Mange kommuner ønsker å kjøpe lokalmat, men møter en rekke hindringer. Nå skal et prosjekt ved Nordlandsforskning hjelpe kommuner i Nord-Norge til å bruke sin innkjøpsmakt til å kjøpe inn norsk og lokalprodusert mat i mye større grad enn før. Et regionalt dialognettverk skal bli verktøyet – med representanter fra pilotkommunene, kommunale virksomheter, lokale mataktører og juridisk ekspertise.
Tiden etter årtusenskiftet har vært tøff for landbruket i Nord-Norge. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) er 54% av gårdsbrukene lagt ned, og arealet brukt til dyrking av åker- og hagebruksvekster, er redusert med 69%. Seniorforsker Bjørn Vidar Vangelsten ved Nordlandsforskning leder et nytt prosjekt, «KJØPLOKAL Nord-Norge», som skal bidra til å snu trenden.
Bruke sin innkjøpsmakt
– Målet er å hjelpe kommuner i Nord-Norge å bruke sin innkjøpsmakt til å kjøpe inn norsk og lokalprodusert mat til barnehager, skoler og sykehjem, sier Vangelsten i et intervju på nettsiden til Nordlandsforskning.
Mange kommuner ønsker å kjøpe lokalmat, men møter en rekke hindringer, blant annet:
- For høye kostnader
- Salgskanalene er uoversiktlige eller ikke-eksisterende
- Anskaffelsesregelverket er for komplisert
Fem pilotkommuner
Gjennom et samarbeid mellom kommuner, forskere, jurister og lokalmatprodusenter, skal prosjektet hjelpe kommunene bli i stand til å overkomme hindringene og kjøpe mer lokalprodusert mat. – Dette er i tråd med politiske målsetninger, og er forankret blant annet i regjeringens strategi for matnasjonen Norge, sier Vangelsten.
Forskerne begynner med å kartlegge innkjøpspraksis i norske kommuner og fylkeskommuner, samt handlingsrommet i innkjøpsreglementet og hvordan det utnyttes i ulike kommuner. Deretter overføres kunnskapen til fem pilotkommuner: Beiarn, Steigen, Balsfjord, Kvæfjord og Træna.
Utnytte handlingsrommet
– Målet er å bidra til å kunne utnytte handlingsrommet i de nye anskaffelsesreglene til å øke innkjøp av lokalprodusert mat i pilotkommunene, sier Vangelsten, og fortsetter:
– Vi kommer til å etablere et regionalt dialognettverk bestående av representanter fra pilotkommunene, kommunale virksomheter, lokale mataktører og juridisk ekspertise. Målet er å finne løsninger i fellesskap som legger til rette for at pilotkommunene kan gjennomføre innkjøpsprosesser som fremmer lokal matproduksjon og foredling.
Bli den første til å kommentere på "Skal bruke sin innkjøpsmakt til økt kjøp av lokalmat, får hjelp av forskningen"