Til tross for usikre utsikter har ni av totalt ti gjennomførte innovasjonspartnerskap endt i kjøp. Fem av ti gjennomførte innovasjonspartnerskap har vært innenfor helse, og løsningene disse resulterte i er sporing av kirurgisk utstyr, videosamtale med 113, aktiviseringsroboten Berntsen, digital hjemmeoppfølging og ObserVR, melder innovativeanskaffelser.no. ObserVR besto testen, men St. Olavs hospital valgte likevel ikke å utløse kjøpsopsjonen.
ObserVR, som er spillbasert trening på pasientkonsultasjoner, er utviklet av Attensi og EGGS Design. I løsningen får psykologstudenter og helsepersonell den samme muligheten til å trene på samtaler uten at det er på et ekte menneske.
Psykisk helsevern, på lik linje med helsetjenesten i sin helhet, står foran store utfordringer med redusert tilgang til kvalifisert helsepersonell, ressurser og en økende andel mennesker som trenger helsehjelp. Derfor så St. Olavs hospital etter nye løsninger for opplæring og trening av helsepersonell innen psykisk helse – som kunne øke praksismulighetene for studenter og ansatte.
Åtte mill i støtte
I samarbeid med NTNU og Melhus kommune, søkte Klinikk psykisk helsevern St. Olavs hospital på midler fra Innovasjon Norge. De fikk innvilget åtte millioner kroner i støtte, og inngikk i 2021 et innovasjonspartnerskap med Attensi AS hvor målet var å utvikle en simuleringsløsning for ferdighetstrening av helsepersonell. EGGS Design var med som underleverandør, og hadde ansvaret for brukersentrert innovasjonsmetodikk.
Prosjektleder Erlend Thorup og prosjektmedarbeider Stig-Roar Aune ved St. Olavs hospital har hatt ansvaret for gjennomføringen av innovasjonspartnerskapet. Piloten som Attensi og EGGS Design står bak, består av én episode, der spilleren får møte en pasient ved navn Emma. Utviklingen har tatt ett år, og i løpet av den tiden har teknologileverandøren Attensi brukt sin kompetanse innen VR (virtuell virkelighet) til å løfte det visuelle og auditive mange hakk. Simuleringen lar ansatte og studenter trene på observasjon av tegn på psykiske problemer gjennom samtale med Emma.
Trang økonomisk situasjon
Prototypen bestod akseptansetesten med St. Olavs hospital, og den har vist at VR-teknologi har potensiale til å løse utfordringen med å gi studenter nok ferdighetstrening i pasientsituasjoner. Til tross for dette valgte St. Olavs Hospital til slutt å ikke utløse kjøpsopsjonen som lå i innovasjonspartnerskapet.
– Vi ser at det er en relativt stor kostnad å videreutvikle innhold og løsning, og med den økonomiske situasjonen som sykehuset er i per i dag, er det vanskelig å finne rom for en slik investering akkurat nå, sier klinikksjef Vegard Vestvik fra klinikk psykisk helsevern på St. Olavs hospital til innovativeanskaffelser.no
St. Olavs hospital har banet vei ved å introdusere teknologi som en mulig løsning i opplæring av studenter innen psykisk helsearbeid, men det er fortsatt et stykke igjen å gå før det kan fungere i praksis.
Bli den første til å kommentere på "Ni av ti innovasjonspartnerskap har endt i kjøp, men St. Olav takket nei"