Konkurranse på jernbanen har overtatt etter OPS som politisk slagmark

Anbud365: Konkurranse på jernbanen har overtatt etter OPS som politisk slagmarkArbeiderpartiet mener at det må vurderes endringer i leverandør- og kontraktsstrategiene. På bildet Eirik Sivertsen (a), første nestleder i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortiget.

Skriv ut artikkelen

Tidligere var bruk av offentlig-privat samarbeid (OPS) en arena for tøff politisk strid i Norge. Nå er den så å si stilnet, bare det offentlige fortsatt har eierskap og kontroll over kritisk viktig infrastruktur i samfunnet. I stedet er det spørsmålet om konkurranse på jernbanen som skiller regjeringen og opposisjonen. Her er frontene steile. Det fremgår av Stortingets behandling av Nasjonal Transportplan for 2018 – 2029, som foregikk før Stortinget avsluttet sin sesjon før sommeren.

De nasjonale transportplanene er ikke bare en oversikt over hvilke planer Stortinget og regjeringen har for investering i infrastruktur i de kommende 12 årene. Det kommer også signaler om slikt som kontraktsstrategi, anskaffelsesform o.l.

Offentlig-privat samarbeid

På forsommeren sa Stortinget sitt om regjeringens forslag til Nasjonal Transportplan for årene 2018 – 2029. I innstillingen fra Stortingets transport- og kommunikasjonskomite kan vi lese at den stiller seg bak at regjeringen vil vurdere OPS (offentlig-privat samarbeid) som gjennomføringsstrategi når dette utløser merverdi i prosjektet. Men Arbeiderpartiet og Senterpartiet har en presisering for sin del: Det er avgjørende at det offentlige har eierskap og kontroll over kritisk viktig infrastruktur i samfunnet, men innenfor disse rammene kan det være gunstig med et privat-offentlig samarbeid i transportsektoren.

Åpne for nye kontraktsformer

De to partiene viser dessuten til «pilotprosjektet» veiutviklingskontrakt som nå skal brukes på E6 Helgeland, og sier seg åpne for nye kontraktsformer for bygging og vedlikehold av veg mellom offentlige og private aktører som gir mer veg for pengene. De understreker at det er viktig å se drift og vedlikehold av strekninger som naturlig henger sammen i sammenheng uavhengig av type utbyggingskontrakt for å oppnå synergier og kostnadseffektivitet.

Konkurransepreget dialog

Arbeiderpartiet mener at det også må vurderes endringer i leverandør- og kontraktsstrategiene. Hva som er hensiktsmessig størrelse på en kontrakt vil variere ut fra en rekke forhold, og må vurderes konkret. Vi har, skriver Arbeiderpartiet, lang erfaring innen offshorevirksomheten til å legge til rette for kontraktsstrukturer, leverandørutvikling mv som sikrer deltakelse og utvikling i norsk leverandørindustri. Det må også vurderes større grad av kontraktsformen konkurransepreget dialog, heter det.

Konkurranse på jernbanen

Flertallet i komiteen – regjeringspartiene og deres støttepartier – gir sin støtte til regjeringens gradvise arbeid for å innføre konkurranse på jernbanen. Begrunnelsen er å få mest mulig ut av den statlige ressursinnsatsen og fremme større dynamikk og nytenkning i persontogmarkedet vil regjeringen gradvis innføre konkurranse på jernbanen.

Hurtigruten

Transport- og kommunikasjonskomiteen er dessuten innom kystruten Bergen – Kirkenes, ofte benevnt hurtigruten i det daglige: – Komiteen merker seg at regjeringen tar sikte på å lyse ut nytt anbud som vil gjelde fra senest 1. januar 2021 etter stortingsbehandlingen av Nasjonal transportplan 2018–2029, og vil stimulere til ivaretakelse av klima- og miljøhensyn i konkurransegrunnlaget.

Regjeringens forslag til Nasjonal Transportplan for 2018 til 2029 finner du her.

Bli den første til å kommentere på "Konkurranse på jernbanen har overtatt etter OPS som politisk slagmark"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.