Kjøttfrie retter og mindre matsvinn på statlige arrangement

Anbud365: Kjøttfrie retter og mindre matsvinn på statlige arrangementKonkurransegrunnlaget stilte materielle miljøkrav, som at leverandørene alltid skal ha minst ett fullverdig vegetaralternativ tilgjengelig (foto: Colourbox).

Skriv ut artikkelen

Den nye statlige fellesavtalen for kurs- og konferansetjenester har vektlagt miljø både i kvalifikasjonskrav, evalueringskriterier og kontraktskrav. Avtaler er inngått med 58 leverandører over hele landet.

Du kan lese mer om framgangsmåten og erfaringene til Statens innkjøpssenter i DFØs eksempelbank: Kjøttfrie retter og mindre matsvinn på statlige arrangement | Anskaffelser.no

Eksempelbanken

I eksempelbanken for bærekraftige og innovative anskaffelser til DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) finner du for øvrig en rekke kortfattede eksempler innhentet fra anskaffelsespraksis omkring i landet. Her er kontaktopplysninger og konkurransegrunnlag for faktiske anskaffelser, styringsdokumenter for anskaffelser, samt for kontraktsoppfølging som på ulike måter fremmer grønn omstilling og bærekraftig utvikling.

Eksempler fra «banken» vil du også finne publisert på Anbud365 i tiden fremover.

Hva gjorde Statens innkjøpssenter?

Dette er den første statlige fellesavtalen for kurs- og konferansetjenester i Norge. Bestilleren benytter en kurs- og konferanseapplikasjon utviklet i Power BI til å finne en leverandør som oppfyller oppdragsgivers kriterier med tanke på beliggenhet, antall deltakere/kapasitet hos leverandør, behov for overnatting, universell utforming/tilgjengelighet og sikkerhet. 

Anskaffelsen vektla miljø gjennom kvalifikasjonskrav, krav i kravspesifikasjonen, tildelingskriterium på miljø (tiltak for å forebygge og redusere matsvinn) og gjennom kontraktskrav.

Evalueringsmodellen var, i tråd med DFØs generelle anbefaling, basert på prissetting av kvalitet. Vurdering av kvalitet og miljø kunne her føre til fratrekk fra leverandørenes tilbudspris for henholdsvis dagpakke (delkontrakt 1) og dagpakke pluss overnatting og middag (delkontrakt 2). I dette tilfellet ble maksimalt fratrekk på delkontrakt 1 for kvalitet satt til 300 kroner og miljø til 600 kroner, mens for delkontrakt 2 ble maksimalt fratrekk for kvalitet satt til 1100 kroner og miljø 1650 kroner. De definerte fratrekkene på miljø tilsvarer minimum 30 prosent omregnet til en poengmodell, i henhold til forskriftsendringen fra 1. januar 2024.

Først rapportering skjer senest ett år etter inngått avtale, slik at første evaluering av effektene av tiltakene vil skje i første kvartal 2026.

Bli den første til å kommentere på "Kjøttfrie retter og mindre matsvinn på statlige arrangement"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*