En tredjedel av norske kommuner har ikke etablert beredskapsplaner for matomsorg. Av dem som har kartlagt behov og etablert fremtidige produksjonsplaner, planlegger de fleste å øke produksjonen ved å skalere opp nåværende løsning. Det er lite innslag av alternative produksjonsløsninger, som f.eks. konkurranseutsetting til private eller andre offentlige aktører, i de fremtidige planene som foreligger. Dette fremgår av rapporten «Matomsorg i norske kommuner».
Det er PwC som har utviklet rapporten for NHO Service og handel. Resultatene i rapporten er basert på dokumentanalyser, gjennomført spørreundersøkelse og de kommunene som er valgt ut for oppfølging gjennom intervju og samtaler.
Innkjøpsavtaler og kostnadskontroll
Det fremgår av rapporten at mange oppgir at de har etablert gode innkjøpsavtaler. De fleste kommunene håndterer matomsorgens verdikjede i egen regi, men eksterne aktører involveres i større grad i transport til hjemmeboende. Med tanke på økonomi, demografiske endringer og rekrutteringsutfordringer fremstår det som sårbart og ressurskrevende å organisere hele matomsorgens verdikjede i egen regi, heter det.
I rapporten antas det at kjøp av middagsporsjoner gjennom eksterne aktører gir kommunene bedre kostnadskontroll. Det er enklere å forholde seg til en innkjøpspris, i tillegg til transports- og administrasjonskostnader. Kommunene beskriver også at kostnadskontroll er en viktig organisatorisk gevinst de har oppnådd gjennom konkurranseutsetting. God kostnadskontroll oppleves som en fordel ved kjøp av middager fra eksterne aktører.
Konkurranse kan stimulere
Ved organisering av matomsorgen bør det være naturlig for kommunene å vurdere om konkurranseutsetting av matproduksjonen eller deler av matomsorgens verdikjede kan gi gevinster i form av økt kvalitet eller reduserte kostnader. En rapport Oslo Economics utarbeidet for Virke vurderer potensialet for samfunnsøkonomiske gevinster ved økt bruk av private aktører i matlevering til offentlig sektor.
Oslo Economics-rapporten fastslår at private aktører kan bidra med erfaring og kompetanse fra serveringsbransjen. Konkurranse mellom aktører kan stimulere til innovasjon og forbedring av tjenestene, samtidig som at private aktører kan utnytte sin eksisterende kompetanse og ressurser fra relaterte tjenester til å forbedre matlevering til offentlig sektor. For å realisere disse gevinstene er effektive innkjøpsprosesser og kontraktsstyring nødvendig. Man bør stimulere til å øke antall aktører for å øke konkurranse og innovasjon.
Beredskapsplaner
Kommunene opplever at matproduksjon i egen regi er fleksibelt og gir mulighet til å tilby variert og tilpasset mat. Matproduksjon i egen regi legger også relativt godt til rette for å gjøre små justeringer innenfor kort tid, særlig kok-server-produksjon. Kommuner som involverer eksterne aktører i matomsorgen, opplever varierende grad av fleksibilitet.
Til tross for at mange kommuner oppgir å være bekymret for fremtidig rekruttering, investeringsbehov og driftskostnader, har bare halvparten av kommunene kartlagt fremtidig produksjonsbehov. En tredjedel har ikke etablert beredskapsplaner. Av dem som har kartlagt behov og etablert fremtidige produksjonsplaner, planlegger de fleste å øke produksjonen ved å skalere opp nåværende løsning. Det er lite innslag av alternative produksjonsløsninger, som for eksempel konkurranseutsetting til private eller andre offentlige aktører, i de fremtidige planene som foreligger.
Bli den første til å kommentere på "Hver tredje kommune uten matomsorgs-beredskap – få vurderer konkurranseutsetting"