Oslo kommune skal øke innkjøpsandelen økologisk mat til minst 50 prosent. Det er en politisk beslutning, som fremgår av erklæringen som sist høst ble lagt fram av det nye byrådet i hovedstaden. Dermed kommer det til å bli store endringer i kommunens samkjøpsavtalene fremover.
– Konserninnkjøp er i gang med en rekke tiltak for å bidra til at byen når sine ambisiøse mål for mer bærekraftig mat og drikke. Underveis setter vi oss fore å endre både leverandørmarkedet og vanene til oss konsumenter, sier avdelingsdirektør Gunnar Wedde i en artikkel i nyhetsbrevet fra kommunens konserninnkjøp.
En suksessfaktor i Oslo kommunes økologiske omlegging er evnen til å lære av byer som har kommer lenger enn oss. København er blant disse, her har man lyktes med å oppnå en økologiandel på 90 prosent av matinnkjøpet.
Vil ta initiativ til samarbeid
– I Danmark har man blant annet fått til felles innkjøpsavtaler for flere kommuner og skapt god dialog med markedet omkring økologiske produkter. Vi vil ta initiativ til et samarbeid mellom kommuner og andre offentlige etater, Økologiske Østland. Dette kan bidra til forutsigbarhet og økt økologivolum for matvareleverandørene, sier innkjøpsrådgiver Ebbe Abildgaard Sørensen.
Den nåværende samkjøpsavtalen for mat- og drikkevarer har stort økologisk utvalg. Avtaleansvarlig Tale Nergård Rønne ser imidlertid for seg et tydelig avtrykk fra byrådserklæringen når den erstattes senere i år.
– Kaffe er blant produktene vi har størst omsetning på. Hele utvalget til kaffeavtalen er rettferdig produsert og sertifisert gjennom UTZ eller Fairtrade, som stiller krav til både sosialt og miljømessig riktig produksjon og distribusjon. Vi vurderer nå mulighetene for å tilby utelukkende økologisk dyrket kaffe og andre enkeltprodukter, som for eksempel ost, sier Rønne.
Avstemmes mot målsetningen
I tillegg vurderes avtaler på produktområder som melk, frukt/grønt og sågar fersk kjøtt og fisk. På alle felter avstemmes kostnad, utviklingspotensial, kvalitet, transportbehov og markedsutvikling mot kommunens målsetning om å øke andelen av sunn, bærekraftig, etisk forsvarlig og fersk kost.
– Virksomhetenes innkjøp har p.t. relativt lav økologiandel, så det er ingen tvil om at vi har et stykke å gå. Vi skal også unngå å snuble i overdrevent ambisiøse initiativer, derfor gjelder det å arbeide smart. Vi vil invitere til kollektive idémyldringer for å sørge for at vi setter riktig fot først i dette viktige arbeidet, sier Wedde.
Bli den første til å kommentere på "Innkjøp av økologisk mat i Oslo skal opp 50 %"