Sykehusinnkjøp HF har rigget seg til for å kunne leve opp til kravene i den nye åpenhetsloven. Overordnede aktsomhetsvurderinger gjøres som grunnlag prioritering av hvilke anskaffelser det må settes ekstra strenge krav i – og som bør følges opp gjennom avtaleforvaltningen i etterkant. Helseforetaket gjør ca. 1000 anskaffelser i året og derfor er det helt nødvendig med prioritering av risiko for å kunne gjøre et godt arbeid med å ivareta arbeidstaker- og menneskerettigheter. Dette fremgår av spesialisthelsetjenestens samfunnsansvar-rapport for 2022.
Arbeidet med klima og miljø i spesialisthelsetjenesten er organisert i et interregionalt samarbeidsutvalg, somt består av representanter fra de fire regionale helseforetakene, et helseforetak, Sykehusbygg HF, Sykehusinnkjøp HF, vernetjenesten og tillitsvalgte. Utvalget praktiserer rullerende fordeling av oppgaver mellom de fire helseregionene. Dette er den fjerde rapporten som blir presentert, og Helse Midt-Norge har hatt ansvaret for å utarbeide den.
Fra 1. juli 2022 gjelder den nye loven om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, forkortet «Åpenhetsloven». Formålet med den er at norske selskaper skal få bedre oversikt over risikoen for brudd på menneskerettigheter i sine leverandørkjeder og fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendig arbeidsforhold. Derfor blir også loven kalt for «Menneskerettighetsloven for næringslivet». Alle helseforetak og de felleseide foretakene er omfattet av loven.
Har lagt om rutiner
I «Spesialisthelsetjenestens rapport for samfunnsansvar 2022» presenteres Sykehusinnkjøps arbeid med å rigge seg for denne nye loven. Helseforetaket har lagt om en del rutiner for å kunne imøtekomme loven og for å kunne være behjelpelig med at helseforetakene kan imøtekomme loven.
Det viktigste arbeidet for å ivareta Åpenhetsloven er å utføre aktsomhetsvurderinger for å se på hvor det er risiko for brudd på menneskerettigheter i kjeden og hvordan man bør prioritere, poengteres det i rapporten. Sykehusinnkjøp HF gjør ca. 1000 anskaffelser i året og det er helt nødvendig med en prioritering av risiko for å kunne gjøre et godt arbeid med varetagelse av arbeidstaker- og menneskerettigheter.
Hvilke land?
– Sykehusinnkjøp HF gjør overordnede aktsomhetsvurderinger for deretter å prioritere hvilke anskaffelser det må settes ekstra strenge krav i – og som bør følges opp gjennom avtaleforvaltningen i etterkant, heter det. Som utgangspunkt for risikovurderinger er det særlig vektlagt hvilke land varer er produsert i. Sykehusinnkjøp HF har i flere år bedt leverandører innen noen kategorier legge inn produksjonsland for sine produkter, dette blir nå særskilt prioritert og i løpet av året vil man be om dette i alle kategorier. Et eksempel på en anskaffelse som vil bli prioritert for særlig høye krav og oppfølging, er typisk hvor produktene er produsert i lavkostland med høy risiko for brudd på arbeidstaker- og menneskerettigheter og hvor produktene er produsert med mer menneskekraft enn maskiner.
Sykehusinnkjøp HF deltar i nasjonale- og regionale nettverk for å imøtekomme helseforetakenes behov for informasjon og erfaringsutveksling innen dette temaet.
Bli den første til å kommentere på "Menneskerettigheter: Gjør 1000 anskaffelser årlig, tvinges til risiko-prioritering"