Ti anskaffelsestiltak i Oslo-plan for utslippskutt og mer sunn, plantebasert mat

Anbud365: Ti anskaffelsestiltak i Oslo-plan skal bidra til utslippskutt og sunn, plantebasert matOslos handlingsplan for å fremme bærekraftig, sunn og mer plantebasert mat vil bidra til å redusere hovedstadens klimagassutslipp, ifølge finansbyråd Einar Wilhelmsen i sin innstiling til byrådet om planen.

Skriv ut artikkelen

Oslo kommune får i disse dager en handlingsplan som gir verktøy til å kutte klimautslipp og bidra til mer sunn og plantebasert mat. Det er nødvendig å redusere Oslo kommunes klimagassutslipp, og byrådet har som mål å redusere disse med 95 % innen 2030, heter det. Mat er den tredje største utslippskilden globalt og det er nødvendig å iverksette tiltak for et mer bærekraftig matforbruk, også i Oslo kommune. Ti anskaffelsestiltak i planen skal fremover mot 2023 gjøre sitt til å utvikle leverandørmarkedet for bærekraftig mat, der dyrevelferd og arbeidsforhold vektlegges.

Oslo kommune kjøper inn mat for ca. 200 mill i året, hovedsakelig gjennom kommunens samkjøpsavtaler. I tillegg kjøper Sykehjemsetaten inn for ca. 14 mill på egne avtaler.

Fire delmål

«Handlingsplanen for bærekraftig, sunn og mer plantebasert mat i Oslo kommune» har som hovedmål at kommunens matforbruk skal bidra til god folkehelse og dyrevelferd, samtidig som indirekte klimagassutslipp og negative konsekvenser for miljø og samfunn reduseres betydelig. Planen har fire delmål, hvorav det ene er:

«Oslo kommune har bidratt til å utvikle leverandørmarkedet for bærekraftig mat og vektlegger dyrevelferd og arbeidsforhold gjennom anskaffelser og forbruk av mat og drikke».

I saken for byrådet heter det bl.a. at strategisk arbeid med anskaffelser er et viktig virkemiddel for at kommunen skal oppnå målet om bærekraftig mat med god dyrevelferd. God dyrevelferd betyr at de produktene som kommunen anskaffer enten skal være uten animalsk innhold, eller at de animalske produktene er fra dyr som har hatt et best mulig liv. Gjennom sine anskaffelser og forbruk av mat og drikke har kommunen bidratt til å utvikle leverandørmarkedet, heter det.

Merkeordning og øko-mat

Oslo kommune skal stille krav til god dyrevelferd ved kommunale innkjøp av kjøtt og animalske produkter, for eksempel gjennom merkeordninger. Kommunen skal også øke andelen økologisk mat, da økologisk landbruk drives uten bruk av syntetiske sprøytemidler og plantevernmidler, og stiller ekstra krav til miljø og dyrevelferd. Av hensyn til den økonomiske situasjonen til særlig barnehager og aktivitetsskolen med lavt matbudsjett, er kravet til økologisk mat noe moderert.

Kommunen anskaffer matvarer der det er høy risiko for brudd på grunnleggende menneske- og arbeidstakerrettigheter i leverandørkjeden. Det skal jobbes systematisk for at slike grunnleggende rettigheter ivaretas i kommunens leverandørkjeder, fremgår det av handlingsplanen. Oslo kommune har status som Fairtrade-hovedstad, og er dessuten medlem i Etisk handel Norge.

Kompetanse og 10 tiltak

Tilhørende kompetanseheving skal foregå på forskjellige måter. Det vil bl.a. bli utviklet en veiledning for bærekraftig, sunn og mer plantebasert mat for kommunens anskaffelser av kantinedrift, i tillegg til kursing og informasjonsdeling. Også en nettside med informasjon og lenker til relevante nettsider og artikler vil komme.

Handlingsplanen, opplyses det, skal gjelde frem til 2030 og revideres ved behov. Ti tiltak er listet opp i forbindelse med delmålet om bruk av anskaffelser:

  • Gjennomføre kontinuerlig dialog med kommunens leverandører for å få innspill til hvordan kommunen kan oppnå bærekraftig mat med god dyrevelferd
  • Stille krav til god dyrevelferd når kommunen kjøper kjøtt og animalske produkter, for eksempel gjennom krav til dyrevernmerking
  • Stille krav til bærekraftig fisk og sjømat, for eksempel fisk og sjømat som er MSC og ASC- sertifisert eller følger WWFs sjømatguide
  • Stille krav til at leverandørene kartlegger, forebygger, begrenser og gjør rede for hvordan de håndterer eksisterende og potensielle negative konsekvenser for mennesker, dyr, samfunn og miljø i leverandørkjeden til Oslo kommune
  • Drive aktiv kategori- og sortimentstyring for å oppnå bærekraftig, sunn og mer plantebasert mat
  • Jobbe med andre klima- og miljøtiltak knyttet til Oslo kommunes matinnkjøp og -forbruk (eks. plastreduksjon, transport mm.)
  • Jobbe for å øke andelen rettferdigsertifiserte produkter i kommunen
  • Jobbe for å øke andelen økologisk mat og drikke i kommunen
  • Følge Oslo kommunes veiledning for anskaffelse av bærekraftig mat og drikke
  • Kartlegge behovet for og eventuelt gjennomføre prosesser for brukermedvirkning, for å tilby enda mer brukervennlige samkjøpsavtaler – som ivaretar føringene knyttet til bærekraftig, sunn og mer plantebasert mat

Bli den første til å kommentere på "Ti anskaffelsestiltak i Oslo-plan for utslippskutt og mer sunn, plantebasert mat"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.