Slik kan du avsløre fordekte anskaffelsesforsøk fra fremmede makter

Anbud365: Slik kan du avsløre fordekte anskaffelsesforsøk fra fremmede makterNorske virksomheter vil bli utsatt for fordekte anskaffelsesforsøk i 2023, kanskje til og med øke, melder Politiets etterretningstjeneste (PST) – og har en «vær på vakt»-liste. På bildet PST-sjef Beate Gangås (foto: PST).

Skriv ut artikkelen

Fordekte anskaffelsesforsøk fra fremmede makter kan ramme, spesielt norske høyteknologi-bedrifter. Norsk teknologi er ettertraktet. Noen av bedriftene som risikerer å bli rammet, kan også være blant de som selger tilsvarende varer til det offentlige. For bedre å kunne være på vakt har Politiets etterretningstjeneste (PST) laget en liste i ti punkter. Og PST har publisert en podkast med en bedrift som ble rammet av et fordekt anskaffelsesforsøk.

Politiets etterretningstjeneste (PST) la tidligere i år frem sin trusselvurdering for 2023. Der kunne man bl.a. lese at norske virksomheter vil bli utsatt for fordekte anskaffelsesforsøk i 2023. Anskaffelsesforsøkene omfatter en rekke teknologiområder, inkludert sensor- og deteksjonsteknologi, maritim teknologi, halvlederteknologi, rom- og satellitteknologi samt drone- og kommunikasjonsteknologi.

Seks land

Stater som Norge ikke har et sikkerhetssamarbeid med, utgjør den største trusselen. Russland, Kina, Iran og Pakistan forventes å være de største aktørene innen ulovlig anskaffelsesvirksomhet til nasjonale programmer for masseødeleggelsesvåpen og annen militær utvikling. PST forventer i tillegg at Syria og Nord-Korea vil forsøke å skaffe sensitiv teknologi til sine militære våpenprogrammer.

Fremmede staters etterretningstjenester benytter et bredt spekter av metoder og virkemidler i Norge, bl.a. fordekt anskaffelsesvirksomhet. En stor andel av anskaffelsene og anskaffelsesforsøkene i Norge går via mellomledd i ulike transittland og skallselskaper.

Vær på vakt

Vær på vakt mot forespørsler som er avvikende når det gjelder form, innhold og alminnelig forretningsskikk, advarer PST og gir eksempler:

• Kunden er ukjent, eller det er usikkert hvem kunden egentlig er. Indikasjoner kan være manglende kredittopplysninger, lite eller ingen informasjon på internett, eller at kunden kun oppgir postboksadresse.
• Kunden er motvillig eller unnvikende til å gi opplysninger om sluttbruker,hvor utstyret skal installeres og service- eller vedlikeholdsavtaler.
• Et spedisjonsfirma, havn eller lager oppgis som endelig destinasjon.
• Det er uvanlige ønsker til emballasje, fraktruter, pakkseddel, deklarering eller betaling.
• Produktet passer ikke inn i formidlerens/kjøperens ordinære virksomhet, eller noe bryter med mønsteret for tidligere kontakt og kundeforhold.
• Kjøperen ber om uvanlig små eller store kvanta, uvanlig høy kvalitet i forhold til oppgitt bruk, osv.
• Et allerede etablert kundeforhold endrer karakter ved at kunden ønsker andre varer eller tjenester, som kan være problematiske eller sensitive.
• Kunden representeres av ”fiksere” eller mellommenn med dårlig kunnskap om varen eller bruken av dem. Disse kan være basert i Norge, Europa eller andre deler av verden.
• Når personell fra ambassaden til landet kunden kommer fra er uvanlig aktive eller stiller garantier for kunden.
• Kunden nøler eller trekker seg når det gjøres oppmerksom på at varene som etterspørres er underlagt eksportkontroll eller når dere ber om bedre dokumentasjon

Podcast – norsk bedrift, russisk etterretning

I PSTs podcast fortalte nylig to av de ansatte i den Oslo-baserte teknologibedriften Instrumentcompaniet hvordan bedriften med seks ansatte mot sin vilje ble involvert i russisk etterretningsvirksomhet. Historien til Instrumentcompaniet startet i 2019. Etter å ha solgt ulike varer til det de trodde var en legitim kjøper, fattet de etter hvert mistanke og varslet Politiets sikkerhetstjeneste.

Bli den første til å kommentere på "Slik kan du avsløre fordekte anskaffelsesforsøk fra fremmede makter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.