Norge inngår samarbeid med Storbritannia og USA om klimakrav i anskaffelser, melder Sykehusinnkjøp. Norske helsemyndigheter forplikter seg dermed til å følge veikartet til helsemyndighetene i disse landene mot et utslippsfritt helsevesen. Det betyr bl.a. strengere krav til utslipp og materialbruk for leverandørene til helsesektoren. Sykehusinnkjøp er partner i samarbeidet – som Norges nasjonale innkjøpsorgan for spesialisthelsetjenesten.
Det internasjonale samarbeidet er en forlengelse av Norges tilslutning til helseprogrammet under klimakonferansen COP26 i Glasgow i 2021. Rundt 50 land undertegnet denne avtalen. I etterkant har helsemyndighetene i Storbritannia (National Health Service) og USA (Department of Health and Human Services) skissert et veikart for å nå målene – og invitert andre med.
Vil bruke markedsmakten
En rekke land ser på muligheten for å slutte seg til det britisk-amerikanske initiativet, og norske helsemyndigheter er nå et av tre land som gjør ytterligere forpliktelser. De to andre er Irland og Australia. Helsemyndighetene i samarbeidslandene er tydelige på at de vil bruke markedsmakten de har til å trekke leverandørnæringen i mer miljøvennlig retning, heter det på sykehusinnkjop.no.
– Storbritannia og USA har gjort veldig mye godt arbeid på dette feltet, og de hatt god dialog med aktørene og bransjeorganisasjonene i helsesektoren. Vi får en stor fordel i at vi ikke trenger å gå opp den samme løypa på nytt, men kan videreføre vår gode dialog med leverandører og innføre vilkår som bransjen allerede har begynt å venne seg til, sier adm.dir. Bente Hayes i Sykehusinnkjøp.
Mot produksjon og distribusjon
Samtidig har også Helsedirektoratet, på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, utarbeidet et høringsutkast til et norsk veikart mot en bærekraftig, lavutslipps helse- og omsorgstjeneste.
Satsingen retter seg i stor grad inn mot produksjons- og distribusjonsleddet før bestillingene ankommer sykehusene.
For selv om store og ressurskrevende sykehusbygg rundt om i verden har vesentlige utslipp fra blant annet strømforbruk, utgjør den direkte driften bare 20-30% av totalutslippene fra spesialisthelsetjenesten ifølge Health Care Without Harm og Helsedirektoratets vurderinger. Det største potensialet for utslippskutt ligger i verdikjeden, her skjer 70-80% av klimagassutslippene.
Bli den første til å kommentere på "Norge med i internasjonalt innkjøpssamarbeid for utslippsfritt helsevesen"