LO er fornøyd med mye av hva Stortinget har gjort med den nye anskaffelsesloven. Hovedorganisasjonen Virke åpner for tips fra misfornøyde. I Danmark rettes søkelyset mot om det er slik at oppdragsgiverne i dialogfasen i en konkurranse faktisk får gratis rådgivning fra taperne. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
LO fornøyd med Stortinget
LO er fornøyd med at Stortinget har lyttet til deres innspill i forbindelse med ny lov om offentlige anskaffelser. Bl.a. pekes det på at det i formålsparagrafen at regelverket skal fremme samfunnshensyn, begrensninger i antall ledd i leverandørkjeden og krav om bruk av lærlinger.
Best Value Procurement og regelverket
Difi har analysert BVP (Best Value Procurement) i forhold til det norske anskaffelsesregelverket. – Vår hovedkonklusjon er at du kan bruke metoden og være innenfor anskaffelsesregelverkets krav, sier seniorrådgiver Viel Sørensen i Difi.
Misfornøyd? Kontakt Virke.
Mange opplever at offentlige virksomheter mangler grunnleggende innkjøpskompetanse. Den ensidige vektleggingen av pris som utvelgelseskriterium bekymrer. – Dersom du har eksempler, innspill eller annet som kan være til nytte i vårt videre arbeid knyttet til dette, hører vi gjerne fra deg, skriver Hovedorganisasjonen Virke.
Trenger smidigere offentlige innkjøp
Både Sintef og Statens vegvesen mener det er viktig at det offentlige legger til rette for at innovasjonsbedrifter kan få testet ut sine løsninger på blant annet E39.
Oppfølging av lønns– og arbeidsvilkår
Bygg og anlegg er en risikobransje for sosial dumping. Både Statens vegvesen og Jernbaneverket arbeider derfor systematisk med oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår i samtlige kontrakter. Der det måtte forekomme brudd på lønns- og arbeidsvilkår, iverksettes tiltak, skriver samferdselsminister Ketil Solvik–Olsen i et svar til Stortinget.
Glad for at ideelle kan prioriteres
– Regjeringen har hevdet at nytt EU-direktiv ikke gir rom for å prioritere ideelle aktører når helse- og velferdstjenester kjøpes inn av det offentlige. Vi er glad for at et flertall i næringskomiteen slår fast at det er et handlingsrom i EØS-regelverket som skal utnyttes, sier Frivillighet Norges generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen.
Konkurranse om regionale flyruter
Samferdselsdepartementet har lyst ut en ny konkurranse om drift av regionale flyruter i Nord-Norge. Tilbudsfristen for flyselskapene er 8. august 2016. Flyselskapet som vinner konkurransen, får enerett til drift av en rute, eller et ruteområde i et gitt tidsrom. Konkurransen omfatter flyruter i perioden 1. april 2017 – 31. mars 2022.
Kalkyler for bærekraftige anskaffelser
Upphandlingsmyndigheten i Sverige har laget oppdaterte kalkyler for beregning av livssykluskostnader (LCC) som gjelder uten– og innendørs belysning. En generell LCC–kalkyle er også utviklet.
Styrker fellesinnkjøp, sikrer stordrift
De danske regionene styrker nå sine fellesinnkjøp for å sikre mer stordrift og flere besparelser. Gjennom effektive innkjøp skal regionene frigjøre midler til beste for pasientbehandlingen, heter det i en melding på regionenes nettside. Regionene kjøper årlig for over 40 milliarder kroner.
Dialog = gratis rådgivning?
Dialog med potensielle IT–leverandører før og underveis i en anskaffelse kan sikre bedre tilbud. Men det er en utydelig grense mellom dialog og gratis rådgivning. Under dialogen kan oppdragsgiveren få ideer og veiledning. Kommer det fra en tilbyder som taper konkurransen, står vi overfor gratis rådgivning, ifølge en artikkel i nettavisen version2.dk.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 10.juni"