EHF ti år – eget nettverk tar vare på og utvikler «grunnmuren» Peppol

Anbud365: EHF ti år – eget nettverk tar vare på og utvikler «grunnmuren» PeppolAndré Hoddevik, til daglig avdelingsdirektør i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), er generalsekretær i OpenPeppol, som forvalter Peppol-nettverket – basis for EHF-bruken. OpenPeppol er en medlemsbasert internasjonal non-profit organisasjon, som i Hoddeviks tid er vokst fra fem medlemmer ved oppstart til mer enn 460 medlemmer fra 39 land i dag. 5. mai markeres bl.a. tiårsjubileet for Peppol-nettverket med en stor konferanse i regi av DFØ.

Skriv ut artikkelen

I år er det ti år siden Norge tok i bruk EHF-faktura basert på det såkalte Peppol-nettverket som er et sett med standarder, spesifikasjoner og avtaleverk som gjør digital samhandling i handelsprosessen mulig. Siden stiftelsen i 2012 er dette internasjonale nettverket forvaltet av OpenPeppol – en medlemsbasert, internasjonal non-profit organisasjon med norsk generalsekretær, André Hoddevik, som også ledet EU-prosjektet som gav verden Peppol. Nettverket har gitt milliardbesparelser og nye vekstmuligheter for teknologi- og tjenesteleverandører. Bruk av Peppol kan nå også kan få en rolle i å forebygge og forhindre MVA-svindel, forteller Hoddevik til Anbud365.

Peppol-nettverket er transportkanalen og Peppol BIS er prosess- og innholdsspesifikasjonene, som i Norge er mer kjent som EHF eller elektronisk handelsformat. OpenPeppol er en medlemsbasert internasjonal non-profit organisasjon som forvalter Peppol. Norge var det første landet som i praksis gjorde det obligatorisk å bruke Peppol-nettverket da statlige virksomheter fikk pålegg om å kunne ta imot EHF-faktura i 2011. Tiårs-jubileet markeres på en stor konferanse 5. mai i regi av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ).

– Siden den gang, sier Hoddevik, har vi sett en kjempevekst i bruk både i offentlig og privat sektor, noe som har gitt milliardbesparelser for brukerne og nye vekstmuligheter for norske teknologi- og tjenesteleverandører som satset på Peppol. Det er i dag knapt mulig å tilby regnskap- eller fakturahåndteringsløsninger i Norge uten EHF- og Peppol-støtte, og denne utviklingen ser vi nå komme i andre land, slik som Tyskland hvor et pålegg tilsvarende det statlige virksomheter fikk i Norge i 2011 først kom mot slutten av 2020.

Den største utfordringen

– Håndtering av vekst er utvilsomt vår største utfordring, fremholder Hoddevik. For å møte denne utfordringen er vi i ferd med å gjennomføre en omfattende endring av avtaleverk, bestemmelser om bruk og prosedyrer som Peppol-myndigheter og tjenestetilbydere i Peppol-nettverket skal forholde seg til. Disse endringene forventes å tre i kraft i første halvår i 2022. I de nærmeste årene må vi også se nærmere på vår egen organisering og styringsmekanismer for å kunne håndtere ytterligere vekst på en best mulig måte.

– I Europa har den viktigste driveren for Peppol-bruk så langt vært elektronisk fakturering i offentlige anskaffelser, og oppfølging av EUs regelverk på dette området.  Norge er et av de få landene som fra starten av har lagt til rette for at EHF og Peppol-nettverket også kan brukes mellom forretningsdrivende, fremhever Hoddevik. Når Singapore, og senere Australia og New Zealand, kom inn som Peppol-myndigheter i 2018-2019 var deres drivere bruk av Peppol som virkemiddel for effektivisering gjennom digitalisering av fakturaprosesser og andre forretningsprosesser i hele samfunnet. Offentlige innkjøp spilte ikke noen sentral rolle. Vi ser nå at stadig flere land også i Europa ser større anvendelsesområder for Peppol, og at flere får øynene opp for at bruk mellom forretningsdrivende er like relevant som mot myndigheter. Dette gir seg blant annet utslag i at stadig flere selskaper med store innkjøpsvolum i privat sektor blir medlemmer av OpenPeppol.

Forebygge og forhindre MVA-svindel

Et annet utviklingstrekk fra starten av 2020, forteller Hoddevik, er at bruk av Peppol også kan få en rolle for å forebygge og forhindre MVA-svindel. – Fra OpenPeppol sin side er vi i ferd med å posisjonere oss overfor skattemyndighetene i flere land for å teste ut hvordan Peppol-nettverket og Peppol BIS kan brukes for å dekke skattemyndighetenes behov, og samtidig gi effektivitetsgevinster for de næringsdrivende. Vi er i gang med teknisk konseptutprøving, og regner med å starte pilotering med en eller flere skattemyndigheter i løpet av det neste året, opplyser han.

Internasjonalt er Japan nå i prosess for å vurdere Peppol BIS som nasjonal standard med støtte fra OpenPeppol, og slik det ser ut nå vil de etablere Peppol-myndighet til høsten. I USA er Business Payment Coalition (BPC) i ferd med å sette opp en markedspilot for tverrgående elektronisk fakturering med Peppol som inspirasjonskilde. OpenPeppol jobber for at piloten og etterfølgende fullskala bruk skal være Peppol-basert, ikke bare Peppol-inspirert.

Bli den første til å kommentere på "EHF ti år – eget nettverk tar vare på og utvikler «grunnmuren» Peppol"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.