Elektronikkbransjen våknet – nå sjekker de risiko i leveransekjeden

Anbud365: Elektronikkbransjen våknet – nå sjekker de risiko i leveransekjedenPauline Göthberg er enhetssjef i Regionernas kansli för hållbar upphandling, påpeker at resultatet av påvirkningen av elektronikkbransjen som de – blant andre – har gjort mht til å identifisere risikogrupper for tvangsarbeid, er viktig å dele med bransjen og andre interessenter.

Skriv ut artikkelen

En rapport og en risikovurdering gjorde at bedrifter innen elektronikkbransjen våknet. Flere av dem går nå i bresjen for at man skal benytte åpne data og kilder for å identifisere risiko i leveransekjeden i forbindelse med f.eks. tvangsarbeid – spesielt i Kina. Da rapporten og vurderingen kom for et halvt års tid siden, på initiativ av tre sentrale svenske aktører på det offentlige anskaffelsesmarkedet, var bransjen ganske så uforberedt.

I desember i fjor kom rapporten «State Imposed Forced Labor – Swedish Buyer’s Monitoring of Electronics Supply Chains». Adda Inköpscentral (tidligere innkjøpssentralen til Sveriges Kommuner och Regioner), Regionernas kansli för hållbar upphandling og Svenska kyrkan sto bak rapporten. Formålet var å identifisere tilfeller av tvangsarbeid av uiguriske og andre etniske minoriteter i svenske leveransekjeder i Kina. I tillegg skulle man forsikre seg om at leverandører og varemerke-eiere etterlevde eksisterende vilkår for tilbørlig aktsomhet for menneskelige rettigheter.

Dårlig forberedt bransje

Det ble ikke funnet noen aktuelle tilfeller i den aktuelle regionen, men kunne ikke utelukke at det var risiko for statlig påtvunget tvangsarbeid ved fabrikker andre steder i Kina. Konklusjonen var at elektronikkbransjen var dårlig forberedt på å identifisere, forhindre, begrense og redegjøre for hvordan bransjen håndterer risikoen for slik tvangsarbeid i Kina da spørsmålet ble et økende problem for den i begynnelsen av 2020.

Initiativtakerne bak rapporten bad også konsulentforetaket Globalworks om å foreta en vurdering av risikoen for tvangsarbeid ved spesifikke fabrikker i Kina. Risikovurderingen ble gjort på bakgrunn av offentlig tilgjengelige dokumenter og artikler på den sosiale medieplattformen WeChat og søkemotoren Baidu.

Tar i bruk åpne data

I sine anbefalinger til bransjekoalisjonen som støtter elektronikkforetakene i å ta ansvar i leveransekjedene – Responsible Business Alliance (RBA) – anbefalte aktørene bak rapporten om å øke revisjonsmetodikken til også å omfatte identifisering av risikogrupper for tvangsarbeid gjennom offentlige tilgjengelige dokumenter og artikler, såkalt åpne data, på linje med konsulentselskapets arbeid.

Et halvt år etter at rapporten ble lagt fram kan initiativtakerne konstatere at bedrifter som er medlem av RBA nå benytter seg av åpne data som en del av deres risikovurderinger med sikte på å identifisere risikogrupper for f.eks. tvangsarbeid. Alliansen utvikler også et eget prosjekt for å kunne benytte informasjon fra åpne kilder.

Bli den første til å kommentere på "Elektronikkbransjen våknet – nå sjekker de risiko i leveransekjeden"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.