Leverandører av medisinsk-teknisk utstyr til sykehusene slår alarm. Det største av de fire regionale helseforetakene har nemlig satt foten ned for prioritering av kjøp av slikt. Fra bransjen heter det at man løper en vesentlig risiko ved å avstå fra slike investeringer. Samtidig leverer flere leverandører utstyr med tap, og konkurser fryktes. Kontraktene må ta høyde for prisreguleringer, er kravet, fordi priser på innsatsvarer øker og øker.
Helse Sør-Øst RHF har gitt klar beskjed, skriver bioingenioren.no: Innkjøp av medisinsk-teknisk utstyr skal ikke prioriteres. Melanor, bransjeorganisasjonen for medtek og lab, frykter store konsekvenser for helsetjenesten og bransjen. Atle Hunstad, adm.dir. i Melanor understreker overfor nettavisen at forutsetningen for trygg pasientbehandling med høy kvalitet ligger i at helsetjenesten har tilgang til nødvendige utstyr og verktøy, og at utstyret har en sikker og stabil drift. Uten økte investeringer i medisinsk-teknisk utstyr eksponerer helsetjenesten seg for en vesentlig risiko.
Rammer hardt
Økte priser på råvarer og energi, samt dyrere logistikk, rammer utstyrsleverandørene hardt. Kontraktene som er inngått med helseforetakene åpner ikke for prisøkninger, og slik situasjonen er nå leverer flere leverandører utstyr med tap, konstaterer Hunstad. I verste fall innebærer det at leverandører kan gå konkurs, trekke produkter eller trekke seg helt ut av det norske markedet.
Melanor etterlyser også tiltak fra Sykehusinnkjøp og de regionale helseforetakene slik at eksisterende og fremtidige kontrakter med leverandører tar høyde for prisreguleringer.
Prisregulering finnes
Harald I. Johnsen, direktør for Divisjon nasjonale tjenester i Sykehusinnkjøp, minner om at prisene allerede blir regulert i kontraktene som inngås. – Alle nasjonale rammeavtaler har mekanismer som stort sett innebærer årlig prisregulering basert på gitte indekser, bl.a. konsumprisindeksen, påpeker han.
Bildet er mer variert når det gjelder regionale og lokale avtaler. Noen av disse har indeksregulering, andre bare valutaregulering – enkelte både har valutaregulering og indeksregulering. Det er også avtaler som er inngått på fastpris. Sykehusinnkjøp forutsetter at alle leverandører er kjent med hvilke kontraktsvilkår som ligger til grunn i avtalene.
Også ekstraordinære reguleringer
I de siste to årene er det blitt gjennomført flere ekstraordinære prisreguleringer i samråd med de fire regionale helseforetakene. Johnsen poengterer at det er gjort for å sikre leveranser av kritiske produkter der man ser at markedet har vært påvirket av verdenssituasjonen.
Bli den første til å kommentere på "Medtek-bransjen slår alarm, innkjøpsgrep fra Helse Sør-Øst bekymrer"