Da Forsvaret nylig brøt forhandlingene med den Tromsø-baserte stridsrasjons-produsenten Drytech, førte det til et ramaskrik med gjenlyd i hele den nordnorske landsdelen. Men Forsvaret oppdaget at også andre produsenter kunne levere etter deres krav, bl.a. en Gudbrandsdal-bedrift. Da forbyr regelverket inngåelse av direkteanskaffelse, og en vanlig anbudskonkurranse er i gang – der Drytech kan delta. I tillegg til lokal og kortreist mat og til arbeidsplasser i fare, har dette også nasjonalt sett uhyre viktige føringer – om soldaters hurtig nok tilgang på stridsrasjoner i tilfelle krig.
Både Høyres Erlend Svardal Bøe og Rødts Geir Jørgensen har påkalt forsvarsminister Bjørn Arild Grams oppmerksomhet ved å stille skriftlige svar fra Stortinget. Jørgensen lurte på hva statsråden ville gjøre for å unnta tørrmat-kontrakten fra EØS-avtalens konkurranseregler. Svardal Bøe ville vite hva som er grunnen til at prosessen med direkteanskaffelse fra Drytech til Forsvaret avlyses og går over i en anbudskonkurranse.
Eneleverandør?
Forsvaret er en betydelig kunde for Drytech som leverandør av stridsrasjoner. I 2022 hadde de en omsetning på over 200 mill kroner, og Forsvaret utgjør over halvparten av omsetningen deres, fremgår det av opplysninger i nordnorsk presse. Og Nordlys kunne rett før påske melde at Drytech har permittert 19 ansatte i påvente av en enighet med Forsvaret. Selskapet har 63 ansatte.
Den siste rammeavtalen med Drytech ble inngått i 2015, med en varighet på tre år fra signeringstidspunktet. Avtalen hadde opsjon for forlengelse én eller flere ganger, med en total varighet på inntil syv år. Forsvaret har opplyst at de innledet forhandlinger med Drytech høsten 2023 om ny rammeavtale basert på en vurdering av at selskapet var i en eneleverandørsituasjon, fastslår forsvarsministeren i sine svar.
Også andre leverandører
Underveis i forhandlingene ble Forsvaret gjort kjent med at det også er andre aktører som kan være i stand til å levere i henhold til Forsvaret krav. Blant de som meldte seg på banen gjennom lokal presse var turmatprodusenten Rondane Produksjon AS på Otta. Den ble etablert i 2020 og er deleid av bondeeide Nortura med 60%. I 2025 lanserer Otta-bedriften lignende frysetørret turmat som Drytech i 2025.
Gram, som i regjeringen representerer Senterpartiet, fremholdt at det i tillegg er igangsatt en prosess med mulige endringer i Forsvarets forsyningskonsept, som kan få betydning for hvilke krav Forsvaret vil stille til leverandøren. Forsvaret har derfor konkludert med at det ikke er grunnlag for å opprettholde vurderingen av Drytech som eneleverandør og forhandlingene med Drytech er avsluttet.
NATO-mat så lenge
Forsvaret er nå i gang med en prosess der flere aktører vil bli gitt anledning til å inngi tilbud på ny rammeavtale for stridsrasjoner, og statsråden slår fast at Regjeringen mener det vil være avgjørende at den nye rammeavtalen ivaretar nødvendige krav til forsyningssikkerhet og beredskap. Drytech vil på lik linje med andre leverandører kunne inngi tilbud på den nye rammeavtalen.
– I mellomtiden benytter Forsvaret eksisterende avtaler gjennom NSPA (NATO Support and Procurement Agency) til å anskaffe stridsrasjoner. I påvente av ny rammeavtale er disse leveransene nødvendig for å dekke Forsvarets behov for forsyningssikkerhet. Jeg vil, understreker forsvarsminister Gram, følge opp at Forsvarets nye rammeavtale om arktiske stridsrasjoner ivaretar nødvendige krav til forsyningssikkerhet og beredskap samtidig som den blir inngått i henhold til de rettslige rammer som gjelder offentlige anskaffelser.
Bli den første til å kommentere på "Kamp om stridsrasjon-leveranse til Forsvaret skaper ramaskrik i Nord-Norge"