Godt over 1000 anskaffelser er fasiten for Sykehusinnkjøp i 2024, viser en rapport helseforetaket har utarbeidet. Gevinstpotensialet i anskaffelsen som ble avsluttet i fjor ligger på 1,8 mrd, hvorav om lag halvparten stammer fra legemidler. Rapporten forteller også om kompetansesatsingen i Sykehusinnkjøp, der et nytt tiltak lanseres i februar, «Akademiet». Målet med dette er å øke fagkompetanse, lojalitet, skape nettverk, trivsel, understøtte «ett Sykehusinnkjøp» og bl.a. motvirke turnover.
Av «Årlig melding 2024» fra Sykehusinnkjøp fremgår det at målsettingen for anskaffelser levert «i henhold til plan» i 2024 var satt til ≥ 78 %. Resultatet ble 75,3 % for foretaket som helhet. For etteranmeldte anskaffelser var andelen levert «i henhold til plan» på 83,6 %.
Drøyt 1000 anskaffelser
Sykehusinnkjøp har i 2024 levert 1037 anskaffelser, som er en økning med 102 sammenliknet med 2023. Verdien av disse anskaffelsene var 22,32 mrd. 46 % av anskaffelsene var etteranmeldte, verdien av disse utgjorde 8,1 mrd eller 36 % av den samlede verdien. Dette er en betydelig økning fra året før da den samlede verdien på de etteranmeldte anskaffelsene utgjorde 1 %, heter det i meldingen.
Gevinstpotensialet i anskaffelsene som ble avsluttet i løpet av 2024 er på 6,3 %, med en estimert verdi på 1,8 mrd, hvorav legemidler utgjør 965 mill. Målsettingen for hele 2024 var minst 5,1 % for hele foretaket. De to største enkeltanskaffelsene som ga størst gevinstpotensial, opplyser helseforetaket, var Banktjenester med 266 mill og legemidlet Lenalidomid med 253 mill.
Innkjøpsrolle og kompetansesatsing
Innkjøpsrollen har vokst fra det å gjennomføre enkeltstående anskaffelser (KGV) og forvalte avtalens kataloger (KAV) til nå å omfatte kategoristyring, vesentlig tydeligere leverandørstyring og konkret leveranseoppfølging, heter det i meldingen. Anskaffelsene og anskaffelsesporteføljen skal risikovurderes, og det skal beregnes både kvalitative og kvantitative gevinster av anskaffelsene.
Sykehusinnkjøp HF er en kompetansebedrift og må ha en strategisk plan for utvikling av kompetansen til medarbeiderne, fremholder helseforetaket. Et viktig tiltak har da vært å utarbeide en plan for hvordan dette skal skje. I løpet av 2024 ble Kompetansehuset utviklet og etablert. I Kompetansehuset fremkommer oversikt over foretakets tiltak og verktøy for kompetanseutvikling.
Kompetansehuset og Akademiet
Kompetansehuset følger den ansatte fra rekruttering til ekspert, gjennom 3 ulike nivåer. Arbeidet med å fylle de ulike nivåene er godt i gang og i februar 2025 lanseres «Akademiet». Det er et program for medarbeidere som arbeider innen kjernevirksomheten vår, og har en vedtatt fagplan. Det skal gjennomføres fire samlinger for medarbeiderne. Målet med Akademiet er å øke fagkompetanse, lojalitet, skape nettverk, trivsel, understøtte «ett Sykehusinnkjøp» og blant annet motvirke turnover.
Sykehusinnkjøp HF har i 2024 arbeidet med flere anskaffelser opp mot nasjonalt beredskapslager på smittevernutstyr. Det etableres nå handlingsplaner i tråd med tiltaksområdene i kategoriplanen for medisinske forbruksvarer og kirurgiske produkter. Forsyningssikkerhet og beredskap er sentrale tiltaksområdene i planene. Innfasing av handlingsplanene vil bidra til å redusere forsyningsrisikoen innenfor disse kategoriene.
Bli den første til å kommentere på "Sykehusinnkjøp: 1,8 mrd i mulig gevinst i fjorårsanskaffelser, halvparten fra legemidler"