Stavanger første kommune med flunkende nytt innovasjons-verktøy

Anbud365: Stavanger først i landet med flunkende nytt innovasjons-verktøy– Det er populært å snakke om relasjonelle anskaffelser, men vanskelig å konkretisere hva det betyr i praksis. Med value engineering får vi en operasjonell, konkret og balansert metode for å videreutvikle løsningen sammen med leverandør, sier Kristine Skjøthaug, avdelingssjef e-helse i Stavanger kommune. På bildet sammen med kommunedirektør Per Kristian Vareide (foto: Solfrid Sande).

Skriv ut artikkelen

Stavanger kommune inkluderer som første kommune i Norge en klausul om value engineering i en innovativ offentlig anskaffelse. Det gir rom for innovasjon etter at kontrakten er signert – og kan bli en modell for flere. Det var i forbindelse med en konkurranse for anskaffelse av elektronisk pasientjournal (EPJ) at kommunen tok med en klausul om value engineering i kontrakten.

Det gir, fremgår det på innovativeanskaffelser.no, kommunen og leverandøren en felles, strukturert arena for å evaluere og forbedre løsningen i kontraktsperioden, med bistand fra en nøytral tredjepart.

Strukturert metode

Value engineering er en strukturert metode for å forbedre en leveranse etter at kontrakten er inngått. Målet er å øke verdien – enten gjennom bedre funksjonalitet til samme kostnad, lik funksjonalitet til lavere kostnad, eller begge deler. På norsk kalles gjerne metoden for verdioptimalisering.

Metoden innebærer blant annet informasjonsinnsamling, felles evaluering av leveransen, identifisering av forbedringsmuligheter og prioritering av tiltak – alt fasilitert av en nøytral tredjepart. Dette bidrar til å bygge tillit og samarbeidsklima mellom oppdragsgiver og leverandør, og sikrer at endringer skjer innenfor rammene av anskaffelsesregelverket.

«Veldig forløsende»

Kristine Skjøthaug, avdelingssjef e-helse i Stavanger kommune beskriver klausulen som «veldig forløsende» for prosessen i en ellers kompleks og strategisk viktig anskaffelse. Kommunen kan selv be om at en value engineering-prosess gjennomføres etter en viss tid. Leverandøren er da forpliktet til å stille, og kommunen dekker kostnadene for involvering av en nøytral tredjepart. Dersom prosessen fører til vellykkede forbedringer, åpner kontrakten også for gevinstdeling mellom partene.

EPJ-anskaffelsen gjennomføres av Stavanger kommune på vegne av 19 rogalandskommuner, i tillegg til ni andre kommuner som er med på opsjon. Totalt vil løsningen dekke behovene til rundt 550.000 innbyggere. For Stavanger kommune skal den nye løsningen erstatte et over 25 år gammelt journalsystem, og skal benyttes i hjemmebaserte tjenester, sykehjem, boliger, avlastningstilbud, dagtilbud, fysio- og ergoterapitjenester og helse- og velferdskontorer. Rundt 7.000 medarbeidere vil få et nytt digitalt arbeidsverktøy.

Koplet på Leverandørutviklingsprogrammet

Det er Johan Englund, som har utviklet dette nye tilbudet i LUP (Leverandørutviklingsprogrammet) sammen med Harald Aas og Sigurd Aakvaag Glomstad. Initiativet til å bruke value engineering i Stavanger kom gjennom dialog med LUP. Da Stavanger kommune ønsket sparring på hvordan man kunne sikre utvikling og forbedring også etter kontraktsinngåelse, koblet LUP på sin fagressurs Johan Englund.

Neste Stavanger-prosjekt der value engineering kan bli aktuelt, er i forbindelse med anskaffelse av helseteknologi til hjemmeboende og digitale støtteverktøy i nytt helsebygg.

Bli den første til å kommentere på "Stavanger første kommune med flunkende nytt innovasjons-verktøy"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*