Anskaffelses-prosjektene skulle ta tre år, det ble 18

Anbud365: Anskaffelses-prosjektene skulle ta tre år, det ble 18– At enkelte prosjekter tar lengre tid og koster mer enn opprinnelig planlagt har ulike årsaker. Det er nødvendige endringer underveis i prosjektet og velkjente utfordringer på leverandørsiden knyttet til ledetid og prisvekst, sier ass.dir. og leder strategisk styring og utvikling i Forsvarsmateriell (FMA) Øyvind Kvalvik til Forsvarets Forum (foto: Forsvarets mediesenter).

Skriv ut artikkelen

De to anskaffelses-prosjektene i Forsvaret skulle hver ta tre år – det ble 15 år ekstra, dvs. totalt 18 år. Det viser en rapport fra Riksrevisjonen om gjennomføring av materiellinvesteringer i Forsvaret. Bare seks av de 38 prosjektene som Riksrevisjonen så på, ble gjort uten forsinkelser. Disse gjaldt IKT og landmakt og alle var hyllevare som allerede fantes på markedet. De 32 som gikk over tiden, var i snitt 5,25 år forsinket, rapporterer Forvarets Forum.

De skriver at Riksrevisjonen har gjennomgått nær 40 rapporter fra Forsvarsmateriell (FMA), som har ansvar for å planlegge og bestille nytt utsyr og materiell til Forsvaret. Revisjonens gjennomgang skjedde i forbindelse med rapporten «Gjennomføring av materiellinvesteringer i forsvarssektoren», som ble fremlagt like før sommeren.

Soleklare verstinger

To prosjekter skiller seg ut som soleklare verstinger, ifølge Forsvarets Forum. Det ene var Istar, et militært konsept knyttet til sensorer, overvåking- og etterretning, mens det andre handlet om standardisert mørkeutrusting. Begge prosjektene skulle egentlig bare ta tre år. Fasiten viser at begge to tok 15 år ekstra – totalt 18 år.

Istar hadde store leveranseutfordringer, sier ass.dir. og leder strategisk styring og utvikling i Forsvarsmateriell (FMA), Øyvind Kvalvik, til Forsvarets Forum. Det gjaldt for deler av leveransene som også var knyttet til kampvognprosjektet.  I prosjektet rundt mørkeutrustningen ble det ifølge FMA oppdaget funksjonsfeil som måtte ordnes, som påvirket leveransen i etterkant.

Ulike årsaker

– At enkelte prosjekter tar lengre tid og koster mer enn opprinnelig planlagt har ulike årsaker. Det er nødvendige endringer underveis i prosjektet og velkjente utfordringer på leverandørsiden knyttet til ledetid og prisvekst, uttaler Kvalvik.

Riksrevisjonen skriver i sin rapport at det mangler folk og kompetanse i både Forsvaret og Forsvarsmateriell, og at det har ført til flaskehalser i flere av prosjektene. Revisjonen påpeker dessuten at FMA selv har løftet denne utfordringen, i tillegg til leverandørutfordringer og tidsoptimisme i planleggingen.

Tatt tak i utfordringene

Forsvarsmateriell erkjenner at de kjenner seg igjen i mange av utfordringene som Riksrevisjonen peker på, men legger til at sektoren allerede har tatt tak i flere av disse. Dette vil gi et bedre grunnlag for å gjennomføre anskaffelser tidsriktig og kostnadseffektivt i tiden fremover, heter det.

Gjennom interne tiltak, en sektorreform og føringene i ny langtidsplan om færre særnorske løsninger og mer bruk av «hyllevare» skal bidra til bedre og raskere materiellinvesteringer i forsvarsektoren.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelses-prosjektene skulle ta tre år, det ble 18"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.