Knallhard kamp om mulig anbudsutsetting av Nav-tiltaket arbeidsforberedende trening (AFT) er i gang. To velrennomerte advokatfirmaer står på hver sin side. Regjeringen vil vurdere anbud, og i bakgrunnen lurer et notat fra advokatfirmaet Kluge. Anbudsutsetting vil gi et dårligere tilbud til dem som står langt fra arbeidslivet, frykter tiltaksbedrifter og deres bransjeorganisasjon i NHO. De har søkt juridisk støtte hos advokatfirma Schjødt, som er kommet til mottatt konklusjon av deres kollegaer i Kluge.
Det er velferd.no som skriver om denne saken.
Målt i kroner og øre er dette det største arbeidsmarkedstiltaket i Navs portefølje. Tiltaket er spesielt rettet mot personer som står langt unna arbeidslivet og som trenger ekstra mye oppfølging for å komme i jobb. Mens andre store arbeidsmarkedstiltak er satt ut på anbud, gjennomføres AFT av forhåndsgodkjente arbeidsinkluderingsbedrifter med avtale med Nav. Nå frykter imidlertid arrangørene av AFT-tiltaket at også dette tiltaket settes ut på anbud.
Vil svekke muligheter
– Anbudsutsetting vil svekke mulighetene for skreddersøm og lokalt tilpasset tilbud. Erfaringen viser at det ofte er de store, kommersielle leverandørene som vinner i anbudskonkurranser, sier kommunikasjonssjef Per Christian Langset i bransjeorganisasjonen Arbeid & Inkludering i NHO til velferd.no. Anbud går ikke nødvendigvis i favør av dem som har best resultater og sterkest lokal forankring. Slike forhold er ikke tillagt vekt i anbudsrunder. Dermed ender anbudskonkurranser ofte opp som skrivekonkurranser.
Bekymringen hos arbeidsinkluderingsbedriftene er blant annet knyttet til at Arbeids- og sosialdepartementet har innhentet en juridisk vurdering fra advokatfirmaet Kluge om organiseringen av tilskuddene til AFT og varig tilrettelagt arbeid (VTA), et annet tiltak som gjennomføres av forhåndsgodkjente tiltaksleverandører.
To advokatfirmaer på banen
Ifølge Kluge er det mest nærliggende å anse tilskudd til disse tiltakene som anskaffelser. De vil dermed falle inn under lov om offentlige anskaffelser. Det betyr i så fall at dagens ordning med tilskudd til forhåndsgodkjente leverandører ikke kan videreføres.
Men også et annet advokatfirma er på banen. Bransjeorganisasjonen Arbeid & Inkludering har selv innhentet en juridisk vurdering av spørsmålet. De har benyttet advokatfirmaet Schjødt, som er kommet til en helt annet konklusjon enn Kluge.
Schjødt skriver, ifølge velferd.no, i sin vurdering at tiltaksarrangørene driver en ikke-økonomisk aktivitet ved sitt tilbud om AFT og VTA og at de følgelig ikke kan anses som leverandører av en tjeneste i et marked. – Vi vurderer det slik at AFT og VTA utgjør ikke-økonomiske sosiale tjenester av allmenn interesse, og at slike tjenester faller utenfor anskaffelsesregelverket, konkluderer advokatfirmaet Schjødt.
Høring og bakgrunn
Arbeids- og sosialdepartementet planlegger å sende forslaget om mulige endringer i organiseringen av tiltaket arbeidsforberedende trening, AFT, ut på høring til høsten. Bakgrunnen for at organiseringen av tilskuddene til AFT og VTA nå er satt under lupen, er flere rapporter der Riksrevisjonen har satt kritisk søkelys på Navs anskaffelser og oppfølging av arbeidsmarkedstiltak fra forhåndsgodkjente tiltaksbedrifter.
Bli den første til å kommentere på "Knallhard anbudskamp om NAV-tiltak – advokatfirmaer på kollisjonskurs"