Kjempet seg til 2,5 mrd i prisreduksjoner på legemidler i 2016

Anbud365: Kjempet seg til 2,5 mrd i prisreduksjoner på legemidler i 2016Torfinn Aanes, mangeårig adm.dir. i Legemiddelinnkjøpsamarbeid(LIS) foredro på Nima-dagene - dagen før han trekker seg tilbake for å tre inn i (de aktive) pensjonist-rekkene.

Skriv ut artikkelen

Gjennom innsatsen til Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS) oppnådde helseforetakene/sykehusene i fjor prisreduksjoner på legemidler på 2,5 milliarder kroner.Det er ikke besparelser, sa Torfinn Aanes, leder av LIS siden starten for drøyt 20 år siden i sitt foredrag på Nima-dagene 2017. Prisreduksjonen gir mulighet for at ytterligere hundrevis av pasienter får de legemidlene de har behov for.

I sitt foredrag på Nima-dagene 2017 dro advokat i FøyenTorkildsen, Kristian Jåtog Trygstad, en sammenlikning mellom private og offentlige innkjøperes rolle og arbeid. Han kunne konstaterer at de nok nærmet seg hverandre, men at begge hadde noe å lære – kanskje spesielt når det gjelder oppfølging av kontrakter.

Det er også noe å hente hos hverandre, mente Trygstad. Begge vil gjøre de gode innkjøp. Det forutsetter planlegging, noe den offentlige innkjøper må gjøre ferdig på forhånd, mens den private har noe større fleksibilitet. Kanskje kunne det være at man i det private burde legge noe mer tid i planlegging på forhånd.

Handlingsrom er ansvar

Handlingsrom innebærer imidlertid ansvar, og det er en av utfordringene for den private. På offentlig side er nok utfordring det at handlingsrommet ikke i sin helhet tas i bruk – av frykt for Kofa og det å bryte regelverket.

Når det gjelder valg av tilbud, går ofte den private for laveste pris med mindre det er kvaliteter ved tilbudet som rettferdiggjør en høyere pris. Trygstad anbefalte overfor offentlige innkjøpere at de kanskje ikke burde binde seg så sterkt på forhånd i vurderingen av innkomne tilbud.

For begges vedkommende kommer man ikke utenom at det gode innkjøp avhengig av kompetanse, fastslo han.

Milliarder i prisreduksjon

Aanes er i dag i legemiddelavdelingen i nye Sykehusinnkjøp HF. Han er kjent som adm.dir. i Legemiddelinnkjøpsamarbeid (LIS) fra starten for godt over 20 år siden. LIS er nå en stor del av legemiddelavdelingen i Sykehusinnkjøp HF.

Gjennom årene har LIS arbeidet med å få ned risene på sykehusenes legemidler, slik at pengene kunne benyttes til behandling av flere pasienter i stedet for å punge ut hva legemiddelfirmaene ber om. I sitt foredrag dokumenterte han gjennom eksempler av en serie legemidler hvorledes deres arbeid hadde betalt seg. Nøkkelen er ikke parallellimport, men det å finne legemidler med eksakt samme virkestoff i andre medisiner. Gjennom årene har det gitt titalls milliarder i prisreduksjoner, med den konsekvens at langt flere pasienter har fått den behandlingen de har vært i behov for.

Men starten var ikke lett. LIS ble klaget inn for ESA (EFTAs overvåkingsorgan) og legemiddelindustrien ønsket hele virksomheten stoppet. I disse dager markerer Aanes seg med det synspunktet at legemiddelprisene fortsatt ikke bør være hemmelige.

Det er helseforetakene som tar beslutningen i legemiddelkjøp, mens LIS/Sykehusinnkjøp gjennomfører selve anbudene. Anbud er også benyttet for distribusjon av legemidler slik at man kunne kreve at denne foregikk til rett tid på rett måte.

Bli den første til å kommentere på "Kjempet seg til 2,5 mrd i prisreduksjoner på legemidler i 2016"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.