Lurer du på om krigen i Ukraina har konsekvenser for Norge? Det kan du få et eksempel på torsdag 24. mars, da StartOff-ordningen skal ha sin andre demodag. En av de relativt nystartede selskapene som der skal vise frem hva de duger til, Autility, har et utviklingsteam i fire ukrainske byer, bl.a. i bomberammede Kharkiv. Demodagen er til for å vise fram hva offentlige kunder får ved å benytte kreative, nytenkende bedrifter til å løse samfunnsutfordringer uten å gå veien om tradisjonelle anskaffelsesprosesser.
I et intervju med Anbud365 nylig sier divisjonsdirektør Dag Strømsnes i Direktorat for forvaltning og økonomistyring (DFØ) at StartOff-programmet, tegner til å bli en suksess. Formålet med programmet er å trekke inn nystartede bedrifter som ikke har kompetanse eller tid til fordypning i krevende krav og formuleringer i vanlige konkurransegrunnlag og – tilbud. På den annen side har de i mange tilfeller nye, spennende løsninger som det offentlige i høy grad trenger.
Årets satsingsområder
Da ordningen rundet et år, kunne fagleder for programmet, Sissel Kristin Hoel, fortelle til Anbud365 at StartOff hadde bistått syv kommuner og fem statlige virksomheter med å løse utfordringer det ikke finnes løsninger på i markedet. 11 prosjekter er igangsatt eller ferdige i 2021. I 2022 vil StartOff legge vekt på bærekraft og sirkulære utfordringer. Forenkling i offentlig sektor og smart tjenesteutvikling for innbyggerne fortsetter å være viktige utfordringer vi mener startups kan bidra til å løse.
24. mars skal StartOff ha demodag. Fem leverandører skal der demonstrere hva de har utviklet over 15 uker i samarbeid med sine offentlige oppdragsgivere. På offentlig side er det Kristiansand kommune og NAV med to prosjekter hver seg, og Regionalt innkjøp i Kongsvingerregionen som står frem.
Hva en startup er …
Det heter i reklamen at Lotto-millionærer ikke er som andre millionærer. En startup er heller ikke som alle andre startup-selskaper, skal man dømme etter de som står frem med resultatene sine på demodagen. På den annen side er det resultatene som teller og da kan det godt tenkes at andre enn hva vi tenker på som startups, vinner en konkurranse. Det er fremtidsrettede, kreative løsninger på samfunnsutfordringer det jaktes på.
Autility, som har videreutviklet en programvare for å overvåke kritisk infrastruktur for Kristiansand Ingeniørvesen er kanskje mest i pakt med forestillingen av hva en startup er. Seks ansatte, stiftet i 2019 og et internasjonalt nettverk som kan samarbeide prosjekter. I dag er det særlig opplysningen om at de har de et utviklingsteam i byene Zaporizhia, Kharkiv, Vinnytsya, Khmelnitsky i Ukraina som vekker oppmerksomhet.
De fire øvrige
Clean Sea Solutions har utviklet en smart avfallsbeholder til skjærgården for Kristiansand Parkvesen kom til verden i 2017. Mellom 1-10 ansatte kan vi lese i et googlesøk. Og apropos googlesøk: Om Variable som har videreutviklet en programvare som måler klimabelastningen fra innkjøp på oppdrag for innkjøpssamarbeidet Regionalt innkjøp i Kongsvingerregionen, gjelder ikke ordtaket om den som søker, finner.
De to øvrige har løst oppgaver for NAV og er Iterate, programvareselskap stiftet 1988 med 76 ansatte og Frisk Utvikling fra 2004, i dag med 360 ansatte på 53 lokale avdelinger. Sistnevnte har utviklet en ny måte å jobbe med arbeidsavklaring, mens Iterate har videreutviklet en rekrutteringsløsning for brukertester. Behov NAV har identifisert for å løse sitt samfunnsoppdrag best mulig.
Bli den første til å kommentere på "StartOFF viser fram: Fem suksess-historier, en med bånd til Ukraina"