Regjeringen har som ambisjon å øke bruken av norskprodusert og lokal mat i offentlige virksomheter. Og jeg mener det er et stort potensial for å øke omsetningen av norsk, sunn mat gjennom offentlige innkjøp, understreket helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre i sitt svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget. Det er utarbeidet krav og veiledning til virksomheter om hvordan dette kan gjøres, og det finnes gode eksempler fra virksomheter som har brukt mulighetene.
Det var stortingsrepresentant Olaug Vervik Bollestad som brakte spørsmålet på bane. Hun ville gjerne vite hvordan helse- og omsorgsministeren (KrF) ville bruke det offentliges innkjøpsmakt til å øke forbruket av norsk frukt og grønt. Det ville bidra til økt beredskap, bedre folkehelse og bærekraftig matproduksjon, mente representanten.
Ambisjon og muligheter
Statsråden svarte at Regjeringen har en ambisjon om å øke bruken av norskprodusert og lokal mat i offentlige virksomheter. Offentlige oppdragsgivere har allerede gode muligheter for å legge til rette for lokale og regionale leverandører gjennom offentlige innkjøp, sa han, og eksemplifiserte:
– Blant annet har oppdragsgiver mulighet til å vektlegge kvalitet over pris i den enkelte anskaffelse, noe som i enkelte tilfeller kan være til fordel for norskprodusert mat. For eksempel får leverandører av frukt og grønnsaker, som kan tilby norsk frukt og grønt, en bedre skår i anbudskonkurransen om levering til skolefruktordningen.
Oppskrift for mer lokalmat
I «Oppskrift for mer lokalmat», som ble lagt frem av landbruks- og matministeren i januar i år, fremholdt Vestre, blir det vist hvordan ulike aktører i næringskjeden, inkludert forvaltningen, kan bidra til å fremme lokalmat og -drikke fra norsk jordbruk og reindrift. Del to av oppskriften handler om hvordan offentlige innkjøpere kan inspireres til å øke andelen av lokalprodusert mat og drikke med mål om å øke andelen mat og drikke som kjøpes inn lokalt. Dette gjelder også lokalprodusert frukt og grønt, konstaterte han, og:
– Jeg mener det er et stort potensial for å øke omsetningen av både norsk, sunn mat gjennom offentlige innkjøp. Det er utarbeidet krav og veiledning til virksomheter om hvordan dette kan gjøres. Det finnes gode eksempler fra virksomheter som har brukt disse mulighetene, og dette kan brukes som inspirasjon både for offentlige og private virksomheter som kjøper inn og serverer mat – enten det er i kantiner, på sykehjem eller i barnehager.
Kostråd og veiledning
Han fant grunn til å minne om at han som helse- og omsorgsminister mener det er viktig at mat som kjøpes inn og serveres i offentlige virksomheter, tar hensyn til kostrådene. Helsedirektoratet har allerede utviklet en nasjonal veiledning om ernæringshensyn i offentlige anskaffelser av mat- og drikkeprodukter og måltider i offentlige virksomheter som ikke driver heldøgns forpleining. Målet med veiledningen er å styrke ernæringshensyn i offentlige anskaffelser av mat- og drikkeprodukter og/eller måltidstjenester.
Bli den første til å kommentere på "Stort potensial for økt offentlig innkjøp av norsk mat – veiledning og eksempler finnes"