I langt større grad enn hva tilfellet nå er, kan det offentlige fremme innovasjon og bidra til at nystartede gründere får luft under vingene. Under 100 000 gjelder ikke anskaffelsesregelverket. Om en offentlig kunde mener at en startup-bedrift har et produkt vel verd å prøve, kan det uten videre kjøpes dersom prisen er under denne grensen. – Dette ser jeg mye tydeligere nå enn før, sier Kjetil Istad, tidligere adm.dir. i Sykehusinnkjøp, nå gründer, til Anbud365.
Sunnmøringen Istad fikk tilbake i 2016 tilslaget som helseforetaket Sykehusinnkjøps første administrerende. Da var han en vel-renommert innkjøpsdirektør i Helse Sør-Øst. Han var foretakets første ansatte og marsjordren var å bygge Sykehusinnkjøp opp til å bli de fire regionale helseforetakene egen innkjøpsorganisasjon. Fem år senere sto Sykehusinnkjøp godt plantet på egne ben, i dag håndterer helseforetaket i størrelsesorden 1000 anskaffelser årlig.
Istad mente etter pandemien at tiden var moden for og søkte seg i 2021 over til det private næringslivet – hoppet m.a.o. over gjerdet fra oppdragsgiver til leverandør. Først Ignite Procurement, nå konsulentselskapet Rud Pedersen, som spesialiserer seg på blant annet helsevesenet. Samtidig er han blitt gründer, sammen med et par andre har han etablert SourceMagnet.
– Hvorfor vil du bli gründer?
– Gjennom mange år innen anskaffelser har jeg sett behovet for bedre og mer moderne systemer som kan gi innkjøpere en enklere hverdag. Når muligheten først bød seg, kunne jeg ikke si nei. SourceMagnet har som mål å være den mest brukervennlige anskaffelsesplattformen på markedet.
– Hva kan du med bakgrunn fra trygge offentlig sektor tilføre et gründermiljø?
– Jeg har alltid vært og er opptatt av tekniske løsninger, av teknisk støtte, f.eks. til anskaffelsesprosessene. Dette kombinert med mine anskaffelseserfaringer fra sykehussektoren og fokus vi har hatt på bærekraft, gjør det til en svært spennende utfordring å se om vi kan lykkes med å skape noe godt, skape arbeidsplasser, noe som både offentlig og private virksomheter kan nyte godt av.
– Men risikoen, da?
Istad peker på at risikoen gjør at ting blir veldig mye klarere, fokus blir skjerpet. – Vi må stå på, må lykkes for å få til noe og komme videre, sier han.
– Savner du ikke den tryggheten som det offentlige kan gi deg?
– Jeg har hatt mye og stor glede av å jobbe i det offentlige, men etter 15 år mente jeg det var på tide å se etter muligheter til å gjøre noe annet. Jeg er og blir levende opptatt av offentlige anskaffelser, og da er det jeg nå driver med, en rik mulighet i å ta del av noe jeg – tett på, kan påvirke.
– Og som mange andre leverandører irriterer du deg nå over det offentlige?
– Mitt kjennskap til det offentlige gjør at jeg har respekt for hvorfor det offentlige er og må være som det er. Dette er kunnskap jeg selvsagt bidrar med i mitt arbeid i det private, understreker Istad.
Men det er et forhold han nå ser mye tydeligere enn da han satt som oppdragsgiver:
– Det offentlige har et mulighetsrom, som spesielt de mange små bedrifter, ikke minst gründere, ville være svært glade for økt bruk av. Mulighetsrommet er kjøp under 100 000, der anskaffelsesregelverket ikke gjelder. For gründerbedrifter, startups, vil det bety svært mye å få en kunde i det offentlige, en referansekunde. Et produkt det koster 50 000 å kjøpe, kan det offentlige godt kjøpe uten hensyn til anskaffelsesregelverket – for å se om tilbudt kvalitet holder mål, hvis de ser nytten av det.
– Kan da ikke offentlige innkjøpere regelverket?
– Gründere som henvender seg til en offentlig organisasjon, får ofte høre at kjøp uansett må gjennom en krevende prosess. Her er ofte ikke innkjøpsorganisasjonene involvert. Det er jo feil når det gjelder kjøp under 100 000. Her er det en ikke fullt utnyttet mulighet til å stimulere innovasjon, gjøre innovative anskaffelser, konstaterer Kjetil Istad.
Bli den første til å kommentere på "Sykehusinnkjøp-topp ble gründer: Et handlingsrom for det offentlige brukes for lite"