I august kommer ny versjon av FN–standarden de fleste i offentlig sektor bruker når de bestiller via elektroniske vare– og tjenestekataloger. Det er 10 år siden sist forrige versjon av UNSPSC kom. Nå må varekataloger oppdateres, og det bør helst skje uten at forvirringen ved overgangen til ny versjon blir altfor stor.
Klassifiseringssystemet UNSPSC (United Nations Standard Product and Service Code) er en standard for organisering av vare- og tjenestedata brukt i EHF–kataloger. De fleste i offentlig sektor som benytter bestilling basert på katalogdata, bruker dette klassifiseringssystemet i dag.
UNSPSC er en internasjonal standard eid av FN og består av ca. 19.000 koder og 57 segmenter. Det forvaltes internasjonalt av GS1 US (www.unspsc.org) og i Norge av GS1 Norway (www.gs1.no/unspsc).
Ny versjon tilgjengelig i august
Et prosjekt for oversettelse av UNSPSC versjon 18 til norsk er igangsatt, heter det i en pressemelding fra GS1 Norway. Den nye versjonen gir brukerne mulighet til å kategorisere sine varer og tjenester mer presist. Versjonen blir tilgjengelig for norske brukere i august 2016. Blant de største endringene er et betydelig antall nye koder innen helse (gruppe 42 og gruppe 85).
Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) oppfordrer både oppdragsgivere og leverandører til å tilrettelegge for overgang til ny versjon, ifølge seniorrådgiver Jan Mærøe i Difi.
Skal unngå forvirring
Bakgrunnen for prosjektet er at det er mange år siden siste oversatte versjon ble publisert, og det er kommet ønsker fra brukerne om overgang til en nyere versjon av UNSPSC i Norge. –Det er et mål om at kjøpersiden og leverandørene skal kunne «gå i takt» ved at samme oppdaterte kodesett benyttes, og at man dermed skal unngå asynkrone systemer, stor grad av forvirring og ineffektive løsninger, skriver GS1 Norway.
Når man skal gå over fra en gammel og til en ny versjon av UNSPSC, betyr det en stor oppgave for leverandørsiden: Varekataloger må oppdateres i henhold til oppdatert versjon av UNSPSC, og nye UNSPSC-koder må formidles til handelspartnere (kunder/oppdragsgivere). Det må dermed settes av ressurser til dette høsten 2016.
Følg med på nettsiden til GS1 Norway
På nettsiden til GS1 Norway finner du en oversikt over UNSPSC versjon 18. Her finnes den i sin helhet på engelsk, og her legges oversatte og verifiserte segmenter fortløpende. For å forenkle konverteringen i systemene hos brukerne vil GS1 Norway sammen med den ferdig oversatte standarden også publisere endringslogger. Endringsloggen spesifiserer nye, endrede og slettede koder i den nye versjonen sammenlignet med de gamle (UNSPSC v 07.0401 og v 10.0501).
- Følg med på www.gs1.no/unspsc for oppdateringer.
Bli den første til å kommentere på "Ny versjon av FNs «katalogspråk» – unngå kaos!"