Sykehusinnkjøp med revidert miljøpolicy – skjerper føringer på sirkulær økonomi

Skriv ut artikkelen

Sykehusinnkjøp har vedtatt revidert miljøpolicy for anskaffelser etter en bred høringsrunde med helseforetakene. De viktigste endringene er utvidede kjemikaliekrav til produkter og sterkere føringer på sirkulær økonomi.  Sykehusinnkjøp skal i alle anskaffelser vurdere om det kan stilles krav eller kriterier som gir leverandører et insentiv til å gjøre produktet eller tjenesten mer sirkulær. Dette er et område hvor det er viktig med god og tidlig dialog med markedet, heter det i miljøpolicyen.

Styret i Sykehusinnkjøp vedtok 17. mars en revidert miljøpolicy for anskaffelser. – Sykehusinnkjøp ser arbeidet med miljø og klima i anskaffelser som en del av innsatsen til spesialisthelsetjenesten i å ivareta og bedre folkehelsen. Gjennom dette skal foretaket bidra til at sykehusene kan levere sine tjenester mer effektivt og med mindre belastning på naturen. Vi hever nå standarden, sier styreleder Per Karlsen i Sykehusinnkjøp.

Begrensninger på bruk av kjemikalier

En sentral del av Sykehusinnkjøps miljøarbeid er arbeidet med å begrense kjemikalier som er farlige for miljøet og folkehelsen. Sykehusinnkjøps restriksjonsliste fastsetter kjemikaliestandardene for materialer som møter eller går utover gjeldende lovkrav. Listen er oppdatert med tre nye ftalater, som har hormonforstyrrende egenskaper og møter kriteriene for å bli inkludert på kandidatlista i det europeiske kjemikalieregelverket.

Beste praksis fra de nordiske landene i Sykehusinnkjøps restriksjonsliste har vært et utgangspunkt. Det er nødvendig med et bredt samarbeid mellom land, med leverandørmarkedet og kundene og eiere, heter det. 

Sykehusinnkjøp opprettholder strategien med bruk av anerkjente miljømerker som krav i anskaffelser hvor det er mulig, som også vil sikre strenge kjemikaliekrav.

Klima og sirkulær økonomi

Nytt i policyen er sterkere føringer til sirkulær økonomi. Sykehusinnkjøp skal i alle anskaffelser vurdere om det kan stilles krav eller kriterier som gir leverandører et insentiv til å gjøre produktet eller tjenesten mer sirkulær. Dette er et område hvor det er viktig med god og tidlig dialog med markedet.

Som en av Norges største offentlige innkjøpere har Sykehusinnkjøp stor påvirkning ut mot leverandørmarkedet. På denne måten kan de bidra til å nå nasjonale miljø- og klimamål og møte internasjonale forpliktelser som FNs bærekraftsmål.

Forbud mot engangsplast

Norske sykehus vil ha gode alternativer klare når et forbud mot engangsplast trer i kraft til sommeren. Fra 3. juli 2021 blir det et forbud mot engangsartikler av plast. Det gjelder blant annet plastbestikk, tallerkener og sugerør.  Målet er å få ned plastforsøplingen og utnytte ressursene bedre. –  Norske sykehus benytter i dag en rekke produkter laget av engangsplast. For Sykehusinnkjøp har det derfor vært viktig å finne fullgode løsninger for sykehusene når forbudet nå snart trer i kraft, sier Ole-Magne Kleven, som er avdelingsleder i divisjon nasjonale tjenester i Sykehusinnkjøp. Det har vært kjent lenge at forbudet ville komme. Mange produsenter og importører har derfor allerede begynt å fase ut de produktene som blir forbudt fra 3. juli.

Bli den første til å kommentere på "Sykehusinnkjøp med revidert miljøpolicy – skjerper føringer på sirkulær økonomi"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.