Dersom handlingsplanen for økt andel grønne og innovative offentlige anskaffelser tar utgangspunkt i kunnskap, lokale variasjoner og råvarer, vil dette være med å redusere matsvinn fra det offentlige. Det slår Norges Bondelag fast i sitt innspill til planen.
I stortingsmelding 22 (2018-2019) om smartere innkjøp varslet regjeringen en handlingsplan for økt andel grønne og innovative offentlige anskaffelser. Det er Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (tidligere Digitaliseringsdirektoratet og Difi) som vil ha ansvaret for å utarbeide planen i samarbeid med Miljødirektoratet.
Norges Bondelag kom nylig med sitt innspill til denne handlingsplanen. Organisasjonen skriver at de i innspillet sitt vil legge størst vekt på hva de mener handlingsplanen bør se på innen området «mat og matsvinn». Som bakgrunn for viser bondelaget til Klimaplanen som landbruket har inngått med regjeringen.
Må ha kunnskap
Norges Bondelag mener at det er svært viktig at det i handlingsplanen legges til grunn at de som har ansvar for offentlige innkjøp av mat, må ha tilstrekkelig kunnskap om råvarene både når det gjelder kvalitet, bruksområder og opprinnelse. Dersom dette ikke er på plass, vil det være vanskelig å forvente at dette vil skape flere grønne og innovative innkjøp.
Det er svært viktig at kvalitet må høyere opp på kriteriesettet for anskaffelsene, fremholder bondelaget: – Vi er klar over at kvalitetsbegrepet ikke er nøyaktig definert. Det vil være viktig å kunne vekte kvalitet på produktene og ikke bare pris. Først da vil det være lettere for innkjøpere å velge lokale råvarer basert på ulike kvalitetskriterier på produktene.
Ta hensyn til sesongvariasjoner
Bondelaget understreker at det vil være viktig at handlingsplanen legger opp til at det er mulig å etterspørre eller ta hensyn til sesongvariasjonene ved offentlige anskaffelsene. Ved å kunne ha ulike kriterier/krav gjennom året så vil det være lettere å kunne sette krav til kvalitet og valg av lokale og norske råvarer som er i sesong, heter det.
– Vi forventer at handlingsplanen tar utgangspunkt i Helsedirektoratet sine nasjonale kostholdsråd når det skal legges opp til bærekraftige anskaffelser på matområdet, påpeker Norges Bondelag i sitt innspill. Dersom handlingsplanen tar utgangspunkt i kunnskap, lokale variasjoner og råvarer, vil dette være med å redusere matsvinn fra det offentlige.
Bli den første til å kommentere på "Gir oppskrift på kutt i matsvinnet i det offentlige"