Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommune gjør en radikal bemanningsøkning innen samfunnsansvar. – Vi henter 12-14 nyansatte med kompetanse innen bærekraftig mat, klima- og miljøkrav og Oslomodellen for et seriøst og anstendig arbeidsliv, sier avdelingsdirektør Gunnar Wedde i Innkjøpstjenester.
– Dette byrådet har særdeles høye ambisjoner om å endre Oslo i mer bærekraftig retning. Og en del av disse investeringene gjøres i andre sektorer enn vår. Men som kommunens utførende fagetat innen innkjøp har vi stor påvirkning på kommunens innkjøp av for eksempel mat, tjenestebiler, bygg og anleggstjenester og arbeidsklær, sier avdelingsdirektør Gunnar Wedde i Innkjøpstjenester.
Strategisk påvirkning
Wedde mener imidlertid at mesteparten av innflytelsen Utviklings- og kompetanseetaten (UKE) vil øve på kommunens innkjøp de neste årene, vil være innen strategisk påvirkning, ikke egne innkjøp.
– UKE forvalter 80 samkjøpsavtaler, som er gjensidig forpliktende rammeavtaler mellom virksomhetene og våre leverandører. Disse alene omsetter for 2,5 milliarder kroner hvert år, og er en viktig del av vårt verktøysett for å hjelpe kommunen å spare penger, samtidig som vi handler etisk, bærekraftig og utslippsfritt, sier Wedde.
Den strategiske påvirkningen som budsjettforslaget til finansbyråd Einar Wilhelmsen og co. har bevilget så friskt til, handler om rådgivning og bistand til lokal leverandøroppfølging.
Bestillingene gjøres lokalt
– Selv om leverandøravtalene i mange tilfeller forvaltes sentralt, gjøres bestillingene – avropene – lokalt i hver virksomhet. Et matforbruk i byens eldre- og sykehjem og øvrige kontorsteder som er både innbydende og mer bærekraftig krever en aktiv og konstruktiv oppfølging fra dyktige endringsledere, sier Wedde.
En egen mobilitetskoordinator skal bidra til å optimalisere overgangen til fullstendig utslippsfri bilpark.
– Ikke bare det, vedkommende skal lede et spennende teknologi- og endringsprosjekt for å øke graden av bildeling mellom alle kommunens virksomheter. Dermed kan vi effektivisere antall hjul på veien, og bidra til kommunens mål om å kutte klimagassutslippene med 95 prosent innen 2030.
Rekrutterer, rekrutterer …
Den nye ressursen skal også sørge for at kommunens elsykler brukes i transportoppdrag der de er egnet. En annen skal jobbe målrettet med endring av virksomhetenes innkjøpsmønster for å fremme sirkulær økonomi og innovasjon.
– Vi rekrutterer også folk med kompetanse innen forbruksanalyse og digital påvirkning. Vi trenger mer kunnskap om avtalelojalitet, grunnlag for nye strategiske samkjøpsavtaler, og innkjøp av bærekraftig mat og bærekraftig forbruk generelt, sier Wedde, som også jakter to innkjøpere med kunnskap eller interesse for mobilitetsanskaffelser (kjøretøy, maskiner, teknologi etc).
Bli den første til å kommentere på "Henter inn grønne hoder – tung Oslo-satsing på innkjøp"