DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) jobber for å løse eForms/Doffin-problemer. Utslippseffekten av ernæringskrav i anskaffelser er anslått, og det er gjort regnstykker som viser at anbudsplikt for tjenestepensjoner vil koste milliarder for samfunnet. Ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) er det mistanke om overfakturering og et klimapartnerskap for å kutte klimagassutslipp fra bygg i anskaffelser er etablert. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
God sommer!
Anbud365 ønsker sine lesere, samarbeidspartnere, annonsører og forretningsforbindelser en riktig god og avslappende sommer. Neste utgave av «Stort og smått» kommer fredag 8. august; Anbud365 er tilbake for fullt mandag 4. august.
Løser eForms/Doffin-problemer
Flere oppdragsgivere har kontaktet DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) med utfordringer knyttet til kunngjøring av konkurranser i Doffin/TED på grunn av endringer og krav i eForms. DFØ jobber målrettet sammen med leverandører av konkurransegjennomføringsverktøy for å kartlegge og løse problemene.
Utslippseffekt av ernæringskrav
Miljødirektoratet har estimert at krav i offentlige anskaffelser om ernæringshensyn i tråd med kostrådene kan gi en utslippseffekt på 0,38 mill. tonn CO2-ekv. for perioden 2026-2030, ved innføring i 2026, og 0,096 mill. tonn CO2-ekv. for 2035. Usikkerheten ved beregningene er stor, skriver Klima- og miljødepartementet til Stortinget.
Milliardkostnad med anbudsplikt for pensjon
Det vil være svært kostbart for samfunnet om det skal være anbudsplikt på offentlig fondert tjenestepensjon, viser en fersk rapport. Fagforbundet advarer sterkt mot anbudsplikt på offentlig tjenestepensjon og mener at forvaltningen av offentlig ansattes pensjon er tryggest å gjøre i egen regi, sier Anne Green Nilsen, nestleder i Fagforbundet.
Kritisk til anbudsregime
NHO Sjøfart mener Nordland fylkeskommunes anbudsregime for ferge- og hurtigbåtdrift gir liten konkurranse, høyere priser og utdatert materiell, melder Avisa Nordland. Anbefalingen er at fylket skroter sin rederidrift og satser på langsiktige kontrakter med profesjonelle aktører.
PMI litt tilbake i juni
DNB PMI (innkjøpssjefindeksen), justert for normale sesongsvingninger, avtok til 49,3 i juni, ned fra 51,2 i mai. Indeksen peker dermed mot at aktiviteten i industrien har vært stabil eller svakt avtakende i juni. Indeksen ble trukket ned av svakere ordreinngang og fall i produksjonen. På den annen side steg indeksen for sysselsetting i juni.
Mistanke om overfakturering
Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) stopper betaling av alle fakturaer fra mossefirmaet Spesialistlege AS etter alarmerende funn, ifølge moss-avis.no. Det er mistanke om betydelig overfakturering. Sykehuset har siden i april i det stille gjennomgått fakturaer for en femårsperiode fra denne fristbruddleverandøren.
Faglig sett helt krise
Juryleder Gudrun Molden frykter følgene av NRK-saken, uansett utfall. – Konsekvensen kan bli at store byggherrer ungår prosjektkonkurranser fordi det potensielt blir bråk i etterkant, heter det i arkitektur.no. Link arkitektur saksøkte NRK etter å ha tapt arkitektkonkurransen for nytt NRK-hovedkontor, hvor Molden var leder av juryen.
Samarbeid om anskaffelses-krav
Klimapartnerskapet er et samarbeid mellom partene i arbeidslivet og regjeringen for å redusere klimagassutslipp fra bygg. Der kan man få til en felles forståelse av hva som er viktig for å lykkes. Det skal bli mer samarbeid om kravene i offentlige anskaffelser, og det var et godt signal at Nærings- og fiskeridepartementet var med.
Ikke god nok saksbehandling
Innsyn viser at losoldermannen for Møre og Trøndelag hadde tilgang til konkurrentpriser før hans eget private selskap leverte tilbud – noe han selv hadde invitert til. Selskapet vant anbudet. Han hadde vurdert seg som inhabil i anbudsprosessen. I ettertid ser Kystverket at saksbehandlingen ikke har fulgt rutinene godt nok, ifølge tk.no.
Bommet på kontraktsmodellen?
Holmestrand kommunes planer om ny skole står i fare etter at ingen kvalifiserte tilbydere meldte seg i den pågående anbudskonkurransen. En lokal ekspert på en mulig årsak: selve kontraktsmodellen. – Hvis det hadde vært en ren totalentreprise eller en beskrevet entreprisemodell, tror jeg interessen hadde vært mye større, heter det i jarlsbergavis.no
Anbud kommer i veien
Prosjektet «Stolt sarping» skal gi unge som står i fare for å droppe ut av videregående ny sjanse. Det er et samarbeid mellom Sarpsborg 08 og skoleeierne i fylkeskommunen. Men nå er det uvisst når prosjektet blir igangsatt. Fylkeskommunen kan ikke inngå avtale direkte med Sarpsborg 08 uten at prosjektet først legges ut på anbud, skriver sa.no.
Arktiske stridsrasjoner til Forsvaret
Forsvarsmateriell har signert en ny rammeavtale med det Tromsø-baserte selskapet Drytech AS for levering av arktiske stridsrasjoner til Forsvaret. Avtalen gjelder for delområde 1 av anskaffelsen, hvor det er stilt krav om at leverandøren har produksjonslokaler i Norge. Avtalens verdi er 570 mill, og en maksverdi på 960 mill.
Taxi-kritikk mot anbudssystem
Taxinæringen i Mo i Rana hat kritisert anbudssystemet for pasientreiser. Styreleder i Nordland Taxi, beskrev problemene, ifølge ranano.no: – Hele anbudsprinsippet innenfor pasientreiser er feil. Du kan ikke ha det sånn at hvor jeg legger inn et anbud på fire år, så kan andre komme etter to år og ta kjøringen for en lavere pris.
Advarsler hjalp ikke
Mossebedriften Rebik AS fikk mulighet av kommunestyret til å teste ut blinkestolper ved fotgjengeroverganger langs kommunale veier. Kommuneadvokaten advarte om at en avtale med Rebik AS kan være en ulovlig direkte anskaffelse, og kommunaldirektøren fulgte opp med samme budskap. Men flertallet sto på sitt, melder moss-avis.no.
Ta hensyn til gående i anbudskrav
Kommunen må kreve i anbudsdokumentene at det skal være mulig for gående å passere. – Bedre anbudsdokumenter som tar bedre hensyn til innbyggerne og legger føringer for hvordan dette skal håndteres av entreprenør. Det er jo opp til kommunen å bestemme hva entreprenør skal gjøre eller ikke gjøre, mener en leser i Akershus Amtstidende.
Forslag til tiltak mot useriøse
Svenske Konkurrensverket har fått i oppdrag av regjeringen å legge frem forslag som bidrar til å motvirke kriminelle eller på annen måte skruppelløse leverandører i oppdragsgiveres valgfrihetssystemer. Rapporter om at kriminelle og skruppelløse aktører har etablert seg i helse- og omsorgssektoren har økt de siste årene.
Full fart med danske forsvars-anskaffelser
Det danske forsvaret dobler sine anskaffelser til nesten 50 mrd danske kroner i 2025. Siden hastighet er viktig, blir ikke alle anskaffelser publisert i en tradisjonell anbudskonkurranse. Derfor er det en risiko for å overse mulighetene hvis bedrifter ikke registrerer seg hos Forsvarets materiell- og innkjøpsstyrelse (FMI) på forhånd.
Mer anskaffelses-penger til kritisk industri
Den britiske regjeringen vil støtte industri innenfor energi, stål og cyber – gi dem mer av de 400 mrd pund som brukes på offentlige anskaffelser hvert år. Sentrale myndigheter vil bli bedt om å vurdere britiskprodusert stål for alle offentlige prosjekter, og bruke unntak fra kjøpsregler der det er mulig for å støtte stålprodusenter, heter det i en ny veiledning.
Fikk pris for anskaffelses-forskning
Professor Sofia Lundberg ved Handelshögskolan, Umeå universitet, er tildelt Nordeas vitenskapelige pris 2025 for sin forskning innen offentlige anskaffelser. Ifølge begrunnelsen for prisen, som er på 100 000 svenske kroner, har Lundbergs forskning innen offentlige anskaffelser hatt stor innvirkning, både i Sverige og internasjonalt.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 4.juli"