Hakk i hæl med Bergen kommune følger Lillestrøm kommune når det gjelder å ta inn dyrevelferd som krav i aktuelle anskaffelser. En, som gjelder arbeidstøy, er ute på Doffin nå. Innkjøpssjef Carl Henriksen i Lillestrøm kommune forteller til Anbud365 at krav om dyrevelferd er godt forankret i kommuneplanen, og at de også tidligere ha hatt en anskaffelse der dette vare et krav. Det er anskaffelser innenfor kategoriene mat og klær/tekstiler som er mest relevante for dyrevelferd-krav, men også andre kategorier kan etter hvert komme på tale.
Lillestrøm kommune skal aktivt ta samfunnsansvar gjennom å kjøpe varer og tjenester som er produsert etter høye etiske, sosiale og miljømessige standarder. De ønsker å være ambisiøse og ledende på disse områdene, og skal være villige til å betale mer for å sikre at kommunen mottar bærekraftige og samfunnsansvarlige leveranser.
Henriksen forteller at eksisterende rammeverk og politiske føringer støtter oppunder strenge krav knyttet til etikk, bærekraft og samfunnsansvar, inklusive dyrevelferd. I innkjøpsseksjonens årlige risikovurdering av kommende års anskaffelser ble anskaffelse av arbeidstøy utpekt som en fokusanskaffelse for kommunen. – I fokusanskaffelsene våre skal vi ha ekstra fokus på miljø og/eller etikk. Konkret hentet vi inspirasjon fra Bergen kommunes anskaffelse av arbeidstøy – kommunen er en foregangskommune på bl.a. dyrevelferd. Vi har også fått innspill fra Etisk handel Norge, opplyser Elise Gundersen, som er innkjøpsrådgiver med ansvar for risikokartlegging knyttet til anskaffelser i Lillestrøm kommune.
Forankret i kommuneplanen
I gjeldende kommuneplans samfunnsdel er det nedfelt at utvikling i kommunen skal bygge på FNs bærekraftsmål, understreker Gundersen. Selv om ikke dyrevelferd er nevnt eksplisitt i FNs bærekraftsmål, er det relevant for å kunne nå flere av målene. FN er også tydelig på at dyrevelferd må inngå som del av en helhetlig tilnærming for at noe skal være bærekraftig, og de tre dimensjonene miljø, sosiale forhold og økonomi må da hensyntas.
– Fremover ønsker kommunen å arbeide aktivt for å ha fokus på dyrevelferd i sine anskaffelser, og vil også se på hvordan dyrevelferd kan fremheves i våre strategier og handlingsplaner, poengterer Gundersen.
– Hvordan definerer dere dyrevelferd?
I kommunens definisjon av dyrevelferd bygger vi på «de fem friheter» som er internasjonalt aksepterte prinsipper for god dyrevelferd, forteller Gundersen:
a. Frihet fra sult og tørste
b. Frihet fra fysisk ubehag
c. Frihet fra smerte, skade og sykdom
d. Frihet fra angst og frykt
e. Frihet til å utøve naturlig atferd
Tilbudsfrist 9.september
Kommunens anskaffelse av rammeavtale for arbeidstøy ligger ute på Doffin/TED nå, og har tilbudsfrist 9. september. – Vi forhørte oss med Bergen kommune om deres erfaringer på et lignende krav, og var i dialog med Etisk handel Norge, forteller Gundersen. For å undersøke modenheten i markedet hadde de også konkurransedokumentene på høring før endelig utlysning. Kommunen har for øvrig også hatt krav knyttet til bærekraft i en tidligere anskaffelse – av fersk fisk – som ble gjennomført i 2020. Hittil har kommunen inntatt krav knyttet til god dyrevelferd som kontraktskrav.
– Hvilke kategorier anskaffelser regner dere med å ha med krav til dyrevelferd?
– Anskaffelser innenfor kategoriene mat og klær/tekstiler, men også andre kategorier dersom det er relevant, ifølge Henriksen.
Bli den første til å kommentere på "Godt forankrede krav om dyrevelferd i Lillestrøm-anskaffelser"