Høstens første av de gratis, populære Anbud365-webinarene kommer torsdag 14. september, omfanget av kjøp av sykepleier-vikarer har økt sterkt i kommunene og en ny vinterdrift-kontrakt på vei skal kutte CO2-utslipp. Innovasjonspartnerskap for mobile bygg til nye kampfly er etablert og anleggsgartnerne slår et slag for samspill-kontrakter for å sikre bærekraft. I Sverige går striden om bruk av konsulentmeklere. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
Høstens første, gratis Anbud365-webinar
Torsdag 14. september kommer høstens første av de populære og gratis Anbud365-webinarene/seminarene! Da tar Simonsen Vogt Wiig-advokatene Christian Bjørtuft Ellingsen og Olav E. Haukeli for seg Perpetuum-dommen, som reiste en rekke prinsipp-spørsmål om erstatning for positiv kontraktsinteresse ved avlysning. Meld deg på her!
Vikarkjøp opp 50% på ett år
Norske kommuner og helseforetak brukte opp mot 3,6 mrd på sykepleiervikarer i 2022, hvorav over 2,6 mrd i Kommune-Norge. Norsk Sykepleierforbund og BCW kartlagt kommunenes innkjøp av tjenester fra vikarbyrå innen helse- og omsorgssektoren. For kommunenes del er det en økning på nær 50% målt i forhold til 2021.
Veikontrakt med 50% CO2-kutt
Statens vegvesen vil halvere CO2-utslippene fra veidrift i Vestfold og Telemark. Veidekke AS forplikter seg til å redusere klimagassutslippene fra brøyting, salting, kantslått og inspeksjon av vegnettet – i tillegg lastebiler på biogass, elbiler og bedre logistikk. Den fem-årige kontrakten er et resultat av anbudskonkurranse med forhandlinger.
Innovasjonspartnerskap – mobile kampfly-bygg
Fosen Tools skal i samarbeid med Forsvarsbygg og Luftforsvaret utvikle fleksible, mobile og bærekraftige bygg til deployering av Luftforsvarets F-35 kampfly. En prototype skal være klar for utprøving våren 2024. Om lag 30 bedrifter deltok i en digital dialogkonferanse i fjor sommer, og to leverandører gav tilbud.
Aktivitetsvekst i industrien i august
DNB PMI (innkjøpssjef-indeks), justert for normale sesongsvingninger, ble 51,4 i august. Det tyder på at industriaktiviteten økte i august. Riktignok avtok indeksen med 4,9 poeng fra juli, men PMI for juli overvurderte trolig aktiviteten. Delindeksene for nye ordre og produksjon avtok markert fra juli, mens sysselsettingsindeksen steg tydelig.
Delte opp, lokale vant
En veikontrakt i Vestland fylke ble delt opp i 19 mindre kontrakter for vinterdriften. Konkurransen om oppdragene ble god. Bare på en kontrakt fikk de ingen tilbud, men ved andre utlysing fikk de grei konkurranse. Det var utlukkende lokale eller regionale entreprenører som fikk oppdragene, melder Våre veger.
Dyrevelferdskrav vil åpne nytt marked
– Hadde kommuner og andre offentlige instanser stilt krav til dyrevelferd når de kjøper mat så hadde det åpnet seg et nytt marked for sånne som oss. Og det vil inspirere og motivere enda flere produsenter til å satse på dyrevelferd i produksjonen sin, sier Hans Arild Grøndahl på Grøndalen Gård på Auli i Nes til Romerikes Blad.
Skatte-hjelp til kommune mot useriøse
Bardu kommune og Skatteetaten har inngått en avtale som skal forebygge at useriøse leverandører får avtaler med kommunen. Som del av dette vil Skatteetaten gi god opplæring i hvordan kommunen kan benytte seg av opplysninger om skatte- og avgiftsforhold til å danne seg et bilde av virksomheters seriøsitetsgrad.
Samspillskontrakter for bærekraft
Når planene foreligger, kan det være for sent å vri et prosjekt i bærekraftig retning. Derfor er samspillskontrakter viktig – å koble sammen dyktige fagfolk på tidlig stadium. Slike kontrakter gjør det mye enklere å fremme miljøvennlige løsninger, spare ressurser og foreta forbedrende endringer underveis, mener anleggsgartnerne, ifølge Park&Anlegg
Smidigere innkjøpsløsninger i Forsvaret
Åtte års ventetid for innkjøp av teknologi fører til økt risiko for at Forsvaret kjøper inn teknologi som er utdatert. Det bør sikres mer fleksibilitet for å stimulere til innovative innkjøp i Forsvaret. Abelia anbefaler at det innføres en “PRINSIX-light”-løsning for smidigere innkjøpsprosesser for mindre investeringer, skriver NHO-foreningen Abelia.
Anbudsprosesser den største utfordringen
Han slutter som daglig leder ved Meråker Kurbad (44 ansatte) etter drøyt 12 år i jobben. I et intervju med Meråkerposten legger den nybakte pensjonisten ikke skjul på at den største utfordringen er de offentlige anbudsprosessene. De hver eneste dag for å være dyktig nok til stadig nye avtaler, – den neste skal gjelde fra 2025.
Sertifisert for å vinne flere anbud
I nedgangstid for bransjen har maskinentreprenør Geir Sandal jobbet hardt for å bli sertifisert. Han er nylig ISO-sertifisert innen ledelsessystem for kvalitet og miljø. Ved å få de nye systemene godt implementert i bedriften er målet å tjene penger på sertifiseringen, gjennom å vinne flere anbud, heter det i Fjordenes Tidende.
Husmann under de store
Om storkontrakter: Vi, sier en entreprenør, blir for lette i den sammenhengen, og klarer ikke å stille store nok garantier eller kapasiteten som kreves. Det blir nok større gutter som får tak i det, så får vi eventuelt bli husmann under dem. Når et utenlandsk selskap vinner anbudet, kommer de jo ikke nødvendigvis med egne maskiner.
Anbud med krav om helelektrisk ferge
I fergeanbudet som starter fra 2030 vil det være krav om helelektrisk ferge på Ytterøysambandet. – Da får ytterøyningene utslippsfri ferge. Så får vi se hva erfaringene med flere avganger nå vil fortelle oss om kapasitet i framtida, ifølge fylkesvaraordfører Tomas Iver Hallen i Trøndelag fylkeskommune til ilevanger.no.
Høstlunsj med anskaffelses-info
Målselv kommune trommer sammen til høstlunsj for næringslivet. Formålet med møtet er å gi en overordnet oversikt over kommunens pågående og fremtidige arbeid og prosjekter. I tillegg står tilbakevendende spørsmål knyttet til lov om offentlige anskaffelser på dagsordenen.
NATO-gjennomgang av forsvarsinnkjøp
NATO og Ukraina starter nå en studie av hvordan forsvarsanskaffelser gjennomføres i Ukraina sammenlignet med vestlige standarder. Hensikten er å forberede Ukraina på NATO- medlemskap. Studien skal være ferdig i løpet av året og skal munne ut i konkrete tiltak finansiert over et av NATOs støttefond.
Digitalt TCO-verktøy
Erhvervsstyrelsen i Danmark har lansert en digital totalomkostnings-beregner (TCO), som kan spare det offentlige for mange penger og gjøre det lettere for tilbydere å fremheve sine «grønne» produkter. Fremfor bare å sette søkelys på innkjøpspris tar det digitale TCO-verktøyet med alle kostnader ved kjøp og bruk i hele bruksperioden.
Måle miljø-innkjøp via e-faktura
Det bli nå lettere å gjøre gode målinger av om din organisasjon lever opp til målsetninger om innkjøp av miljømerkede produkter. Via e-fakturaer kan man få gode tall og data på innkjøp av miljømerkede produkter, som er en hjelp til å etterleve innkjøpsmål, melder Miljøstyrelsen i Danmark.
Svensk verktøy for kategoristyring
Digitala produktpass (DPP) er et kategoristyringsverktøy. Det innebærer at hvert produkt får unik identitet, koplet til en eller flere datakilder – med spesifikk produktinformasjon om produsent, miljøpåvirking, hvordan det skal brukes, vedlikeholdes og gjenvinnes. Dette ifølge HBV, innkjøpsfunksjonen til Sveriges allmännyttiga bostadsbolag.
Konsulentmeklere: Seksdoblet på ti år
Nye tall viser at fenomenet konsulentmeklere fortsetter å øke, skriver Elin Lydahl og Helena Dahlberg i Innovationsföretagen. Det offentliges utgifter til konsulentmeklere er mer enn seksdoblet siden 2013. Opplegget med slike meklere gjør det mulig å omgå anskaffelsesloven, samt at milliardbeløp fra det offentlige blir brukt innsyn.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 8. september"