Oslos «folkebibliotek», Deichman, rammes av kritikk for valg av leverandør av et nytt IT-system (biblioteksystem). Leverandøren er under politietterforskning i Danmark i forbindelse med eksport av programvare for militært formål. Deichman konstaterer at leverandøren er anmeldt, men hverken siktet eller dømt. – En anmeldelse i seg selv oppfyller ikke vilkåret for å utestenge leverandøren, slår biblioteket fast. – Offentlige aktører har ekstra store muligheter til å påvirke respekten for menneskerettighetene, og har derfor et ekstra ansvar som innkjøper, heter det i kritikken som er fremført.
Under arbeidet med anskaffelsen ble Deichman oppmerksom på at en leverandør var under politietterforskning i Danmark. Leverandøren var anmeldt, men ikke tiltalt, siktet eller dømt. – Vi vurderte om dette oppfylte vilkår som kunne utestenge leverandøren fra den åpne konkurransen om å tilby biblioteksystem. Konklusjonen var at en anmeldelse i seg selv ikke oppfyller vilkåret, fremgår det av pressemeldingen.
Eksport av forsvarsmateriell
I danske medier har det vært påstander om at leverandør kan ha bidratt til krigsforbrytelser i forbindelse med eksport av forsvarsmateriell, som i denne saken er programvare for militært formål. Det er disse påstandene som er grunnlaget for at Folketingets forsvarsutvalg ba politiet etterforske nærmere. Leverandøren har selv redegjort for sin vurdering av påstandene på eget nettsted: https://systematic.com/da-dk/newsroom/corporate-news/systematics-eksport/
Systematic kritiseres for å eksportere programvare til Emiratene og for – via deres engelske datterselskap – å forsøke at omgå et dansk, politisk signal fra januar 2019 om at Udenrigsministeriet fremover ville avvise nye søknader om tillatelser til eksport av militært utstyr fra Danmark til Emiratene. Hos Systematic omgår vi hverken danske eller internasjonale regler, fastslår selskapet på sine nettsider.
Møter kritikk
I Danmark har Danwatch, et uavhengig, undersøkende medie- og researchssenter, gått ut med kritikk mot selskapet og programvaren til militært formål. Det vises til et dokument der FNs menneskerettighetsråd har besvart to spørsmål fra Danwatch. Der omhandles hvilket ansvar statlige (og kommunale) aktører har når de kjøper fra selskaper som leverer militære tjenester til stater som er anklaget for menneskerettighetskrenkelser. – Offentlige aktører har jo ekstra store muligheter til å påvirke respekten for menneskerettighetene, og ifølge FNs menneskerettighetsråd har de derfor et ekstra ansvar som innkjøper, heter det. Stater som kjøper tjenester av selskaper med koblinger til angivelige krigsforbrytelser, kan sette seg i en moralsk uakseptabel situasjon.
Følger anskaffelsesregelverket
Deichman fremhever at det er dansk politi som har ansvaret for å etterforske saken. Vilkårene for eksport av våpen/forsvarsmateriell settes av myndigheter nasjonalt og gjennom internasjonale avtaler. Kontroll av eksport gjøres av myndighetene. Heller ikke nå foreligger det informasjon om at leverandøren er siktet eller tiltalt, heter det i pressemeldingen, og:
– Som bibliotek er Deichman opptatt av å styrke demokratiet, verne om ytringsfriheten og grunnleggende menneskerettigheter. Vi fordømmer regimer og andre som bryter disse. Som innkjøper er Deichman forpliktet til å følge de krav, rammer og vilkår som loven om offentlige anskaffelser setter. Dette er rammer vi har måtte forholde oss til, skriver biblioteket i sin pressemelding.
Bli den første til å kommentere på "Valgte leverandør anmeldt for eksport av programvare for militært formål"