Offentlige anskaffelser: Stort og smått 2. februar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 2. februarI et høringssvar understreker Unio, her ved sin leder, Ragnhild Lied, at det er viktig at det offentlige innehar nødvendig kompetanse på grønne anskaffelser og innkjøp (foto: Unio /Helene Moe Slinning).

Skriv ut artikkelen

Årets første Anbud365-seminar/webinar står for døren, DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) ute med ny podcast og Bergen kommune vil utestenge et firma. Ett av 27 KS-prosjekter har med offentlige anskaffelser å gjøre og en leverandør spør om kravet om elektriske anleggsmaskiner er spill for galleriet. To norske er nominert til «anskaffelses-EM» og en kommune måtte ut med 800 000 i advokatutgifter ifm klagesaker. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Klart for årets første Anbud365-seminar!

Vårsemestrets første gratis Anbud365-seminar/webinar kommer torsdag 15. februar. Temaet er ulike sider ved utjevningsplikten i offentlige anskaffelser. Partner Torje Sunde og senioradvokat Malene Reinertsen fra Wikborg Rein tar for seg så vel utfordringer som de praktiske sidene ved plikten til å utjevne konkurransefortrinn. Meld deg på her.

Ny podkast om anskaffelser

Hvorfor har grønne offentlige og innovative innkjøp, Norgesmodellen og beste praksis blitt så viktig? Og hvilke mål og tiltak kommer DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) til å prioritere i 2024? I podkasten «Å kjøpa for Noreg» svarer fung. divisjonsdirektør i DFØ, Gunnar Wessel Thomassen, på disse og andre spørsmål.

Viktig med grønn innkjøps-kompetanse

– Det er positivt at regjeringen fra 1. januar har skjerpet kravene til offentlige anskaffelser og at klima- og miljøhensyn skal vektes med 30%. Vi understreker imidlertid viktigheten av at det offentlige innehar nødvendig kompetanse på grønne anskaffelser og innkjøp, skriver Unio i et høringssvar.

KS-prosjekt om anskaffelser

KS lyser ut 27 FoU-prosjekter i 2024. Et av prosjektene, «Bærekraftige kommuner og fylkeskommuner», skal undersøke suksesskriterier og barrierer ved gjennomføring av anskaffelser i kommunal sektor, samt kartlegge nåværende anskaffelseskompetanse.

Vil utestenge firma

Bergen kommune vil stenge et byggefirma ute fra kommunale anbudskonkurranser i tre år, melder Bergensavisen. Kommunen mener firmaet den siste tiden har levert forfalskede kredittvurderingsrapporter i flere kommunale konkurranser. Kommunen ser svært alvorlig på forsøk på å vinne anbud gjennom å levere forfalsket dokumentasjon.

Økt industriaktivitet – litt

DNB PMI (innkjøpssjefindeks), justert for normale sesongsvingninger, ble 50,7 i januar og indikerer dermed at industriaktiviteten økte litt fra desember. Indeksen avtok likevel med 0,8 poeng fra desember. Det var særlig delindeksen for nye ordre som falt tilbake, etter oppgang de siste månedene.

Kom inn tilbud på 33 av 38 flyruter

Sykehusinnkjøp har tildelt kontrakt på 33 flystrekninger for spesialisthelsetjenesten de kommende årene. Størstedelen av passasjervolumet går til SAS. 38 innenriksruter for pasient- og tjenestereiser på vegne av de regionale helseforetakene ble utlyst. Det kom inn tilbud på 33. Tildelingskriteriene var pris (90%) og frekvens på avgangene.

Kontrollutvalg: Hva med lokale?

Politikere i kontrollutvalget i Flekkefjord ville vite hva administrasjonen gjør for at lokale firma skal kunne delta i konkurransen om å tilby varer og tjenester til kommunen, skriver avisen Agder, som lister opp en rekke lokale leverandører på kontrakt i kommunen.

800 000 i advokatutgifter

Bygging av ny brannstasjon i Florø har ikke gått på skinner. To klager i prosessen har ført til både utsettelser og advokatutgifter for Kinn kommune. – Vi har identifisert ca. 805.000 kroner i juridisk spesialkompetanse inn mot klagesaken pr. 31. desember, sier prosjektsjef Oddgeir Nygård til Fjordenes Tidende.

Brukte utvidet egenregi

-Vi benyttet det som kalles utvidet egenregi i anskaffelsesreglementet. Dermed trengte ikke man ikke å sette ny miljøstasjon ut på anbud, sier Tanja Bjørkgården, teknisk sjef i Rollag kommune. Ved å sette seg inn i regelverket, skjønte kommunen at det var mange muligheter for å bruke kommune-eide Numedal Produksjon (NUPRO).

Nye miljøregler, viktig læringsfase

Nå har det nye regelverket i offentlige innkjøp tredd i kraft, der miljø skal vektes minst 30 %. Første halvår blir en viktig læringsfase for både innkjøpere og leverandører, når man skal finne ut hvordan dette skal gjøres i praksis. Det sier daglig leder Roger Trøsviken i NoDig-entreprenøren Eco Drilling AS, til VVS Aktuelt.

Elektriske anleggsmaskiner – spill for galleriet?

Statsforvalteren foreslår krav om elektriske anleggsmaskiner til et boligprosjekt i Steinkjer. Urealistisk, svarer en maskinentreprenør i Trønder-Avisa. Det er bare et spill for galleriet. Når det gjelder innkjøp av elektriske maskiner, er det tre ganger så dyrt som å kjøpe fossile maskiner, i tillegg til at det ikke er utbygd infrastruktur.

Dramatisk for underleverandør

Spanske Acciona var hovedentreprenør på E6-prosjektet mellom Ranheim og Værnes. Frent var underentreprenør. Det var dramatisk for bedriften da avtalen mellom Acciona og Nye Veier havarerte. Der skulle Frent ennå hatt arbeid i tre-fire år fremover, sier Sverre Skogly, daglig leder i Frent AS til ilevanger.no.

Elbil-krav – vil bestemme selv

Ifølge kravene fra regjeringen skal det offentlige bare kjøpe inn nullutslippskjøretøy. Ordfører i Samnanger, Karl Kollbotn, vil bestemme selv. – Vi kommer til å evaluere dette etter denne vinteren. Om de som jobber i disse tjenestene trenger fossile biler for å få gjort jobben sin, da kjøper vi det, sier Kollbotn.

Norsk byrå vant svensk anbudskonkurranse

Det Oslo-baserte kommunikasjonsbyrået Nordest sikret seg en kontrakt verd 4,5 mill svenske kroner med Region Halland, skriver svenske Resumé. Anbudet hadde som mål å finne et byrå som kunne bistå med å doble antallet internasjonale gjester innen 2030 og gjøre Halland til en av Sveriges fem mest besøkte regioner.

Milliardkontrakt for å erstatte Ukraina-donasjoner

Forsvarsmateriell har inngått kontrakt med Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) om nye NASAMS luftvernsystemer. Anskaffelsen vil styrke Norges kapasitet til å bekjempe luftangrep, og skal erstatte materiell som er donert til Ukraina. Kontrakten har en verdi på rundt 1,4 milliarder kroner, og forventet leveranse er i 2026-2027.

To norske «EM-nominerte»

To norske blant de nominerte til priser på årets Procura+-konferanse 13. mars i regi av ICLEI (nettverk av lokale myndigheter): Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) for rammeavtale om gjenbruk og gjenvinning av brukt IKT-utstyr og Bodø kommune med kontrakt for første nord-norske prosjekt med nullutslippsgravemaskiner.

Ny Fairtrade-plattform

Organisasjonen Fairtrade sertifiserer råvarer der det er stor risiko for at menneskerettigheter og miljø blir negativt påvirket i produksjonen. På en ny digital plattform kan innkjøpere og andre interesserte nå ta del i organisasjonens program for å bekjempe barnearbeid, muliggjøre klimatilpasning, skriver upphandling24.se.

Bedre miljøanskaffelser krever kompetanse

Offentlige anskafferes rolle som pådrivere for bærekraftig utvikling er betydelig. Anskaffelser som er bedre for miljøet kommer ikke av seg selv – kompetanse krever også opplæring, skriver Elina Silvola, ekspert på bærekraftige innkjøp hos Environmental Labeling Suomi Oy (Miljømerking Finland).

Innovative anskaffelser – for lite kontakt

Den seneste Innovationsbarometer-måling i Danmark viser, at bare 29% av offentlige organisasjoner tar kontakt med flere virksomheter innen de skal foreta en innovativ anskaffelse. Tallet bør være mye høyere, mener chefkonsulent Rikke Thorlund Haahr hos CO-PI (Center for offentlig-privat innovation).

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 2. februar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.