Nedslitt sykehus-utstyr fører til kostbare og risikofylte havari-anskaffelser

Anbud365: Nedslitt sykehus-utstyr fører til kostbare og risikofylte havari-anskaffelserRiksrevisjonen, her ved riksrevisor Per-Kristian Foss, la i formiddag frem en undersøkelse av sykehusenes investeringer i bl.a. medisinsk-teknisk utstyr.

Skriv ut artikkelen

Andelen såkalte havari-investeringer av medisinsk-teknisk utstyr i sykehusene øker – opp fra 20% i 2015 til 30% i 2019. Fordi det haster etter et havari, har helseforetakene ofte kort tid til å planlegge og gjennomføre anskaffelser. Dette kan gi både mer kostbare innkjøp og risiko for at innkjøpene ikke er i samsvar med helseforetakenes langsiktige planer. Investeringer i slikt utstyr fordi nedslitt utstyr bryter sammen, kalles havariinvesteringer.

Dette fremgår av Riksrevisjonens undersøkelse av helseforetakenes investeringer i bygg og medisinsk-teknisk utstyr. Investeringer i slikt utstyr fordi nedslitt utstyr bryter sammen, kalles havariinvesteringer. Dette er anskaffelser som ikke inngår de årlige anskaffelsesplanene, men som må gjøres på kort varsel som følge av at utstyr havarerer.

Undersøkelsen viser at tilstanden til MTU-parken (medisinsk-teknisk utstyr) fører til at en relativt stor del av investeringene som gjøres i medisinsk-teknisk utstyr, er havariinvesteringer. I 2019 var i gjennomsnitt 25% av investeringene i medisinsk-teknisk utstyr havariinvesteringer.

Havariinvesteringer øker

Riksrevisjonen har undersøkt utviklingen i investeringer som skyldes havari, i 13 helseforetak. Den gjennomsnittlige andelen havariinvesteringer i disse var omtrent 20% i 2015, og andelen økte til omtrent 30% i 2019. Fordi det haster etter et havari, har helseforetakene ofte kort tid til å planlegge og gjennomføre anskaffelser. Dette kan gi både mer kostbare innkjøp og risiko for at innkjøpene ikke er i samsvar med helseforetakenes langsiktige planer.

I rapporten fra Riksrevisjonen presenteres eksempler, bl.a.:

  • Fra St. Olav sykehus meldes det at det gjøres en del hasteanskaffelser som medfører risiko for feilkjøp og dårligere pris.
  • Når det gjelder Oslo universitetssykehus: Den begrensede investeringstakten kan føre til at foretaket ikke klarer å redusere andelen sammenbrudds-anskaffelser til fordel for planlagte anskaffelser. Sammenbrudds-anskaffelser er kostbare og ineffektive, og kan gjøre det vanskeligere for klinikkene å nå produksjonsmålene sine. Dette fører til økt risiko for pasientskader, manglende behandling og lengre ventetid.
  • Sykehuset Telemark forteller at andel anskaffelser som gjennomføres som følge av sammenbrudd i eksisterende utstyr har økt de siste årene.

Store variasjoner i alder

Det er store forskjeller mellom helseforetakene i Helse Sør-Øst når det gjelder gjennomsnittsalderen på medisinsk-teknisk utstyr innenfor samme kategori. I det regionale helseforetaket er det opprettet et eget analysemiljø for medisinsk-teknisk utstyr i regionen: Regionalt kompetansesenter for samordning av investeringer i medisinsk-teknisk utstyr i Helse Sør-Øst (RKMTU). RKMTU har kategorisert MTU-parken etter ulike formål, blant annet:

• Innkjøpsgrupper er kategorier av utstyret som har synergier med hensyn til håndtering eller kompetanse, for eksempel ved at de har fellestrekk i innkjøpsstrategien.

• Innenfor hver innkjøpsgruppe er det utviklet flere anbudspakker. Dette er produkter som kan håndteres gjennom en anbudsforespørsel.

Gjennomsnittsalderen på ulike utstyrskategorier kan dermed sammenlignes mellom helseforetakene i Helse Sør-Øst – variasjonene ligger mellom nesten sju år til nær tolv år.

Bli den første til å kommentere på "Nedslitt sykehus-utstyr fører til kostbare og risikofylte havari-anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.