Innovasjonsprosjektet «Fortsett å bli bedre» for bedre slagrehabilitering i Oslo har nå startet markedsdialogen. Over 30 selskaper med over 70 deltakere i ulike bransjer var samlet til heldags workshop for å avklare brukerbehov og finne utviklingspartnere. Det dreier seg om et innovasjonspartnerskap. – Selv om vi ikke vet akkurat hva vi skal anskaffe, er det liten tvil om hva vi ønsker å oppnå, heter det fra Oslo kommune. Formell konkurranseutlysning blir trolig i november.
Det er partnerne C3 Senter for fremtidig helse, Oslo kommune og Sunnaas sykehus som har iverksatt prosjektet, som har forskningsstøtte fra blant andre Arkitektur- og designhøgskolen og BI, og drahjelp fra Innovasjon Norge, Sykehusinnkjøp og Norges forskningsråd.
– Jeg er imponert over holdningen til de leverandørene jeg hadde kontakt med, sier innkjøpsrådgiver Jørgen Iversen i Konsernservice i Oslo kommune. De delte villig av egne erfaringer og eksisterende teknologi, og hadde mange ideer som sikkert kan tygges videre.
Innovasjonspartnerskap
Før sommeren ble det arrangert en rekke workshoper med pasienter, pårørende og helsepersonell for å kunne danne seg et korrekt og allsidig bilde av slagpasienters behov og hvor forbedringer må iverksettes for å heve kvaliteten. Det hele er i bunn og grunn en anskaffelse, men av typen innovasjonspartnerskap.
Innovasjonspartnerskap skal gjøre det lettere for det offentlige og næringslivet å samarbeide om å utvikle ny teknologi, nye tjenester og nye arbeidsmåter, der bedriftene konkurrerer om å lage de beste løsningene.
Ny anskaffelsesform
– Innovasjonspartnerskap er en anskaffelsesform vi foreløpig har liten erfaring med i kommunen. Det handler om å utvikle løsninger som ikke finnes i markedet fra før; vi vet med andre ord ikke nøyaktig hva vi skal kjøpe. Det kan være en ren digital tjeneste, et rehabiliteringsverktøy eller en kombinasjon. Videre bør det ha skalerbarhet og forretningspotensial, fremholder Iversen.
Iversen er anskaffelsesfaglig støtte til Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid, der Nancy Lyons Sletmo sitter som prosjektleder for Oslo kommune.
– Selv om vi ikke vet akkurat hva vi skal anskaffe, er det liten tvil om hva vi ønsker å oppnå. Vi skal utvikle en tjeneste som skal redusere behov for kommunale helsetjenester og reinnleggelse på sykehus. Det vi anskaffer skal øke livskvalitet for slagrammede ved å forbedre kvalitet intensitet og kontinuitet i rehabilitering – uansett hvor man er i omsorgsreisen, sier Sletmo.
Rammer årlig 12 000
Hvert år rammes 12 000 nordmenn av hjerneslag. Sykdommen er fortsatt blant de viktigste dødsårsakene her til lands, til tross for store investeringer knyttet til behandling og forebygging. Kostnadene forbundet med slagrehabilitering er estimert til 7–8 milliarder kroner årlig.
Samtidig foregår det stor utvikling innen velferdsteknologi. Sensorer, varslingsanordninger, e-låser, dispensere og et utall applikasjoner legger grunnlag for økt selvstendighet, medbestemmelse, livskvalitet og komfort for norske helsepasienter. Opprettelsen av Direktoratet for e-helse i 2016 uttrykker norske myndigheters satsing på teknologi som del av løsningen på samfunnets høye forventninger til helsetilbudet.
Bli den første til å kommentere på "Oslos innovasjonspartnerskap om slagrehabilitering fenger i leverandørmarkedet"