De faktiske, norske enhetsprisene for legemidler er forretningshemmeligheter som følgelig må holdes konfidensielle. Det fremhever Legemiddelindustrien i en høringsuttalelse. Hovedformålet er at legemidler skal behandles likt med øvrige varer og tjenester som kjøpes inn av helsetjenesten. En mangeårig praksis med å offentliggjøre anbudspriser på legemidler, endrer ikke dette, heter det.
En arbeidsgruppe i HINAS (Helseforetakenes Innkjøpsservice AS), som nå er en del av Sykehusinnkjøp HF, har hatt i gang en arbeidsgruppe som har sett på spørsmålet om hemmelighold av legemiddelpriser. Legemiddelindustrien (LMI) støtter gruppens forslag, fremgår det av deres høringsuttalelse:
– Fram til nå har innkjøpsprisene på legemidler blitt offentliggjort, mens enhetsprisene på øvrige varer og tjenester som helseforetakene har kjøpt, har kunnet unntas offentlighet. Med dette legges det opp til samme enhetlige praksis for håndtering av anbudsinformasjon for alle offentlige innkjøp til helsetjenesten.
Skal behandles likt
Det faktum at Legemiddelinnkjøpsamarbeid (LIS) har hatt en mangeårig praksis med å offentliggjøre anbudspriser på legemidler mener LMI ikke rettferdiggjør at man kan fortsette å gjøre dette hvis leverandørene krever at enhetsprisene skal unntas offentlighet. LMl oppfatter, og slutter seg til, at hovedformålet med denne rutinen er at legemidler skal behandles likt med øvrige varer og tjenester som kjøpes inn av helsetjenesten.
LMI er helt enig i at det må etableres klarere retningslinjer for private aktører som håndterer enhetspriser på vegne av helseforetakene:
Forretningshemmeligheter
– De faktiske enhetsprisene for legemidler er forretningshemmeligheter for produsenten av legemidler, og det er derfor behov for klare retningslinjer som sørger for at enhetsprisene behandles som forretningshemmeligheter og som gir praktiske kjøreregler i hverdagen. Enhetspriser på legemidler er legemiddelfirmaenes primære konkurranseparameter i konkurransen med andre firmaer. Markedene for legemidler er nasjonale, men de aller fleste opererer internasjonalt.
Hvis enhetsprisene i Norge offentliggjøres, mener LMI at konkurrentene vil kunne forutse hverandres kommersielle handlingsrom og bruke det i konkurransen om å vinne fremtidig anbud i Norge og i andre land. Norske enhetspriser må derfor betraktes som forretningshemmeligheter som følgelig må holdes konfidensielle, understreker LMI.
I rette med mindretallet
Det er et mindretall i arbeidsgruppen, tidligere leder av LIS, Torfinn Aanes. LMI hevder at hans dissens inneholder både feil forståelse av lovverket og av forholdene i andre land. I dissensen legges det til grunn at hovedregelen i Sverige og Danmark er åpenhet om legemiddelpriser etter anbud. Det er misvisende, mener LMI. I dissensen vises det også til en ESA-klage fra mer enn 15 år tilbake. LMI peker på at ESA i den saken ikke vurderte detaljene i LIS sin håndtering av prisopplysninger, men hvorvidt det i det hele tatt var lovlig for LIS å drive som innkjøpsorganisasjon på vegne av helseforetakene. – Det var det saken handlet om, og det er det vel ingen som i dag bestrider, konstaterer Legemiddelindustrien i sin høringsuttalelse.
Bli den første til å kommentere på "Krever hemmelige enhetspriser for legemidler ved anskaffelser"