, fra rundt 115.000 kroner til ca. 60.000. Studien viser at vi treffer på målsetningen om mer og bedre pasientbehandling gjennom gode innkjøp av legemidler, sier adm.dir. i Sykehusinnkjøp HF, Bente Hayes.
En ny studie publisert i BMC Health Services Research viser at det norske systemet med årlige nasjonale anbudskonkurranser på legemidler sparer samfunnet for store verdier, heter det på nettsiden til Sykehusinnkjøp.– Studien antyder at anbudssystemet vi har for legemidler i Norge fungerer. Vi ser at pasientene blir bedre selv om avtalene som inngås legger føringer for hvilke legemidler de settes på, sier hovedforfatter av studien, PhD-student ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand, Alen Brkic.
En forutsetning for besparelser
Anbudet på legemidler for behandling av revmatoid artritt fungerer slik at legemidler som regnes for å ha lik effekt rangeres på pris. Leger vil da skrive ut det billigste til pasientene sine, men har mulighet til å flytte pasienten til et dyrere legemiddel ved behov. I følge Brkic er en slik styring en forutsetning for å oppnå besparelser.
– Nye legemidler i markedet vil som regel være patentbeskyttet, noe som fører til en monopolsituasjon. Dette holder medisinutgiftene høye, og gjør at færre pasienter får tilgang til dem. Det bidrar til å skape de sosiale ulikhetene innenfor helse som vi ser i mange deler av verden. En annen grunn til at anbudene i Norge lykkes er at de er nasjonale. Når hele landet står på samme avtale får man større innkjøpsvolum. Det gir antakelig bedre priser enn i land hvor enkeltsykehus eller sykehusregioner inngår avtaler hver for seg, sier han.
Praksis også for andre lidelser?
Medforfatter, professor Glenn Haugeberg ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand, mener dette burde være praksis også for andre lidelser enn kronisk leddgikt. Anbudene gjør at vi kollektivt kan bruke ressurser bedre for å få mest mulig helse ut av pengene våre, sier han.
Administrerende direktør i Sykehusinnkjøp HF, Bente Hayes, er fornøyd med resultatene av studien.
– Det er spennende at det forskes på effekten av offentlige anskaffelser, og vi ønsker slik forsking velkommen. Studien viser at vi treffer på målsetningen om mer og bedre pasientbehandling gjennom gode innkjøp av legemidler. Andel pasienter i remisjon har økt, og med lavere priser har legemidlene blitt tilgjengelig for mange flere pasienter enn tidligere. Vi har gått fra å behandle 4.000 pasienter med dem i 2006 til 50.000 i 2021, sier hun.
Bli den første til å kommentere på "Forskning: Legemiddel-anbud sparer penger uten at pasientens helse blir dårligere"