Det offentlige innkjøpsmarkedet er viktig om man skal satse på å fremme lokal mat. Men det er utfordrende å komme til, det viser tidligere prosjekterfaringer. Imidlertid er det likevel noen som har fått det til. Dette er vurderinger Vestland fylkeskommune har fått fra en kartlegging av status for satsing på lokalmat. Og det pekes på at logistikk/distribusjon kan være et problem for små produsenter.
Vestland fylkeskommune ønsker å trappe opp satsingen på lokalmat og ville ha en kartlegging av status for å få oversikt, kunnskap og erfaringer fra tidligere prosjekter knyttet til temaet. Vestlandsforskning har nå levert sin rapport, «Kartlegging av aktørar, prosjekt og satsingar innan lokalmat i Vestland fylke».
Spørreundersøkelse og møter
Konklusjonene i rapporten er basert på en spørreundersøkelse i tillegg til fokusgruppemøter, og en av anbefalingene til fylkeskommunen er å videreutvikle lokale innkjøp med tilhørende logistikk. De som deltok i undersøkelsen, var personer som var registrerte som kontaktpersoner i tidligere eller nåværende relevante prosjekter.
Et av delspørsmålene handlet om offentlige innkjøp, og i hvilken grad prosjektet hadde bidratt til tilgang til offentlige innkjøp, slik som f.eks. fra kantiner. Resultatet viser at hovedandelen av de som har dette som et relevant innhold, ikke har fått ut effekter. Konklusjonen er at dette er i pakt med oppfatning om at det er et tema der det er vanskelig å så gode resultater så langt, heter det i rapporten.
Forskerne trekker nettopp fram kantiner og fruktkurver på arbeidsplasser som et område med rom for forbedring. Det bør gå an å sikre at kantiner bruker lokale råvarer og at fruktkurvene inneholder lokal frukt når det faktisk er sesong for frukt og grønt i området, i stedet for importerte plommer, eple og pærer, heter det.
Viktig marked
Dersom det blir satt i gang en ny satsing for lokalmat og drikke i Vestland fylke, hva mener du er de viktigste tiltakene? Dette var også et av spørsmålene i undersøkelsen. Lokalmat til offentlig sektor ble meldt inn av en av de som svarte. To pekte på at det bør settes fokus på å gjøre lokalmaten lett tilgjengelig der det offentlige har et ansvar i å benytte kortreist, ren mat.
I dialogen i fokusgruppene ble det bl.a. pekt på at offentliges innkjøp er et viktig marked, der regelverket er mer fleksibelt enn det mange forstår og utnytter. Man bør kunne sette krav om en viss prosentandel lokalmat i ulike innkjøp. Logistikk/distribusjon kan være et problem for små produsenter, men det finnes også eksempler på løsninger. Kunnskap om dette og gode eksempler er viktig for å unngå at dette blir den store flaskehalsen, ble det løftet frem i fokusgruppene.
Det finnes kommuner der man har lykkes med å få mer lokalmat inn på markedet, og i rapporten trekkes Oppdal kommune fram, i tillegg har Vestland fylkeskommune nevnt Agder, Trøndelag og Nordland som gode eksempler.
Bli den første til å kommentere på "Lokalmat-rapport: Det offentlige er fristende, men vanskelig tilgjengelig marked"