Snart kommer veiledningen til de nye klima- og miljøkravene, Statens vegvesen øker sin utslipps-påskjønnelse for asfaltkontrakter og tre forsvarsenheter blir med i innovasjonspartnerskap. Det er tilfredshet med fortsatt Klimasats-ordning og en video er produsert med tips og triks for innovative anskaffelser. Harstad kommune går til anskaffelser av beredskapsmat for sine innbyggere, og i Sverige faller antall klager på anskaffelser år etter år. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
Venter miljø- og klimaveiledning
Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) jobber på spreng med å få ferdig veiledningen til de nye klima- og miljøkravene. Førsteutkastet var på kortkort høring tidligere i høst, og DFØ antyder publisering av den endelige veiledningsversjonen i uke 50, m.a.o. neste uke. Så følg med på anskaffelser.no!
Utslippspåskjønnelse i asfaltkontrakter
Fra 2020 til 2023 er CO2-utslippene fra asfalt redusert med 30 %. Nå øker Statens vegvesen påskjønnelsen for klimakutt i asfaltkontrakter ytterligere. I tillegg til pristilbud må asfaltleverandørene dokumentere CO2-utslippene sine. Hvert kilo CO2-utslipp gir i dag et påslag på 5 kroner ekstra i konkurransesum, det økes til 7,50 neste år.
Blir innovasjonspartnere
Sammen med Forsvarsbygg blir Forsvarsmateriell (FMA) og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) del av partnerskapet i Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) og arbeidet med innovative anskaffelser. – I tildelingsbrevet fra Forsvarsdepartementet er det tydelige forventninger om mer innovasjon for alle de tre aktørene, heter det.
Fornøyd med fortsatt og styrket Klimasats
– Vi er fornøyde med at forslaget om å kutte Klimasats-ordningen ikke bare blir reversert i det endelige statsbudsjettet, men også at ordningen styrkes, heter det fra Samfunnsbedriftene. Klimasats er et viktig virkemiddel for kommunale bedrifter i det grønne skiftet. For 2024 er ordningen styrket til 120 mill.
Sikkerhet og anskaffelser
Offentlige anskaffelser som kan medføre risiko for nasjonale sikkerhetsinteresser, bør reguleres gjennom sikkerhetsloven og anskaffelsesloven, som offentlige myndigheter uansett er forpliktet til å følge, heter det i NOU 2023: 28 Investeringskontroll — En åpen økonomi i usikre tider.
Tips for innovative anskaffelser
Carl Henriksen har snart 12 års erfaring som innkjøper og innkjøpssjef i Lillestrøm kommune forteller i en video hva du bør eller ikke bør gjøre og hvordan du skal gå frem når du skal levere et tilbud på en innovativ offentlig anskaffelse, melder Leverandørutviklingsprogrammet.
Nei til arbeidsoppfølging på anbud
Anskaffelse av oppfølging for personer i varig tilrettelagt arbeid bør ikke skje gjennom anskaffelsesloven, da anbud kan ha en rekke negative virkninger. Tiltaket vil ikke være underlagt krav om anbud ut fra en ESA-konklusjon. I stedet bør tiltaket tildeles forhåndsgodkjente aktører, skriver ASVL (Arbeidsgiverforeningen for Vekstbedriftene).
Innkjøp for å øke øko-produksjon
På oppdrag fra Landbruksdirektoratet har Oxford Research evaluert regjeringens økostrategi. Konklusjonen: Strategien er utydelig og lite relevant. Viktig for å øke andelen økologisk produksjon er offentlige innkjøp. I innkjøpsregelverket er økologisk underordnet pris. – det ville hatt en viktig positiv effekt å vekte dette annerledes.
Små endringer for industriaktiviteten
DNB PMI (innkjøpssjefindeks), justert for normale sesongsvingninger, ble 49,9 i november og indikerer at industriaktiviteten var lite endret etter nedgangen i oktober. Delindeksene for nye ordre, produksjon og sysselsetting steg og bidro positivt til hovedindeksen. Indeksen for priser på innkjøpsvarer reverserte nedgangen måneden før.
Utfordring med å rigge legemiddel-anbud
Det er behov for ulike anskaffelsesmodeller, avhengig av hvilken fase et legemiddel er i. Det er utfordringer med å rigge anbud for legemidler som er både er helt nye eller legemidler som har gått av patent, ifølge seniorrådgiver i Legemiddelindustrien (LMI), Karoline Knutsen.
Anskaffelse av beredskapsmat
Harstad kommune skal som en av de første – om ikke den første i landet – inngå en avtale om anskaffelse av mat som en del av kommunens beredskap. – Dette er tiltenkt våre innbyggere som i en krisesituasjon ikke kan ta vare på seg selv, blir evakuert eller trenger akutt oppfølging, melder kommunen.
Over dobbelt så dyrt
I 2021 ble det bevilget 3 mill til nødvendige tiltak for å sikre et tilfredsstillende vannverk i Nordkapp kommune. Ved anskaffelse av tilbud var det laveste tilbudet på over dobbelt så mye som rammen kommunestyret hadde satt, så da ble den utsatt, skriver Finnmarksposten.
Anbud for holdningsendring
Offentlig sektor utvikler tjenester og programmer som allerede er utviklet. Uten deling og samhandling er dette stor ressurssløsing. For å få holdningsendring er en av løsningene å stille krav i anbud om å utvikle tjenester, programmer og kode på et språk som alle forstår og helst også kan gjenbruke, skriver Margrethe Monsen, adm.dir. i Redpill Linpro.
Kommentarutgave til forsyningsforskriften
Advokat Kjersti Karlstrøm i Sands Advokatfirma skriver en bok. Den handler om reglene for offentlige innkjøp. – Det er en kommentarutgave til forsyningsforskriften som er en del av det offentlige anskaffelsesregelverket, sier Karlstrøm til itromso.no. Hun er også medlem av nemnda i Kofa.
Anbud med belysnings-gjenbruk
Statens vegvesen som oppdragsgiver er svært opptatt av gjenbruk og å kunne bruke den provisoriske belysningen i flere påfølgende prosjekter. Mesta Elektro ønsker å regne anbud ved å kunne gjenbruke store deler av en tunnel-belysning i Nittedal, selv om det alltid vil være noe som blir ødelagt og må erstattes under røffe forhold som dette.
Først anbudskrøll, så konkurs
Vestre Finnmark tingrett har åpnet konkurs i entreprenørselskapet Tecto Entreprenør AS. Sør-Varanger kommune vet foreløpig ikke hva konsekvensene blir for bygging av Kirkenes barnehage. «Anbudskrøll» førte til først til forsinkelser, og etter diverse runder i retten ble det i 2021 klart at det var Alta-firmaet Tecto Entreprenør AS skulle bygge.
Færre og færre svenske klager
Andelen klager på anskaffelser i Sverige gikk ned med 17% mellom 2021 og 2022, melder Upphandlingsmyndigheten. Siden 2020 er klageantallet redusert med 30%. I fjor kom det klager på 5,3% av anskaffelsene, sammenliknet med 6,4% i 2021. Det klages mer på anskaffelser over EU-terskelverdiene enn de under.
Bedre anskaffelsesprosesser for SMB
For små og mellomstore foretak er det ekstra viktig at anskaffelsesprosessene blir bedre. Hederlige aktører slås altfor ofte ut av mindre seriøse foretak og de økende referansekravene utestenger små foretak fra å delta i konkurransen, mener Emma Unevik, som driver Stockholms Städsystem AB.
Må være bindende bærekraftskrav
Hvis bærekraft skal slå igjennom i det offentliges vareinnkjøp, må det være bindende krav og spesifikke mål i anbudsdokumentene. Det mener nær halvparten av medlemmene i Dansk Erhverv. I en undersøkelse som organisasjonen har gjennomført, er 45% positive til at det, som det offentlige kjøper, skal bidra til utslippsreduksjon.
Økt kasakhstansk åpenhet
Kasakhstan lanserte den innledende fasen av prosjektet for digital tenge (landets valuta) på en finanskongress nylig i Almaty. Innføringer av den digitale tengen har som mål å øke åpenheten i offentlige anskaffelser, sikre finansiell integritet og styrke cybersikkerhet. Pilotprosjektet for landets digitale valuta ble igangsatt i 2021.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 8.desember"