Krav om selvforsyning må inngå som en sentral premiss ved utforming av kommunale anbud som gjelder kjøp av mat. Skal man få til en slik utfordring, trengs kompetanse. Derfor foreslås det å etablere programmer som styrker kompetansen og incentiver til innkjøpere i bl.a. Forsvaret, Helse Nord, fylkeskommuner og kommuner. Dette fremgår av en rapport som har sett på matsikkerhet i Tromsø og andre Troms-kommuner.
I rapporten «Matsikkerhet i Troms 2024» gjennomføres en analyse i regi av Capia av lokal matsikkerhet og selvforsyningsgrad i Tromsø kommune og i Troms generelt. Det settes søkelys på produksjon og forbruk av matvarer i regionen. Spørsmålet er hvordan selvforsyningsgraden kan økes gjennom ulike tiltak og rapporten beskriver utfordringene og mulighetene som klimaendringer presenterer for lokal matproduksjon.
Strategier og det offentliges innkjøp
Selvforsyningsgraden i Tromsø er lav, og rapporten foreslår strategier for å øke den, særlig gjennom å utnytte det lokale sjømatpotensialet og forbedre lokal produksjon og distribusjon av landbruksvarer.
Offentlige innkjøp inngår, og da gjelder det å øke innkjøpskompetansen. Når offentlige aktører foretar innkjøp, henvender de seg ofte til leverandører som kan levere “alt”, heter det i rapporten, og det er utfordrende for aktører som ikke har sortiment til å oppfylle kravene i disse kontraktene. Det vises bl.a. til på stortingsmelding nr. 11 om økt selvforsyning (2023-2024, der det heter at offentlige innkjøpere må utnytte de mulighetene regelverket gir for å velge lokalprodusert og bærekraftig norsk mat og drikke.
Krav om selvforsyning
I tillegg kan det utarbeides interne rutiner om at de som bestiller på kjøkkenet skal velge det kortreiste og ha dialog med leverandøren om dette, fremholdes det i stortingsmeldingen. Konkurransen kan deles opp, slik at lokale tilbydere ikke blir ekskludert som følge av at de bare kan tilby noen få produkter. Innkjøpere kan ha behov for å gjøres kjent med mulighetene dette gir og tilgjengelig veiledingsverktøy for å legge til rette for kjøp av norske matvarer.
Med utgangspunkt i disse ordene mener forfatterne av Tromsø-rapporten at det bør stilles krav til at selvforsyning inngår som en sentral premiss ved utforming av anbudene. Finnut AS, som bistår kommuner med offentlige anbud, mener dette krever kompetanseheving og at det uansett ikke er enkelt i et marked med små aktører. Likeledes er det essensielt at offentlige etater som Forsvaret, Helse Nord, fylkeskommuner og kommuner har incentiver og blir målt på deres bidrag til at lokalprodusert mat kjøpes inn.
Gyllen mulighet
Capia anbefaler at det etableres programmer som styrker kompetansen og incentiver til innkjøpere i bl.a. Forsvaret, Helse Nord, fylkeskommuner og kommuner, fremgår det av rapporten.
I et avisinnlegg har regiondirektørene i NHO Arktis og NHO Nordland skrevet at for Nord-Norge representerer langtidsplanen for Forsvaret en gyllen mulighet til å styrke det lokale næringslivet gjennom Forsvarets innkjøp og offentlig-privat samarbeid. De håper at forsvarssektoren vil anvende sin innkjøpsmakt med kløkt. Ved å bruke lokale leverandører kan Forsvaret spille en avgjørende rolle i å fremme jobbskaping, bosetting og bærekraftig utvikling i lokalsamfunnene, heter det i innlegget som sto i iTromsø.
Også tilbudssiden
På samme måte, står det å lese i rapporten, som at offentlige aktører kan læres opp til å etterspørre lokalt produsert mat, trenger tilbudssiden kompetanseheving, sertifiseringer, opplæring i regelverk i offentlig anbud, markedsføring, utvikling av distribusjonsløsninger m.v. Dette kan gjøres som enkelttiltak eller det kan utvikles gjennom et bedriftsnettverk.
Bli den første til å kommentere på "Rapport: Krav om selvforsyning i mat-anbud avhengig av kompetanse-løft"