Sykehusinnkjøp-styret varsles: Oppkjøp i KGV-markedet – risiko for tilbud fra bare én leverandør

Anbud365:Bente Hayes ny adm. dir i SykehusinnkjøpBente Hayes overtar etter Kjetil Istad som toppsjef i Sykehusinnkjøp

Skriv ut artikkelen

Leverandørmarkedet for KGV-verktøy er kraftig konsolidert gjennom oppkjøp, skriver DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring), og: Oppdragsgivere må være klar over at dersom de kunngjør en konkurranse på nytt KGV i dag, så vil det innebære en risiko for å få tilbud fra kun én leverandør. Sykehusinnkjøp har planer om å innføre bl.a. KGV-verktøy, og styret i helseforetaket blir nå orientert om at helseforetaket vil lytte til råd fra DFØ om hva de etter dette bør gjøre.

Kst. adm. dir i Sykehusinnkjøp, Bente Hayes, orienterer sitt styre i disse dager at DFØ har utgitt en veiledning for anskaffelse av systemer for konkurransegjennomføring (KGV). Den veiledningen har DFØ nå trukket – en ny er varslet i løpet av høsten.

Særlig to forhold begrunner dette, heter det i styresaken i Sykehusinnkjøp:

  • Leverandørmarkedet for KGV-verktøy er kraftig konsolidert gjennom oppkjøp.
  • Varslede regulatoriske endringer innen anskaffelsesområdet, blant annet Forordning (EU) 2021/1780 om nye kunngjøringsskjema, gjør det vanskelig å utarbeide konkurransegrunnlag for anskaffelse av KGV-verktøy.

Flere endringer

DFØ peker blant annet på at det vil skje flere endringer på anskaffelsesområdet de nærmeste årene, og det kan være vanskelig å stille konkrete, absolutte krav til systemløsning på nåværende tidspunkt. Basert på dette råder DFØ offentlige virksomheter som vurderer å anskaffe slike systemløsninger, om å vurdere konkrete alternativ i den oppståtte situasjonen, herunder «utsettelse inntil man har en bedre oversikt over markedssituasjonen og de endringer som vil komme», skriver Hayes til sitt styre, og:

– Opplysningene fra DFØ er vesentlige for Sykehusinnkjøp HF sine vurderinger knyttet til anskaffelse av KGV/KAV system. Administrerende direktør vil søke videre råd fra DFØ slik at Sykehusinnkjøp HF sammen med de regionale helseforetakene som har behov for slike løsninger, kan sette opp en plan og gjøre gode veivalg.

Anskaffelsesporteføljen

Av en annen orientering til styret fremgår det at anskaffelsesporteføljen til Sykehusinnkjøp pr. 1. september bestod av 1633 anskaffelser. 573 anskaffelse er avsluttet så langt. Verdien av anskaffelsene er om lag 15 mrd, og de avsluttede anskaffelsene tilsvarer 46 % av årets leveranseplan.

Av de 573 anskaffelsene var 133 anskaffelser som ble avsluttet, etteranmeldt – tilsvarende33 % av de avsluttede anskaffelsene så langt i år. Verdien av disse anskaffelsene er imidlertid bare 150 MNOK eller om lag 1 % av samlet volum, heter det.

Gevinstpotensialet som ligger anskaffelsene som ble avsluttet i løpet av de siste 12 månedene er 8,4 %. Målsettingen for hele 2021 er minst 3 %. En gjennomgang tyder på at gevinstnivået ved utgangen året blir høyere enn målet. Imidlertid vil et høyt antall etteranmeldte anskaffelser i månedene fremover kunne påvirke dette bilde. Sykehusinnkjøp HF ser eksempler på at etteranmeldte anskaffelser har en tendens til å gi et lavere gevinstpotensial, men om dette er en gjennomgående trend, må analyseres nærmere.

Bli den første til å kommentere på "Sykehusinnkjøp-styret varsles: Oppkjøp i KGV-markedet – risiko for tilbud fra bare én leverandør"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.