Helseplattformen: Kompetansesvikt bak mangelfull vurdering av brukskvalitet

Anbud365: Leverandører: Offentlige anbudsgivere lite villige til å betale for klimavennlige løsningerRiksrevisjonen med riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i spissen har sett på et utvalg statlig eide selskapers klimafotavtrykk og naturpåvirkning (foto: Mathias Fossum/Riksrevisjonen).

Skriv ut artikkelen

Brukskvaliteten ble ikke godt nok vurdert i en ellers grundig anskaffelsesprosess. Det er konklusjonen i Riksrevisjonens undersøkelse av den delen av Helseplattformen-prosjektet i Midt-Norge som gjaldt selve anskaffelsesprosessen. Anskaffelsesprosjektet hadde ikke god nok kompetanse til å vurdere brukskvaliteten, og prosjektet benyttet ikke ekstern kompetanse. Det ble heller ikke gjort noen referansesjekk gjennom anskaffelsen.

Undersøkelsen viser også at styrene i Helseplattformen AS og helseforetakene har manglet tilstrekkelig digitaliseringskompetanse. Heller ikke styret i Helse Midt-Norge RHF har hatt særskilt kompetanse på IT-styring i strategi- og konseptfasen for anskaffelsen.

Undersøkelsesperioden er i hovedsak fra 2022 til september 2024. Undersøkelsen av bl.a. anskaffelse har et lengre tidsperspektiv. Undersøkelsesresultatene og Riksrevisjonens vurderinger finnes i rapporten «Riksrevisjonens undersøkelse av Helseplattformen i Midt-Norge Dokument 3:3 (2024−2025)».

Begrenset antall tilbydere

Helse Midt-Norge RHF gjennomførte anskaffelsen, i samarbeid med Trondheim kommune. Anskaffelsen hadde en omfattende kravspesifikasjon, skriver Riksrevisjonen. Helse Midt-Norge RHF var klar over at dette ville begrense hvor mange leverandører som ville kunne delta i konkurransen.

Etter en prekvalifisering ble fem leverandører kvalifisert til å delta i konkurransen. Helse Midt-Norge RHF gjennomførte anskaffelsen som en konkurransepreget dialog. Etter flere faser hvor leverandørene kunne levere nye tilbud, var det to leverandører igjen, og en av disse valgte til slutt å trekke seg fra konkurransen. Undersøkelsen viser at Helse Midt-Norge RHF, etter å ha vurdert implikasjonene av en situasjon med bare én leverandørvalgte å sluttføre anskaffelsen og tildele kontrakten til Epic i 2019.

Grundig anskaffelsesprosess

Etter Riksrevisjonens vurdering var anskaffelsesprosessen grundig, og den er godt dokumentert og kvalitetssikret.

Behandlingsrettede helseregistre skal være lette å bruke og å finne fram i. Brukskvalitet var et av evalueringskriteriene, og evalueringen av Epics system var udelt positiv på dette punktet. Helse Midt-Norge RHF innhentet også erfaringer fra sluttbrukere av Epic-systemer i Danmark og Finland underveis i anskaffelsen. Det har vært betydelige utfordringer med dette systemet også der. Riksrevisjonen viser for øvrig til at revisjonen sendte et brev til Helse Midt Norge RHF i 2018 som framhevet at den danske riksrevisjonen har utarbeidet en kritisk rapport om anskaffelse av et lignende system levert av Epic i Danmark. Undersøkelsen viser at Helse Midt-Norge RHF likevel ikke vurderte brukskvaliteten godt nok.

Hva var hovedproblemet?

Det er ikke belyst om det var kontraktene, produktene eller gjennomføringen som var hovedproblemet. Det er uttalt at kontrakten er kvalitetssikret av et advokatfirma. Det er også opplyst at det samme advokatfirmaet anbefaler en bestemt minnelig løsning med leverandøren. Det er ikke innlysende at det samme advokatfirmaet som evaluerte kontrakten før anskaffelsen, også bør evaluere om et tilbud om minnelig løsning er godt nok, bemerker Riksrevisjonen Det er ikke forklart om problemene i hovedsak eller i et blandingsforhold skyldes feil ved anskaffelsesgrunnlaget, kontrakten, produktet, leveransen, kjøperen eller kunden(e).

Bli den første til å kommentere på "Helseplattformen: Kompetansesvikt bak mangelfull vurdering av brukskvalitet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.