Statens innkjøpssenter med krav til nettbutikker. Markerer behov for nasjonal strategi for legemiddelinnkjøp. Til høsten blir det nordisk konferanse i København om grønne innkjøp, og: Hvem fikk prisen «årets etiske ildsjel»? Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
Presenterer krav til nettbutikker 7. juni
Statens innkjøpssenter har vært i dialog med ti leverandører av løsninger for nettbutikker. I tillegg kan nye interessenter som ønsker det, være med i prosessen fram til 7. juni, hvor kravspesifikasjonen som legges til grunn for godkjenning presenteres.
Strategi for legemiddelinnkjøp
Legemiddelindustrien (LMI) mener det er behov for en nasjonal strategi for legemiddelinnkjøp for å sikre en helhetlig infrastruktur for innføring av legemidler. LMI har i den forbindelse utarbeidet en brosjyre om offentlige innkjøp på legemiddelområdet.
Etisk pris til uredd pådriver
Prisen “Årets etiske ildsjel” gikk i år til en leverandør i storkjøkkenbransjen: Prosjektleder og medeier i Culina, Irene Gulbrandsen. Prisen ble delt ut på Etisk handel-konferansen 2016 i Oslo. Hun fikk årets pris for sitt engasjement i påvirkningsarbeidet for å endre offentlig innkjøpslovgivning og å innføre etiske krav i egen innkjøpspraksis.
Et skritt nærmere nytt regelverk
EØS-komiteen har nå besluttet innlemmelse av de nye EU–direktivene om offentlige anskaffelser. Regjeringen har, som følge av det, sendt en proposisjon til Stortinget der de ber parlamentet samtykke til beslutningen. Dermed er vi et skritt nærmere nytt regelverk her hjemme.
«Rabattkupp» på Island
En minikonkurranse gav 27 % rabatt på kjøp av datamaskiner, 55 % på fotokopieringspapir, melder Rikiskaup på Island. Offentlige anskaffelser på «sagaøya» utgjør 140 mrd islandske kroner i året, hvorav staten kjøper for om lag 88 mrd. Ved kostnadseffektive innkjøp sikter man seg inn på å spare opp til 2-4 mrd per år.
Nordisk konferanse om grønne innkjøp
Forum for Bæredygtige Indkøb i Danmark skal arrangere «grønn innkjøpsuke» i uke 45. I den forbindelse gjennomføres også en nordisk konferanse om grønne innkjøp i København. Konferansen er en del av et nordisk prosjekt for å styrke grønn vekst gjennom felles tilgang til grønne innkjøp på områder av særlig konkurransemessig fordel.
«Reisende i grønne innkjøp»
En rekke danske kommuner, regioner og andre offentlige institusjoner innleder nå et intenst arbeid for å lære seg til å bli bedre på grønne innkjøp. De har alle fått på plass på Miljøstyrelsens lag av «reisende i grønne innkjøp». Formålet med dette laget er å bidra til å gjøre virksomhetene bedre til å kjøpe grønt og styrke etterspørselen etter grønne leverandører og produkter.
Rådgivere avstår fra offentlige anbud
I Danmark avholder nesten 80 % av rådgiverne seg ofte eller en gang i blant fra å delta i offentlige anbudskonkurranser da transaksjonskostnadene er for høye. Dertil skal ressursbruken hentes inn igjen gjennom de prisene som kundene skal betale. Nå lanseres en rekke råd for å avhjelpe disse utfordringene.
Foregangskommune for sirkulær økonomi
Den hollandske kommunen Venlo har satt seg som mål å være pioner når det gjelder bæredyktighet. I den forbindelse har kommunen utviklet en flere initiativ som støtter bruk av prinsipper for sirkulær økonomi. Møblene i deres nye rådhus ble anskaffet etter disse prinsippene.
EU oppdaterer «grønne kriterier»
EUs «grønne kriterier» for kopi- og printpapir skal nå oppdateres, og alle interesserte inviteres til å delta i prosessen. Hvis du er interessert i å være med på dette og sikre deg innflytelse på de nye, grønne EU–kriteriene, kan du kontakte JRC-IPTS papirteam for mer informasjon.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 6. mai"