Sykehusinnkjøp: Handlingsplan tar samfunnsansvar til nytt, systematisk nivå

Anbud365: Sykehusinnkjøp Handlingsplan tar samfunnsansvar til nytt, systematisk nivåKst. avdelingsleder for samfunnsansvar i Sykehusinnkjøp, Pia Uhre Trulsen, poengterer at helseforetakets nye handlingsplan bygger på grundige risikoanalyser og er godt forankret hos de fire regionale helseforetakene.

Skriv ut artikkelen

Tre prioriteringer løftes frem i Sykehusinnkjøps første handlingsplan for samfunnsansvar, som skal gjelde for årene frem til og med 2025: Dokumentkontroller, besøk/revisjoner og laboratorietesting på helt konkrete produktområder. Målet er å komme til livs sosial dumping, brudd på menneskerettigheter og miljø- og helseskadelige stoffer i leveringskjeden av medisinske forbruksvarer og kirurgiske produkter. Med planen tar Sykehusinnkjøp et nytt nivå i systematisk samfunnsansvars-arbeid.

De administrerende direktørene for de fire regionale helseforetakene har nå vedtatt handlingsplanen. Planen som er utviklet i løpet av 2023 ble styrebehandlet i september i fjor, definerer hvilke områder Sykehusinnkjøp skal prioritere å arbeide for innenfor samfunnsansvar. Områdene som er valgt, er de som har størst behov for tiltak og de Sykehusinnkjøp mener tiltakene best kan oppnå resultater.

Prioritet 2023-2025

Planen beskriver også hvordan Sykehusinnkjøp skal følge opp leverandørene innenfor samfunnsansvars-området.  I perioden 2023 til 2025 skal bl.a. dokumentkontroller for å motarbeide arbeidslivskriminalitet prioriteres. Det gjelder også besøk eller revisjoner av fabrikklokasjoner, heter det, og laboratorietesting for å kontrollere om produkter inneholder miljøskadelige stoffer.

Dokumentkontrollene skal omfatte bygg, renhold, pasientreiser og matproduksjon i Norge. For sistnevntes vedkommende kan også revisjon komme på tale. Besøk eller revisjoner er knyttet til etisk handel, m.a.o. arbeidstaker- og menneskerettigheter), og omfatter medisinske forbruksvarer, kirurgiske produkter og tekstil knyttet til produksjonssteder i Asia. Også kirurgiske produkter og medisinske forbruksvarer med opphav i Mellom-Amerika er prioritert i perioden når det gjelder besøk eller revisjon.

Laboratorietester knyttes til medisinske forbruksvarer og kirurgiske produkter, fremgår det av de prioriterte områdene i handlingsplanen.

Videreutvikling og aktsomhet

De fire helseregionene legger sine egne planer for samfunnsansvar – Sykehusinnkjøps plan sees i sammenheng med disse, skriver Sykehusinnkjøp. Og når det gjelder å utvikle fremtidige versjoner av handlingsplanen sin vil Sykehusinnkjøp søke sammen med helseforetakene sinterregionale samarbeidsutvalg for samfunnsansvar.

Sykehusinnkjøp har for øvrig plikt til jevnlig å utføre aktsomhetsvurderinger etter åpenhetsloven. I fjor kom helseforetakets første aktsomhetsvurdering (2022-utgaven), og en ny for 2023 er i emning. Leverandørkjedene kartlegges og tiltak foreslås som følge av aktsomhetsvurderingene. Dette arbeidet legger deler av grunnlaget for utvikling av ulike handlingsplaner knyttet til samfunnsansvar.

Årelangt engasjement

At Sykehusinnkjøp nå legger frem og skal arbeid etter en omforent vedtatt handlingsplan for samfunnsansvar er en forlengelse av et årelangt engasjement for området. Helseforetaket er blant de store offentlige innkjøpervirksomhetene som er i spiss når det gjelder arbeid på etisk handel, menneskerettigheter, miljø, sosial dumping mv. De er også samarbeidspartner med det svenske regionale bærekraft-samarbeidet som omfatter alle 21 regioner i Sverige og som omfatter sykehus/spesialisthelsetjenesten i vårt naboland.

Bli den første til å kommentere på "Sykehusinnkjøp: Handlingsplan tar samfunnsansvar til nytt, systematisk nivå"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.