De fem vanligste bærekraft-feilene ved IT-anskaffelser

Anbud365: De fem vanligste bærekraft-feilene ved IT-anskaffelserÅ inkludere bærekraftsertifiseringer i anskaffelsesstrategi og anbud er derfor en effektiv måte å driver frem miljømessig og sosial bærekraft i livssyklus og verdikjede – og dermed bidra til den sirkulære økonomien, heter det i en pressemelding fra TCO Development, her ved Niclas Rydell, TCO Certified-direktør.

Skriv ut artikkelen

Gjennom samtaler med IT-innkjøpere er det avdekket fem svært vanlige feil som bør unngås dersom bærekraft-påvirkning er målet. Det kan organisasjonen som står bak IT-sertifiseringen TCO Certified, TCO Development i Sverige, nå melde. En av de kanskje aller verste feilene er å droppe bærekraftskrav i det hele tatt, noe som fortsatt slett ikke er uvanlig.

Bærekraftige IT-anskaffelser kan ved første blikk virke overveldende og det kan være vanskelig å vite hvor man egentlig skal begynne, heter det i en pressemelding fra TCO Development som står bak TCO Certified, en sertifisering for IT-produkter. Mer enn 10 600 produktmodeller fra mer enn 400 IT-produsenter verden over er sertifisert, heter det hos TCO Development, som har sitt hovedkontor i Stockholm.

Gjennom samtaler med innkjøpere har TCO Development identifisert de fem mest vanlige feil som gjøres ved IT-anskaffelser:

  • Ikke å ta med bærekraftskrav i det hele tatt. Det kan høres ut å være selvsagt å ta med slike krav i anskaffelsesprosessene, men det er fortsatt ganske vanlig å la være likevel, heter det.
  • Bare å ta med krav om å etterleve de mest nødvendige regelkravene. TCO Development minner om at man som innkjøper har muligheten til å oppmuntre bransjen til å strekke seg lengre enn de regelfestede bærekraftskravene.
  • Å bruke altfor korte anskaffelsessykluser/kontraktsperioder. Det kan føre til unødvendige, altfor hyppige produktinnkjøp og tidlig kassering av produkter som fremdeles er funksjonelle, heter det.
  • Å tenke at alle bærekraft-sertifiseringer er likeverdige. Det er viktig å velge miljømerker/sertifiseringer som driver frem forandring, har en genuin bærekraftspåvirkning og tilbyr uavhengig verifisering for å unngå «grønnvasking»
  • Ikke å utnytte potensialet som ligger i krav om reparasjoner fullt ut. Når man legger ambisiøse krav på at produkter skal kunne repareres, fremstår det ikke fornuftig – sett fra et bærekraftsperspektiv – også å kreve at defekte produkter skal erstattes med het nye.

Bidrag til sirkulærøkonomien

IT-produkter har en enorm innvirkning på miljøet. Vår nåværende lineære måte å produsere og konsumere IT-produkter på, er ikke bærekraftig, heter det i pressemeldingen fra TCO Development. IT-produkter står også for en betydelig andel av de to billioner euro som offentlige myndigheter bare i EU årlig spanderer på innkjøp av tjenester og produkter. Å inkludere bærekraftsertifiseringer i anskaffelsesstrategi og anbud er derfor en effektiv måte å driver frem miljømessig og sosial bærekraft i livssyklus og verdikjede – og dermed bidra til den sirkulære økonomien.

Bli den første til å kommentere på "De fem vanligste bærekraft-feilene ved IT-anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.