Innovative anskaffelser: Tre nyttige erfaringer – og glem ikke designerne

Anbud365: Innovative anskaffelser Tre nyttige erfaringer - og glem ikke designerneDesignerne er i tillegg gode til å skape kreative og inkluderende prosesser som egner seg for dialogmøter, skriver Riche Vestby, som er prosjektleder, helse og omsorg, i Nasjonalt program for leverandørutvikling (foto: Ida Skaaret Laustsen).

Skriv ut artikkelen

Tre sentrale erfaringer fra et av Norges ledende miljø for innovative anskaffelser:

  • Oppdragsgiverne må kjenne og forstå behovene sine godt.
  • Virksomhetene må invitere leverandørene til dialog, og gjennom gode behovsbeskrivelser som grunnlag for dialogen, utfordre og motivere markedet til å komme med ideer og forslag til løsninger.
  • Det er avgjørende at de offentlige virksomhetene rigger selve konkurransen på en slik måte at de nye løsningene på behovene kan utvikles i samspill mellom behovseier og innovative leverandører.

Erfaringene kommer i et blogginnlegg fra Riche Vestby, som er prosjektleder, helse og omsorg, i Nasjonalt program for leverandørutvikling. Hun slår der et slag for å trekke designere i innovative anskaffelser. De sitter med relevant kompetanse, hevder hun og oppfordrer er å engasjere designerne i de tidlige fasene.

Hun fremhever at tjenestedesignere er gode på å observere, intervjue og få fram menneskers opplevelser, følelser og behov. De er også svært dyktige til å visualisere og tydeliggjøre viktige behov. Derfor kan de bistå virksomhetene i behovskartleggingen. Halogen var viktige bidragsytere da Sykehuset Østfold kartla kreftpasienters behov i forbindelse med innovasjonspartnerskapet de har. Det handler om avstandsoppfølging, eller «sykehus hjemme». Designerne åpnet viktige innovasjonsrom. Samarbeidet med Halogen la et godt grunnlag for det videre arbeidet med konkurransegrunnlaget, konstaterer Vestby.

Kartlegging av slagpasienters behov

Et annet eksempel hun henter frem er Designit, som nylig har bidratt med viktig innsikt i C3, Oslo kommune og Sunnaas Sykehus sin kartlegging av slagpasienters behov for tjenester som gjør at de kan fortsette å bli bedre når de kommer hjem fra behandling i institusjon. Designernes innsats har ført til at behovene er formulert i form av spennende scenarier som tydeliggjør sårbarhet, usikkerhet og den tøffe hverdagen disse pasientene opplever.

Designerne er i tillegg gode til å skape kreative og inkluderende prosesser som egner seg for dialogmøter. Vestby nevner danske Innoba som utviklet en spennende modell for gjennomføringen av det første innovasjonspartnerskapet i Danmark. Innovasjon Norge hentet dem til Stavanger for å legge til rette for det første innovasjonspartnerskapet i Norge. Nå er erfaringene derfra tilpasset og videreutviklet av Halogen og Designit, og andre designmiljø melder seg også på i konkurransen om å tilby sine tjenester.

Rolle i å utvikle nye løsninger

Sist men ikke minst kan designerne spille en sentral rolle i arbeidet med å utvikle de nye løsningene, enten det handler om nye tjenester, systemer eller produkter. Det ser vi, skriver hun, tydelig i Stavanger der industribedriften Topro Industrier var tok med seg EGGS design som partner i sitt løsningsforslag. Sammen med sluttbrukere, pårørende, ansatte i tjenesten og andre fagfolk i Stavanger utvikler de nå det som blir Norges første smartrullator.  Både Stavanger kommune og Topro forteller at de ikke hadde klart å komme så langt som de har uten å ha designkompetanse i teamet. Tverrfagligheten de sammen utgjør, og det at de jobber som et team er med utgangspunkt i designmetodikk er avgjørende for framdriften i prosjektet, ifølge prosjektleder Riche Vestby.

Bli den første til å kommentere på "Innovative anskaffelser: Tre nyttige erfaringer – og glem ikke designerne"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.