Horten kommune ønsket å gjøre det lettere for barnehager og skolefritidsordninger å få tilgang til økologisk lokalproduserte frukt og grønnsaker, samtidig som barna lærer om bærekraft og reduserer matsvinn. Løsningen fant de i samarbeid med kommunens egen innkjøpskompetane. På visse, bestemte vilkår kan man i det offentlige kjøpe mye uten å følge anskaffelsesreglene – gjennom et unntak i regelverket. Et forslag om å gjøre denne muligheten tydeligere ligger nå på Anskaffelsesutvalgets og Nærings- og fiskeridepartements (NFDs) bord.
Horten-løsningen er omtalt i et innspill fra CMS Kluge Advokatfirma på vegne av Lystgården og Bybonden i Bergen til så vel Anskaffelsesutvalget som NFD. Her pekes det bl.a. på en regel i i EUs anskaffelsesdirektiv (artikkel 5 nr. 10) som gir mulighet til å la være å følge anskaffelsesdirektivet for enkeltkontrakter opp til 20 % av de samlede kontrakters verdi, forutsatt at hver enkeltkontrakt ikke overstiger 80 000 EURO (for varer og tjenester).
Direktekjøp
Et eksempel på en måte å legge opp en konkurranse, som vil kunne falle inn under bestemmelsens anvendelsesområde, er prosjektet Horten lokalmat, heter det fra CMS Kluge. I kommunens rammeavtale om mat til barnehagene i kommunen, har man holdt frukt og grønt i sesong utenfor, og barnehagene kan kjøpe dette direkte fra lokale matprodusenter.
Også innenfor dagens regelverk har altså Horten kommune funnet en måte å legge til rette for kjøp fra lokale matprodusenter, skriver CMS Kluge, som mener denne muligheten bør løftes tydeligere frem i norsk regelverk. I stedet for 80 000 EURO i EU-direktivet foreslås 800 000 kroner som den aktuelle grensen.
Startet i 2022
Konseptet «Horten lokalhandel» ble startet i 2022 for å involvere lokale bønder, inkluderende arbeidsliv, private og kommunale barnehager og skolefritidsordninger. Målet er å fremme sunn og lokalprodusert mat, økologi og mindre matsvinn for barn og unge i Horten.
Lokale bønder legger ut tilgjengelige råvarer på en digital plattform, og barnehager og SFO-er legger inn bestillinger. Brukerne på et dagsenter har påtatt seg oppgaven håndterer og distribuerer varene til barnehager og skolefritidsordninger. Dermed får matvarene kortere transportavstand samtidig som lokale bønder støttes. Muligheten er et unntak fra rammeavtalen «Mat til oppvekst». Det er en løsning som er kommet til i samarbeid med innkjøpskompetansen i kommunen.
Utforsker innkjøpsmuligheter
Det å spise frukt og grønnsaker basert på sesong er svært bærekraftig, men kan være utfordrende og uvant hvis man ikke er vant til det. Horten kommune har trukket inn hjelp fra Matvalget, en veiledningstjeneste for offentlige og private virksomheter. Prosjektet utforsker mulighetene for offentlige innkjøp og kobler mat, helse, matsvinn, klimafotavtrykk og anskaffelser sammen på en måte som har fått støtte fra Miljødirektoratets Klimasats-program.
Det er fint å kjøpe lokalmat.
Den nevnte tjue prosenten har vært drøftet i mange ulike fora de siste årene. Jeg har gjentatte ganger forsøkt å finne hva i regelverket som tillater å gjennomføre direkteanskaffelser av lokalmat.
Her ser jeg at CMS Kluge Advokatfirma AS argumenterer for bruk av direktivets artikkel 5 nr. 10. Det er likevel noe som skurrer; hvor i direktivet står det at dette også er et unntak fra de nasjonale reglene, slik Horten ser ut til å ha praktisert det?
CMS Kluge Advokatfirma AS kommer i sin høringsuttalelse med en direkte innrømmelse av at verken dagens regelverk, eller lovforslaget, åpner for å unnta anskaffelser av lokal mat fra de nasjonale reglene.
Her må andre, som eventuelt vil følge samme modell som Horten, trå varsomt for det går fort over i en ulovlig direkteanskaffelse.