Forslag til nye anskaffelsesregler i dag, fredag 10. november, nytt, gratis Anbud365-webinar med Grette-advokater tirsdag 14. november. Krav om at nedleggelse av StartOff må gjøres om, kommunene skal få hjelp til å kjøpe helseteknologi og forsvarssjefen vil kjøpe mer lokalt produsert mat. Og i Sverige er det utviklet en veiledning til bruk i forbindelse med likestilling i anbud. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
NB: Gratis Anbud365-webinar med Grette
Tirsdag 14. november er det gratis Anbud365-webinar. Har du ikke meldt deg på, gjør det her. Mange hundre har allerede gjort det. Temaet er avklaring, supplering og ettersending – hvor går grensene? Og det er advokatene Silje Grimseth Ullebust og Marie Braadland fra Advokatfirmaet Grette som skal øse av sine kunnskaper.
Forslag i formiddag til nye anskaffelsesregler
Anskaffelsesutvalget under ledelse av professor Halvard Haukeland Fredriksen overleverer i formiddag i dag, fredag 10. november, sin første rapport. Mottaker er næringsminister Jan Christian Vestre. Rapportens hovedtemaer er a-livskrim, miljø, klima, sosial dumping og forenkling. Anbud365 er på saken, så følg med hos oss.
DFØ-møte om Anskaffelsesutvalget
I formiddag legger Anskaffelsesutvalget frem sin første rapport med forslag til nye regler om offentlige anskaffelser. Den 28. november arrangerer DFØ frokostmøte på Scandic Ørnen i Bergen med presentasjon av de viktigste endringene utvalget foreslår, bl.a. fra utvalgsleder, professor Halvard Haukeland Fredriksen.
Må rette opp StartOff-feilskjær
Den nyutnevnte digitaliseringsministeren bør prioritere å stoppe nedleggelsen av anbudsordningen StartOff, Det skriver Sopra Steria-duoen Ingrid Gjerdevik og Tobias Studer Andersson i Shifter. Sopra Steria har vært med som samarbeidspartner, og sett hvilken suksess StartOff-virkemiddelet faktisk har vært for å stimulere til innovasjon.
Innkjøperes effektiviseringspotensial
I en Menon-rapport kan vi lese en liste med de 15 yrkene med høyest effektiviseringspotensial. Innkjøpere plasseres på 11. plass med et potensial på om lag 35%. På topp er regnskapsmedarbeidere med nær 50%.
Rådgivere og anskaffelsesprosesser
På spørsmål om hva Virke gjør for å bistå rådgivningsbransjen, er svaret i Konsulentguiden bl.a. dette: Vi følger også med på anskaffelsesutvalget og aktivt engasjerer medlemmene for å kunne tilføre konstruktive innspill til forbedring av offentlige anskaffelsesprosesser.
Skal få hjelp til helseteknologi-kjøp
Helseteknologiordningen skal støtte kommunene, slik at de raskt kan komme i gang med digitale løsninger som er til det beste både for pasienter og fagfolk. Kommuner skal få den veiledningen de trenger når det gjelder anskaffelse og innkjøp av helseteknologi. Det sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på en konferanse nylig.
Avslutter anbudssamarbeid-etterforskning
Konkurransetilsynet avslutter etterforskingssak mot aktører i markedet for entreprenørtjenester. Grunnlaget for saken var informasjon om et mulig ulovlig anbudssamarbeid i strid med konkurranselova § 10.
Nytteløst med 30% om ikke …
Av 104 veidriftskontrakter fra fylkene i de siste åtte årene har bare to hatt klimakrav. Den mest diskuterte løsningen har vært 30% klimavektingen av anbudskontrakter. Her må jeg bare advare: Dette er nytteløst om ikke kravene som stilles i kontraktene er gode nok, slår Elin Vigrestad, konserndirektør i Mesta fast i en pressemelding.
Viktigste digitaliserings-motoren
–Offentlige anskaffelser er den viktigste økonomiske motoren i Norge for digitalisering av det offentlige, drive innovasjon i næringslivet, få gjennomført det grønne skifte, og styrke Norges sikkerhet og beredskap, sa IKT-Norges adm.dir. Øyvind Husby i IKT-Norge på et seminar nylig i regi av advokatfirmaet Føyen og IKT-Norge.
Forsvarssjefen: Vil øke andelen kjøp av lokalmat
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen vil gjerne ha mer norsk mat for å sikre god beredskap. Han peker på at det kan være nødvendig å se på reglene for offentlig innkjøp av mat for å øke andelen lokalprodusert mat. Det er bra for nærmiljøet der vi har leirer, bra for beredskapen og bra for Norge at vi kan kjøpe mer kortreist mat, sier han til Nationen.
30% kutt i innkjøpskostnader
I dag kan solpanel og batterier koste opptil fem ganger så mye i et land som Vietnam, som det gjør i Europa. Derfor gjennomfører vi nå piloter som har kuttet anskaffelseskostnadene for den type teknologi med opptil 30%. Vi vurderer at disse kan kuttes ytterligere. Statsminister Jonas Gahr Støre på Zero-konferansen 2023.
Bygg krigsskip ved norske verft
– Vi ser med tilfredshet på at sterke, norske verftsallianser har anbud innen mot vedlikeholdsprogrammer og framtidens fartøy. Det er vel og bra, men la oss ta til fornuft og allerede nå avgjøre at militære overflatefartøyer skal bygges hjemme, sier Hugo Strand, styreleder i Norske skipsverft til Kystens Næringsliv.
Felles innkjøpsordning i indre Sogn
Kommunene i indre Sogn har i åtte måneder jobbet med en plan om å restrukturere kommunene våre. I januar 2024 blir selskapet «Sogn kommunale oppgåvefellesskap» stiftet. Målet med selskapet er på sikt å samla ulike kommunale avdelinger i felles enheter som skal dekke hele regionen, f.eks. felles innkjøpsordning, melder Sogn Avis.
IT-sikkerhet og cybertrusler
Prosjekt leverandørutvikling Forsvaret inviterer til ny temasamling med forsvarsektoren – for leverandører! Hensikten er å bevisstgjøre bedrifter og virksomheter på truslene i cyberdomenet som kan ramme SMB-er. Dette er spesielt med fokus på de krav Forsvaret stiller til SMB-ene for beskyttelse av data og verdier i forbindelse med leveranser.
Forsinkelser i anbudsprosesser
I løpet av kvartalet har markedet knyttet til vann og miljø vært stabilt med økende etterspørsel etter vann- og avløpsinfrastrukturprosjekter. Det var noen forsinkelser i offentlige anbudsprosesser, noe som påvirket introduksjon av nye prosjekter til markedet, rapporterer Multiconsult til vanytt.no
Veiledning om likestilling
I samarbeid med Sveriges kommuner och regioner har Upphandlingsmyndigheten utviklet en veiledning som viser hvordan organisasjoner kan stille likestillingskrav til leverandøren i en anskaffelse. Formålet er å kunne tilby en likeverdig velferd og likestilt fordeling av ressurser til ulike grupper av kvinner og menn, jenter og gutter.
Økt kommune-kjøp av tjenester
Kommuners og regioners kjøp av tjenester i 2022 utgjorde 204 mrd. Det tilsvarer en økning på om lag fem prosent. Private sto for 85% av disse kjøpene. Som andel av kommunesektorens samlede kostnader til tjenester tilsvarer kjøp fra private tjenesteytere 14,8%, viser statistikk fra Sveriges Kommuner och Regioner.
Fallgruver og minstekrav i IT-anbud
I en ny kjennelse har Klagenævnet for Udbud tatt stilling til noen av fallgruvene ved utforming av minstekrav i et IT-anbud. Dette inkluderer en vurdering av, hvorvidt et minstekrav var formulert uklart og hadde skjønnsmessig karakter. Det danske advokatfirmaet Kromann Reumert har gjort en vurdering av kjennelsen.
Ikke bare EU-terskelverdier
For tiden arbeider EU-systemet med å utarbeide terskelverdier for de kommende to årene. Det gjør også Verdenshandelsorganisasjonen i lys av sin Government Procurement Agreement (GPA). Det betyr at bl.a. Skottland må forsikre seg at deres terskelverdier er på linje med det som fremgår av GPA. For skottene teller jo ikke EUs terskelverdier.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10. november"